4

Memori Di Usia 1 tahun

01:18 |
Assalammualaikum sekali lagi.Ok kali ni adalah sambungan entri yang lalu[klik di sini].Sekarang kite nak kongsi pengalaman semasa kembar kite 1 tahun.Dua2 dah ada 6 batang gigi.Irfan karakternya cool,pendiam dan banyak mengalah.Tapi kalau dia dah geram sangat,dia akan tarik baju Diena sampai jatuh!Diena pulak?Tak boleh silap sikit,dia mesti gigit tangan,pipi dan bahu Irfan!Ganaskan diorang ni.Kadang2 diketuknya kepala Irfan.
Ini foto masa diorang 1 tahun ler..maaf ye foto tak terang.Dulu aunt kite bagi walker ni..pakai adalah dalam seminggu dua terus kite simpan.Banyak betul bahaya dan lebih bagus diorang berjalan sendiri tanpa bantuan walker.Aunt kite bagi satu je,ni turun temurun dari 3 anak perempuannya dulu.Itu sebab color pink,Irfan suka gak duduk dalam walker sebab ada bola2 tu.
Sama2 dah jalan laju.Tak boleh nampak babah pakai baju kerja mesti nangis nak ikut.Nampak je kasut dah pandai nak pakai sendiri.Siap acukan kat kaki konon nak sarung dan ajak jalan.Bila kite kemas tempat tidur,Irfan pandai tolong kemas dan tahu nak letak bantal kat mana.Masa makan pula Irfan tahan pedas tapi Diena terjerit-jerit minta air he2...jerit kuat2 nak air.Kalau kite marah sebab Diena tak nak makan,cepat2 sembunyi belakang Irfan konon kite tak nampaklah tu.Dua2 suka panjat bakul mainan.Masing2 ada sorang satu,dah pandai kemas bila habis main.Tak payah nak suruh.


Dua2 kuat susu badan.Diena ni peel pelik sikit.Dia nak conquer sorang,habis je menyusu sebelah kanan,cepat2 dia pergi sebelah kiri walaupun masa tu Irfan tengah menyusu.Apalagi time Irfan mood tak baik,Irfan pukul muka Diena.Usia 1 tahun 4 bulan dua2 minat makan guna sudu,nak pegang sendiri.Apa yang kite dan hubby buat semua ditirunya.Cukup suka segala adik-beradik Vitagen,Solivite dan sewaktu dengannya.French fries sekali hadap je.Dua2 berlagak minum pakai straw walaupun air suam je he2...
Dua2 mulut riuh,asyik kecoh je.Diena pulak suka menyampuk.Kalau handphone kite bunyi ringing atau sms,cepat2 Irfan cari handphone nak bagi kat kite.Usia 1 tahun 5 bulan pulak,kalau dah balik dari berjalan dua2 pandai simpan sendiri kasut di rak.Dua2 cepat tumbuh gigi,dah tumbuh gigi geraham belakang.Diena pulak tumbuh geraham atas.Yang paling cute masa kite kata "Ha..Irfan,Diena buat apa tu,berak ye?".Mesti dua2 pegang pampers dan cepat2 lari tunggu kite depan toilet.Sampailah diorang ni dah nak masuk darjah 3,kite cukup pelik bin ajaib.Selalu sama je gesaan nak buang air kencing dan besar.Katakanlah Irfan masuk toilet nak buang air besar,2 minit lepas tu Diena pulak.Sampai la ni tau!


Dua2 faham arahan yang simple.Irfan cukup suka ambil penyapu dan tolong sapu,nak tolong kitelah tu.Diena pulak dah pandai pilih baju.Tak nak kite yang pilihkan untuk baju siang,malam dan masa nak keluar.Dah pandai pilih sendiri.Kalau kite yang pilih dan dia tak berkenan,cepat2 dia hantar balik baju tu kat gobok(hah..kuar bahasa muo).Tu takpalah lagi.Ada ke patut Irfan pakai baju dan seluar,dia pun nak sama.Langsung tak nak pakai gaun atau dress.Puas pujuk tapi dia nak gak sama macam Irfan.Nasib baiklah Irfan tak mengamuk nak pakai dress macam Diena huhu..


Kalau baju Irfan kotor atau basah,kite tukarkanlah baju.Eh,Diena pun nak tukar jugak.Bayangkanlah satu hari berapa banyak?Al-maklumlah Diena ni kan girl so apa yang kite pakai,dia tengok je.Tak kiralah make up ke,lipstick ke,hatta deodorant pun.Tulah serba sedikit memori kite membesarkan si kembar.Foto di bawah ni masa kite gi kenduri kahwin pelakon Amyza Adnan.Ramai artis datang tapi sempat snap dengan Raja Ema je.Dah tu ramai betul tetamu.Foto pengantin ngee...ada kat mama kite.Kitorang duduk satu taman kat Desa Vista,Salak Tinggi.Parents Amyza dulu kerja ngan company abah kite-Aircraft Interior Cleaning.Sampai sekarang selalu nampak Amyza balik rumah parents dia.Oklah tak sombong.
Ok lah kite pun dah ngantuk ni.Selamat erk...dah pukul 1.10 am...ta..da...Zzzzz....


Good morning selamat pagi;
Apa tunggu lagi...........
Zzzzzz


4 comments

25/12/10 01:41

alahai comelnya . huhu , minum air suam pakai straw ? high class betul lah . hehehe


btw , dulu saya sekolah kat mrsm muar . tapi sekejap je . :D nice to know you sis ^__^

25/12/10 01:47

@Si Gadis Semasa

tulah peel si kembar ni,apa kite buat semua nak ikut.tak main minum cawan hirup2..nak pakai straw gitu.Adik lelaki kite mrsm muar jugak tapi dh lupa thn bila.Dia skrg kat moscow ambil medic huhu

3/6/13 01:09

hehe.. saya selak entry lme kak lea...muahahaha..
comel kembar mase tecik..^^

3/6/13 01:24

@Gee GTG hye gee...walllllaaa ni entri lama kak lea baca pun gelak kihkihkih...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...