5

Jom check hidung!

18:11 |
Hidung Besar Elak Selsema

Jika anda memiliki hidung besar,beryukurlah!Biarpun anda mungkin sering diejek kerana saiz tersebut,namun anda seharusnya bersyukur kerana kajian terbaru oleh Universiti of Iowa,Amerika Syarikat mendapati individu yang berhidung besar lebih pintar dan cergas berbanding individu lain!


Lebih menarik,hidung besar juga memiliki perlindungan berganda di dalam melawan penyakit terutama dalam menghadapi serangan selsema atau virus selsema.Para penyelidik turut menyatakan bahawa semakin besar hidung seseorang individu,semakin besar pula turas(filter)udara yang menyaring debu dan bakteria.


Tidak hanya itu,saiz hidung yang besar juga mampu mengurangkan penyedutan udara tercemar sehingga 7%.Malah keupayaannya bertindak sebagai turas udara dapat menjauhkan kuman dari mulut individu disamping merendahkan risiko untuk menghidap demam.

NC->Allah s.w.t.telah menciptakan kite semua dengan sebaik-baiknya,cukup sempurna.Jangan dipertikaikan sama ada hidung kecil ke,besar ke,kemek ke,mancung ke..semua ada hikmahnya.


Kredit Info & Foto:


  • Majalah Harmoni:Kilas Sihat5 comments

bersykurlah dgn kurniaan Tuhan,, =)

INFO YANG MENARIK.. betul tu setiap ciptaannya ada kelebihan dan kekurangannya. So bersyukur

27/12/10 01:02

Elhamdulillah, rasanya hidung masih ok...

27/12/10 01:29

sapa yang hdg besar ke kecil ke...semua ciptaan Allah yang terindah..alhamdulillah

31/1/11 15:28

betol3, manusia dcipta dgn sebaik2nye,

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...