0

My Amazing Life Part 1

18:26 |
Dunia Kembar


There are two things in life for which we are never truly prepared:TWINS!!!


Salam semua.Kite rasa bertuah dapat berkongsi pengalaman mengandung,melahirkan,berpantang dan tip2 penjagaan anak kembar.Harap pada ibu2 yang bakal & mempunyai anak2 kembar,silalah berkongsi pengalaman korang ye.


Seperti artikel sebelum ini,kite disahkan mengandung kembar selepas balik saja dari Perak.Hasil dari pemeriksaan di Hosp.Sungai Buloh pada 25 Mac 2002,disahkan mengandung 6 minggu.Inilah namanya bunting pelamin walaupun tak pernah terfikir diberi rezeki secepat ini.Sebaik saja tahu berita ini,keluarga banyak memberi panduan dan berkongsi pengalaman.


Kehidupan kite & hubby seperti pasangan lain.Baru rancang nak berbulan madu ke Langkawi,tiba2 pada 15 April 2002 kite tumpah darah.Hari tu juga hubby bawa ke Hosp.Selayang.Belum hilang lagi perasaan terkejut bunting pelamin..."Tahniah puan,hasil dari ultrasound puan disahkan mengandung kembar.Disebabkan ini trimester pertama puan perlukan rehat,jangan lakukan kerja berat dan jangan stress".Masa ni kite tengok muka hubby,mata dia merah menahan airmata.Kami terdiam,terkejut dan gembira kerana segalanya datang berganda2.Syukur pada-Mu Ya Allah.


Atok Mah(nenek) cukup terkejut bila kite sampaikan berita terbaru..Boleh Atok kite cakap "isy...kau ni menakutkan je,macam mana nak bawa tu?".Kalau korang semua nak tau kite ni petite type...cili padi dan kurus.Kite pun takut bila dengar Atok cakap macam tu.Mulalah berdebar2 dan tertanya2 muat ke nanti baby2 ni dalam perut kite yang comel ni?Tak sempit ke dalam rahim nanti?


Maka bermulalah diari kehidupan sebagai bakal ibu kepada cahayamata kembar yang sulung.Dah lah kite takde pengalaman menjaga adik walaupun kite ni anak yang sulung.Hubby pulak anak bongsu so apa2 aje situasi  kami amalkan try & error.Serba sedikit pengalaman kite masa mengandungkan kembar.


Antara simptom2 mengandung kembar:
  1. Morning sickness:Masa trimester pertama.Tetapi syukur sekejap je,masuk bulan ke-3 kite dah ok.Ada sepupu belah hubby petite type gak macam kite.Tapi sering keluar masuk wad walaupun mengandungkan baby seorang.Kesian gak kat dia.Masa ni dugaan memang teruk,badan yang kurus bertambah keding.Dah tu semua tak lalu makan.Pantang betul kalau kite bau jiran2 tumis bawang2...pergh...kat situ juga kite muntah.Dah sah2 kite tak masak,manjang tapau luar.Makan pula yang kite boleh telan cuma fastfood...brand omputeh.Langsung tak boleh telan lauk2 kampung,nasi goreng,teh ais...mesti muntah.Dah lah nak makan cuma daripada McD,KFC dan Pizza Hut.Tapi ada satu hari tu tiba2 boleh mengidam nak makan roti canai mamak.Cuba teka pukul berapa waktu tu?He...he...3 a.m.Terbeliak mata hubby,dah lah ngantuk tak hilang lagi,terkejut bini minta roti canai.Akhirnya di keheningan dan kesejukan bertemankan embun2 pagi buta,kami keluar cari Roti Canai.Puas ronda2 sekitar Serdang & Seri Kembangan pun takda.Hampanya.Esok pagi2 hubby belikan untuk breakfast tapi kite dah tak teringin pun.Nasib baik kite tak mengidam yang teruk2 dan tak lalu pun nak makan jeruk.Cuma kite suka makan biskut tawar,epal dan kunyah ais.Dan cukup suka makan coklat...nyum..nyum...
  2. Anemia:Memang fobia tiap kali check up doktor mesti kata kite kurang darah.Pil2 zat besi memang tak pernah kite abaikan.Pemakanan pula memang sentiasa makan sayur bayam,kerang,hati.Tapi kita kurangkan kerang sebab kalau boleh kurangkan dan elakkan makanan laut masa trimester pertama(untuk elakkan keracunan makanan).Telur pun kite tak makan yang separuh masak.Nak makan telur biar yang betul2 masak.Kite pun amalkan minum susu Anmum dan kadang2 Enfamama.Kadang2 kita amalkan pengambilan Obimin sebab malas betul nak makan pelbagai jenis tablet dari hospital.
  3. Placenta Previa:Disebabkan kite ni membawa dua orang baby saiz perut pun besar menyebabkan ia ke bawah dan kemungkinan menolak plasenta ke bawah.Masa ni memang 3 kali kite tumpah darah tapi sikit je macam period.Doktor memang dah pesan kalau ada keluar walaupun sikit je darah,mesti refer doktor.Ramai yang puji bentuk perut kite cantik membulat.Ada yang kata kalau bulat tu baby boy.Kalau membujur  bawah tu baby girl.Ntahlah.
  4. Cepat letih,kaki pun kerap kejang dan selalu kaki bengkak.Tiap2 petang kami akan berjalan kaki pergi ke kedai.Ini pun salah satu senaman ringkas.Syukur kaki tak berapa bengkak dah.Tidur pun kaki beralaskan bantal biar tinggi sedikit.Muka yang bersih tiba2 dipenuhi ruam.Masa ni pulak kena ulser dan keputihan melampau.Kadang2 kencing kotor disebabkan jumlah protein yang besar dalam air kencing.Memang kerap gak berulang-alik ke klinik.
  5. Kelahiran pra matang yang dijangka bersalin seawal 25 hingga 26 minggu kehamilan.Doktor ramalkan due date pada 19 November 2002.Tetapi doktor suruh bersiap fizikal dan mental kerana tak mustahil akan bersalin awal.Trimester terakhir kite makin kuat berjalan kaki pergi kedai,tiba2 kuat melawa.Sedangkan masa trimester pertama kite cukup malas nak pakai lipstick...mandi pun kadang2 hubby pujuk.Ntah ngape jadi malas masa mula2 pregnant dulu.Masa ni perut semakin besar dan tegang.Memang takut nampak berkilat je kulit perut.Tengok macam dah nak pecah je.Dan kerana badan kite yang kurus,perut tak nampak besar.memang orang tak taulah kite pregnant twin.Masa ni kulit perut terlalu gatal sampai terpaksa kite garu perlahan2 dengan sikat.Letak minyak zaitun dah 2 botol tapi kulit perut masih kering akibat terlalu tegang.
  6. Dugaan saat2 sebelum kelahiran kite langsung tak boleh nak tidur.Belakang badan terlalu sakit sebab nak menampung berat kandungan.Masa ni menangis pun pernah.Tidur terlentang tak boleh,rasa tak boleh bernafas.Tidur mengiring rasa kesian takut baby rasa terhimpit.Akhirnya terpaksa tidur duduk bersandar,bubuh bantal banyak2.Memang tak puaslah nak tidur,penat bersandar je.Tidur pun selalu tersentak sebab baby aktif sungguh kalau waktu malam.Tutup je lampu bilik mulalah aktif,bila buka diam pulak.Masa kite pasang ayat2 suci Al-Quran dan berzikir sesekali tendangan perlahan berturut2.Mungkin masa ni baby2 terjaga dan dengar alunan yang merdu.Badan pun cepat berpeluh,jantung berdenyut kuat dan laju.Dah tu...jantung kite campur ngan jantung baby lagi.
  7. Masalah pernafasan:Disebabkan saiz rahim yang besar semasa trimester terakhir,kite berasa mengah untuk bernafas sempurna.Memang tak boleh terlalu letih dan renyah buat kerja.Kerap berasa pedih ulu hati.Pedihnya kadang2 terpaksa sapu minyak atau Vicks.Masa ni memang kite kurangkan makanan berempah dan pedas.
  8. Tendangan kaki yang pertama semasa kandungan 6 bulan .Kebetulan malam tu malam Jumaat,hujan renyai2.Hubby dah lama tidur sebab siang hari kepenatan di tempat kerja.Kite duduk sorang2 di tepi tingkap merenung titisan hujan.Masa nilah tersentak bila terasa ada tendangan.Mula2 ingatkan imaginasi je....tak lama tu ada tendangan lagi.Masa ni kite betul2 insaf dan terasa nikmat kasih sayang Allah s.w.t.Boleh kerap pula baby2 tendang malam ni.Kite terus kejutkan hubby dan dia pun dapat rasa.
  9. Semakin besar usia kandungan semakin kuat dan kerap baby tendang.Yang paling kelakar disebabkan perut dah terlalu tegang,betul2 nampak kesan bentuk kaki dan tusukan jari2 tangan.Macam kite dah boleh tarik je jari2 halus baby.Bila kite nak baring je mulalah baby2 buat gimnastik dalam perut.Sekejap perut nampak bulat,sekejap bentuk segiempat,sekejap berlekuk tengah2 macam baby tengah main nyorok2 pulak.Pernah juga kite nangis.Masa tu makan di luar rasa perut lapar sangat .Baru beberapa suap nasi tiba2 baby tendang rasa senak betul perut.Langsung tak boleh makan sebab perut dah macam gelombang,aktif sungguh baby masa tu.Memang rasa nak termuntah balik apa yang makan tadi.Masa ni terfikir juga baby dalam perut ni kembar lelaki ke?
  10. Risiko bersalin secara Ceaserean.Masa tau hal ni untuk mengurangkan takut,kite banyak bersedia dengan banyak membaca doa2,berzikir,amalkan surah2 dan bertawakal.Hanya Allah yang tau mana terbaik untuk kelahiran ini.Kite juga membuat persediaan dengan banyakkan membaca artikel dari majalah PA&MA.
  11. Entah mengapa hingga ke saat2 kelahiran tiap kali scan,mesti tak nampak jantina.Sampai doktor pun excited nak tau he3....Agaknya baby malu,menyorok ye....Pening gak tiap kali scan ada sorang doktor kata nampak boy.Hari lain pula doktor nampak macam girl.Beberapa hari terakhir langsung tak nampak apa!Berkepit dan melekat terus.
  12. Masa ni kite dah mula siap2 beli pakaian baby.Sebab tak tau jantina kami banyak beli warna putih,hijau lembut dan kuning lembut.Bekalan pampers new born,bedak,minyak2 dan sebagainya.Kite pun awal2 dah siapkan 2 beg baju dan letak dalam bonet kereta.Satu beg khas untuk pakaian dan kelengkapan baby.Satu lagi beg untuk kite bawa 3,4 helai kain batik,pad jenama Pureen yang berpelekat,t-shirt dan toiletteries.Manalah tau tengah panik langsung terlupa bawa barang2 penting.Dokumen pun kite letak dalam handbag dan letak di tempat yang senang dicapai.Ehm saat2 kelahiran janganlah lupa shave area V korang tau!Malulah kalau nurse yang buat.Pastikan takde rimbunan hutan di V korang ye.
  13. Masa ni majalah Pa&Ma sentiasa disisi.Celik je mata belek Pa&Ma.Sebelum pejam mata pun belek lagi.Terlalu banyak info yang diberi.Dan inilah majalah edisi kembar yang kite sayang sangat2.






Nota Comel:Bersambung di artikel My Amazing Life Part 2.Kite akan ceritakan detik2 menanti kelahiran.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...