2

Kum...Kum...Saya Hantu

01:16 |
Salam semua.Hari ni nak citer pasal hantulah pulak.Orang semua dok kecoh telefilem Hantu Kum Kum di Astro.Dan antara pelakonnya adalah adik Elfira loy.Apa yang korang tau tentang Hantu Kum Kum ni?Ada pelbagai versi yang didengari.Antaranya:

http://nurulelfiraloy.blogspot.com

Sekitar 1983-84 ..


Malaysia pernah digemparkan dengan kemunculan Hantu Kum Kum. Hantu ini dikatakan jelmaan seorang wanita yang mengamalkan ilmu hitam untuk kekal cantik selama-lamanya. Konon ceritanya dia tidak berjaya menyempurnakan syarat ilmu hitam yang menghendaki dia membunuh 99 wanita cantik yang muda dalam masa 3 bulan. Kemunculan Hantu Kum Kum ini telah menjadi bualan segenap lapisan masyarakat, sehinggakan gambar lakarannya pernah disiarkan oleh sebuah akhbar utama.

Kononnya lagi oleh kerana hanya 10 orang sahaja baki mangsa diperlukan,dia diberi peluang untuk menyempurnakan syarat ajarannya tetapi dia hanya boleh muncul dalam sifat seorang perempuan bertelekung dan cuma nampak mata. Juga dia hanya boleh keluar di  waktu siang …Kononnya juga… kalau dia memberi salam, bunyinya ialah ”Asalamualaikum .. kum .. kum “.. Jika sesiapa menjawab dan membuka pintu rumah maka dia akan melunaskan hajatnya.Maka ramailah yang jadi takut nak menjawab salam apabila tetamu datang tetapi tak sedikit juga tetamu yang mengusik tuan rumah dengan memberi salam yang ‘meresahkan’ itu.


Drama : Kisah Benar-takde cedok orang punya tau
Pelakon : Kite-atok Mah-uncle-abahku dan Hantu Kum Kum

Lokasi : Pintu dapur atokku-Muar,Johor
Tahun : 1984

Ni nak cerita kat korang pengalaman sendiri.Masa tu kite tadika dalam umur 6 tahun (1984).Alahai esok birthday kite 2 Disember dah tuanye....Lama cerita ni dah berlaku 26 tahun lepas.Berlaku di Muar,kan kite ni tinggal ngan atok2 tersayang.Masa tu uncle(adik abah) bujang lagi dan tinggal bersama.Uncle cukup suka berjaga malam layan movie pakai video tape.Dolu2 mana famous lagi vcd2 ni.Kite tidur berkepit ngan Atok Mah (nenek) siap pegang baju lagi (PENAKUT) sebenarnya.Tiba2 kite terjaga bila uncle tiba2 masuk kelam kabut kejut atok.

Kite tengah mamai tapi dapatlah dengar uncle sebut Hantu Kum2.Terbeliak biji mata masa tu.Atok pesan suruh kite stay je kat katil jangan gi mana2..alahai...takutnye....Atok terus ambil torch light(atok kite ni bela ayam,so kalau dengar bunyi ayam senang dicapainya torch light tepi katil nak tengok reban).Uncle pulak kelam kabut ambil Yasin.Kite?Apalagi berselubung dalam selimut.Kite dengar atok kecoh2 depan pintu dapur rumah sambil baca macam2 surah.Kerana ketakutan kite tertidur.

Esoknya masa atok nak hantar ke tadika(what a sweet memory),kite pun tanyalah.Atok kata masa uncle dok layan movie,dengar sayup2 je orang bagi salam.Lama2 makin kuat kat pintu belakang rumah.Memang suara perempuan.Uncle tak tunggu apalagi kejutkan atok.Tapi masa atok gi kat pintu dah hilang suara tu sayup2 je...ngeee.....

Itu uncle kite.Abah kite lak time bujang dulu study UITM duk kejap ngan atok.Abah kite ni rajin study malam2.Masa tu otak fresh pagi2 buta,kan.Sambil study dengar radio lagi.Then...kum...kum...mula2 sayup je.Abah kita terkejut tapi buat2 tak dengar.Kum..kum...makin dekat je bunyi apalagi makin kuatlah suara radio abah kita buat.Tak lama lepas tu hilang macam tu je bunyi....ngeee....takut....Area belakang dapur tu memang sunyi dan bersemak.Tau jelah duk rumah kampung.Dolu2 tiap kali kami semua berkumpul masa Hari Raya,memang pakat ramai2 gi toilet malam2.Mama kite lagi best siap minta abah teman....he3....

Itulah kenangan Hantu Kum-Kum........


Nota Comel:Masa tulis artikel ni kite takut sebenarnya...ngee....



2 comments

6/6/13 21:04

huiiii.. kak lea...
seram dah ni.. nasib baik saya duduk ngan rumate sekarang.. kalau x.. huuuiiii!!!

6/6/13 22:56

@Gee GTGhahahaha kak lea pun takutlah nak baca n3 ni,nanti teringat balik ngee...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...