2

Pasang Blog Kalendar Sebagai Blog Archieve

17:49 |
Salam semua.Hari ni kite nak kongsi lagi ilmu.Cuba tengok kalendar kat tepi sidebar kite tu---->.Selalu korang buat Blog Archieve mesti macam ni kan?





Boringkan asyik sama je.Pilihan yang ada pun cuma Hierarchy,Flat List dan Drop-Down Menu.Lagipun nampak berserabut kalau pilih style Hierarchy.Kalau pilih style Drop-Down Menu pun ok....tapi apakata korang ubah style pulak.Sambil2 rakan blogger baca artikel,diaorang pun senang boleh tengok tarikh kat cute calendar korang tu.Ok jom kite mulakan;

Mula2 korang  klik sini.Korang tukar ke Bahasa English(sapa2yang mahir Mandarin just proceed jelah ye).

http:// 

Yang ni korang masukkan URL blog dan tukar time zone kepada GMT +08:00.

Preset style
No style
Baby Style
Sunny
Star
doggie footprint

Yang ni pulak korang pilih design dan color calendar yang korang nak.Kite pilih Baby Style.



 


Akhir sekali korang klik kat Show Calendar untuk tengok hasilnya.Kalau dah puas hati kemudian klik Install to Blog.Just follow instructions.Mudahkan?Dekat Add and Arrange Page Elements korang adjustlah nak letak mana kalendar tu.Selamat mencuba ye....


Nota Comel:Kalau korang tak berapa faham,korang boleh refer kat kredit info bawah ni ye....

Kredit Info & Foto:


2 comments

2/12/10 22:45

feeza taktau yang akak blogging jugak. anyway, baru godek-godek blog akak siket-siket tadi :)

7/12/10 02:54

hye,tqvm sudi sggh.Akak br je buat blog byk try&error masa edit kod html.tgh cr affiliate biz tak tau mana ok.akak dh jdkan blog feeza sbg wajib singgah.erm...nti sgghlah lg blh kite tkr2 cite dan tutorial.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...