7

Blogger baru jangan lupa check benda ni

02:36 |
Myspace Skull Layouts
Good morning semua.Hari ni tension betul buka2 je blog punyalah lambat loading.Pelik bin ajaib apalah yang tak kena ni?Belek sana belek sini...ngeee....dok ralit buat entri kadang2 terabaikan benda alah ni;
1)Widget->Buanglah segala widget yang berbentuk flash(.swf) seperti jam,visitor counter,gambar slide,games dan iklan.->Memang dulu kite ada letak widget welcome to my blog yang comel2 tu,tapi bila rasa semak sampai nak baca entri sendiri pun terhalang,ermmm buang ajelah.Widget asma ul husna ni walaupun berat kite nak juga kekalkan.Yelah itu mengingatkan kite sambil2 leka type entri dan berblogging,jangan lupa solat.Lagu...ermmm kite memang tak suka dari dulu sebab kadang2 kerana terlupa ada blogger yang lupa nak set volume.Mau tak terkejut masuk2 blog je baru nak layan entri haha ambik kau...punyalah kuat.So far adalah gak beberapa blog macam tu tapi entri sempoi kite lepak lamalah jugak..Tapi ada juga blog yang pandai pilih lagu dan control volume,kite pun rasa nak tidur situ je tak nak balik dah.->Visitor counter teramatlah penting untuk blogger baru macam kite ni.At least tau berapa ramai yang dah singgah.Kalau banyak syukur alhamdulillah,kalau sikit maknanya mungkin entri hari tu kureng atau kite tak rajin blogwalking.Penting tu...


2)Imej->Sering upload imej.Ermm cuba korang baca suratkhabar/majalah/novel/blog tanpa gambar hanya tulisan semata-mata...apa jadi?Ngantuk?Menguap memanjang lalu Zzzzzzz?Bayangkan pula dolu2 kite study buku teks tanpa gambar?Gamaknya ramai lingkup.Blog tanpa imej ibarat pokok tanpa buah.Tapi kalau terlalu banyak imej yang bersaiz besar makin beratlah blog korang.Kadang2 sesetengah template guna imej yang banyak untuk cantikkan lagi blog.Tapi kalau terlalu banyak dan bersaiz besar itulah sebab blog makin berat.->Terpaksalah kite kecilkan saiz imej.

3)Java->Selalu kalau letak banyak2 iklan akan beratkan blog.Tapi so far Nuffnang takdelah menyusahkan blog ni.

4)Posting->Standard posting adalah 7.Kite memang dari dulu buat 2 je.Rasa letih lak nak scroll down baca entri banyak2.
5)Banyak sangat Bloglist di sidebar->Load page kite tadi memanglah lembap..sebab terpaksa loadingkan dulu URL yang terlalu banyak.Pelik sebab langkah 1-4 kite dah settlekan...tapi tiap kali buka post perghhh...tahap gaban kite tunggu loading semua benda.Kalau tuan punya blog pun dah rasa nak hempas je benda alah ni...apatah lagi rakan blogger yang singgah.Kan dah rugi elok2 ada mood nak singgah terus lak pangkah tak nak datang lagi.Woooo.....->Terpaksa buang sesetengah blog di bloglist sidebar yang tak selalu dapat singgah.Dah lah panjang berjela nampak serabai je.URL semua blog tu memberatkan lagi blog kite.Tapi apa2 pun kite still follow dan ada masa memang singgah walaupun korang tak singgah balik huhu....(Kalau bro Ben Ashaari baca entri ni cuba tengok kite dah transfer blog bro.Dulu letak kat 'Suka Lepak' sekarang 'Wajib Singgah'.
Setiap kali korang teringin tukar template ke,widget ke dan macam2 lah lagi.Lepas dah save template atau gadget jangan lupa mesti check blog korang di sini:
  1. Masa diambil untuk loading blog
  2. Berat blog
  3. Berfungsi ke blog korang
Memang banyak perubahan setelah kite buat ni step by step.Harap entri ni dapat dikongsikan dengan rakan blogger yang mungkin masih tak sempat buat atau terlupa.Ok tadaaa........



Kredit Info:

7 comments

15/12/10 04:01

bagus3.. =)

15/12/10 04:16

@-hanyaaku-

thank you.Kalau ada apa2 yg blh dikongsikan jgn lupa bthu ye

15/12/10 06:07

Yang no 4, pasal posting tuh....mcm mana nak tukar std post ke 2 atau 3 jer...DeQdEq x tau nak buat mcm mana sbb mls juga nk scroll down smpi bawah....

15/12/10 11:23

ye DeQdEq....mula2 gi Dashboard>Setting>Formatting

Atas sekali ada tulis Show at most.Tukarkan daripada standard 7 ke bilangan yang DeQdEq nak ada kat page post.Klik Save tau.Harap ini membantu.

15/12/10 13:43

tima kasih dik....sgt membantu...

15/12/10 14:46

@deqdeq

sama2 kalau ada tutorial yg lg best kongsikan ye

15/12/10 14:47

DeQdEq baru lagi...byk lagi nak belajar...jd x layak nk bg tutorial lagi..hehehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...