2

Mama..ngape tak cite tentang Anish pulak?

02:40 |
Korang baca tajuk di atas tu...huhu.Inilah dia permata hati yang bongsu Muhammad Danish Raziq.


Keletahnya mulut tidak terperi
suka mencubit sakit sekali
Mama cakap sayang pada abang&kakak rajuknya tak berhenti
Kalau boleh biarlah dia sorang je disayangi
Hehe...itulah pembuka bicara.Danish ni lahir pada 20 Mac 2007 secara normal.Masa tu kembar dah 4 tahun lebih.Dia ni kite dan hubby ter'accident' wink...wink...(^o^).Masa tu kite keje MAHB,KLIA.Tau jelah keje shift,dalam pukul 6.30 am rasa lapar sangat2 dan terasa nak breakfast kat McD.Ikutkan memang loya tekak makan pan cake pagi2 tapi ntah buang tebiat lak pagi tu.Elok je makan beberapa suap,muntahlah pulak.Tak sedap hati terus gi farmasi beli Pregnancy Test Kit.Confirm pregnant.Habis je shift terus pergi check kat klinik.Rasa terharu masa doktor mengucapkan tahniah dah mengandung 6 minggu.Pengalaman mengandungkannya sama jugak macam kembar.Sebulan pertama je kite teruk muntah dan loya."Mama ngape lambat letak gambar Nish,tak nampak pun?"-"Yelah mama nak letaklah jap ye,mama kena cerita tentang Danish dulu.Danish gi main dulu ngan abang kakak"-"Dah siap panggil Nish tau"-"Yelah".

Tetapi dalam  pada kegembiraan sebenarnya kite risau sangat2.Yelah kami merancang tapi kalau Allah dah kata Kun Fa Yakun apalah kuasa kite nak menolaknya.Sebenarnya masa tu kite ngan hubby dah dalam keadaan yang selesa sikit dan sibuk merancang macam2 dengan kembar.Pada mulanya kite macam down...ntahlah bukan tak terima kehadiran cahayamata yang baru tapi rasa betul2 belum bersedia.Dengan kuasa Allah s.w.t pada malam tu kite tidur seperti biasa.Kite bermimpi didatangi 2 orang lelaki berserban dan berjubah putih.Mereka(tak tau nak guna ganti diri nama apa) berdiri betul2 di hujung bilik sambil mulut tak berhenti-henti berzikir dan memegang tasbih.Keadaan masa tu aman je...mereka merenung kite dengan mulut kumat-kamit tak berhenti berzikir.Tiba2 kite terjaga dalam pukul 3 pagi.Terus kite mengucap dan berpeluh ketakutan.Kite kejut hubby dan beberapa kali dia cuba tenteramkan kite.Kite terus menangis dan mengusap perut sambil meminta maaf pada Allah.Kerana kite tau Allah yang datangkan mimpi ini untuk mengingatkan betapa beruntungnya kite dipilih sekali lagi untuk melahirkan hamba-NYA.Selepas kejadian itu kite terlalu berhati-hati dan sentiasa bersangka baik pada setiap yang berlaku dalam kehidupan.
Danish ni cukup manja...selagi mamanya tak tidur selagi tulah dia tak nak masuk bilik.Kalau korang nak tau dialah peneman time kite buat entri.Kadang2 dia lak becok suruh buat tu buat ni.Danish dari lahir memang putih melepak sampai nurse kata kulit dia pink.Masa baby cukup susah nak check dia ni kena demam kuning ke tak.Dah kulit dia putih kemerahan.Dah besar ni gelap sikit.Kite masa mengandungkan Danish..tiap2 hari wajib minum Nescafe sampai banyak kali kena marah ngan doktor.Atok kite lagilah...takut baby dalam perut keluar2 je hitam.Seram sejuk gak dengar tapi Nescafe juga pujaan hatiku.Hah..sapa kata minum soya je anak putih?Korang janganlah amalkan macam kite ni...kafein tak elok untuk baby ngeee....
Umur 2 tahun Danish memang dah petah bercakap cuma ada perkataan yang kadang2 tak jelas.Dah lah cakap tak betul,bila kite tak faham dia lak marah.Ni siapa yang salahDah lah tu cakap punyalah laju macam keretapi(ikut mama dia jugak he3..)Ini antara perkataan yang dia cakap masa umur 2 tahun,selalu kitorang tak faham;

  1. antomos->transformer...kan jauh beza!
  2. otoman->Ultraman...nasib baik bunyi dekat2
  3. paserman-Spiderman->cuba korang cakap mana datangnya bunyi paserman...tak link langsung
  4. move it->musit musit...hah,boleh?Danish cukup suka lagu animasi Madagascar tu...
  5. sibab->sebab...sampai la ni susah nak betulkan sebutan dia 
  6. polok->peluk...hah,ambik kau."Mama...Anish nak polok mama.Ngape mama tak polok Nish...mama tak sayang Nish ke?"masa ni mata dan muka dia sebiji macam kucing Shrek tu...
  7. kite torang->kitorang
  8. shi ball->Fish ball."Mama masak ape tu.Mama nanti Anish nak makan shi ball"-"?????"
  9. keje solah->kerja sekolah
  10. patan muta->padan muka
  11. shorry->sorry
Ini pulak lukisan dia masa 2 tahun jugak.Ralat sebenarnya banyak dia lukis kadang2 kite terbuang.

Danish ni cukup suka Power Rangers.Masa baby macam budak2 lainlah Mickey Mouse,Pocoyo,Handy Mandy dan macam2 lah.Dah beso ni suka betul ngan Power Rangers.Kadang2 Ben 10.



Ada satu hari tu kite tengah siap2 nak keluar gi kedai.Kite dok  sibuk pakai tudung...tiba2 "Mama comel tak Nish".Aduhai ni Danish ke Danisha?Dari baby lagi kalau gi mana2 mesti orang ingat dia ni girl sebab kulit cerah dan bulu mata panjang.Tapi hari tu  kite marah gak tiba2 lak dia sarung tudung...tak kuasa I nyah...auwww...
Itu dulu.sekarang dah kurus Danish ni,makan nye sikit,main je lebih.Kuat cubit abang dan kakak.Tapi time baik tu...mak aihhh kamcing betul diorang ni.Sampai sekarang kite satukan tali pusat kembar dan Danish dalam satu beg comel.Kata orang supaya hingga ke besar biar pun duduk berjauhan,hubungan adik-beradik tetap erat.Entahlah.Ehm "Danish meh lah jap...tengok ni gambar Danish mama dah masukkan"."Comel tak Nish ma..."-"Comel"."Kawan mama suka Nish tak"-"Nanti mama tanya ye"-"Mama...mama..nanti mama habis buat belog...Nish nak tengok Power Rangers boleh tak".
Nilah dia tengah teman kite ni
Itulah saja coretan tentang anak bongsu kite yang comel ni.Korang2 yang belum kawin tu apo laie...cepatlah.Seronok dapat anak nak2 lagi time petah berkata2.Danish sekarang ni memang becok.Kadang2 malas nak tengok apa2 drama dengan dia.Macam dia lak tuan director.Selalulah gak time kitorang tengah fokus,dia pot..pet...pot...pet..kitorang pun.."Danish boleh diam tak".Oklah mama dia pun dah penat ni.Bye.....

2 comments

Hallo my fren!! sorry la.. aku tak balas sms ko.. credit tak de dowh!! huhuhu.. nak call ko kat office boss ada plak.. nanti aku betul2 free aku call ko ek..

14/12/10 15:31

@❦ CuTe MuMmY FaRa ❦

huhu...ingat kau tak sayang kt aku lagi huwaa....kau cepatlah buat shotmix atau cbox,bila blogger dtg dan tgglkan link kau blh follow.nti byk followers kau tau.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...