8

Pengalaman Berpantang

06:23 |
Assalammualaikum dan selamat pagi.Breakfast apa hari ni?Semoga hari ini lebih baik dari semalam.Kite nak sambung cerita dari episod2 sebelum ini.Bagi korang yang bakal mendapat anak kembar kite ucapkan tahniah dan jagalah pemakanan dan kesihatan.Banyakkan membaca Al-Quran,berzikir dan bagi baby dengar lagu2 dan alunan surah suci Al-Quran.Jangan abaikan penampilan diri,jangan derhaka pada suami dan ibubapa,jangan tinggalkan solat.Insya-Allah akan dipermudahkan oleh-NYA masa melahirkan anak.Macam kite syukur dipermudahkan segalanya.Bagi korang yang baru mendapat kembar dan yang sudah mempunyai kembar yang besar macam kite ni...sama2lah kite menguatkan semangat,mental,fizikal dan emosi untuk menempuhi kehidupan penuh warna-warni.Tidak semua ibu berpeluang merasa nikmat seperti kite.Betapa ramainya rakan di luar sana yang berimpian untuk mendapat cahayamata kembar,berapa ramai pula yang kesedihan kerana masih belum menimang cahayamata.Marilah kite mendoakan agar semua rakan di luar sana dapt menikmati kehidupan sebagai seorang ibu...amin. 

Berpantang...oh ye kite keluar dari hospital je terus menumpang di rumah sepupu di Presint 9,Putrajaya.Hubby dan family tak bagi balik rumah di Seri Kembangan sebab risaukan kite yang baru lepas operate.Hubby pun cepat2 mendaftarkan nama anak.Nama yang dipilih untuk si abang adalah Muhammad Irfan dan si adik Nur Irdiena.Adalah dalam 2 hari,selepas itu kite membuat keputusan untuk berpantang di rumah mertua.Abah mertua dah lama pencen dan ibu mertua memang surirumah tangga.Nak berpantang di rumah mak sendiri,dia pun kerja.Lagipun kakak ipar tak bekerja boleh juga dia bergilir-gilir menjaga baby.Lagipun tinggal seminggu lagi bulan Ramadhan.Tau jelah abah mertua orang kuat surau,tak nak nye dia duduk kalau kite berpantang di rumah sendiri.Sebelum kite pulang ke kampung,atok2 kite(nenek belah mak dan abah) pun datang nak tengok cicit daripada cucu yang pertama.Oh,lupa nak cakap kite ni cucu sulung belah mak dan cucu pertama(antara sepupu yang lain) belah abah yang kawin dan bagi cicit kembar pulak tu.Atok kite beberapa kali mengucapkan syukur pada Ilahi di atas rezeki dan keajaiban yang diberi.Yelah...dah lah kite ni comel lote,atok macam tak percaya baby kembar ni dulu duduk dalam rahim kite.

Sebelum bertolak,mak kite siap cucuk 1 ulas bawang putih di kiri kanan telinga,kononnya petua supaya tak masuk angin.Tu belum campur lagi dengan pakai baju lengan panjang,stoking tebal,pilis di dahi,ikat sanggul mak enon.Maka genap usia kembar 7 hari,bermulalah perjalanan diorang ke Selama,Taiping,Perak.Banyak kali juga berhenti di R&R,jauh tu dari Putrajaya ke Selama.Tempat ni pulak sempadan ngan Selama   dan Serdang di Kedah.Kira dah pinggir2 Kedah jelah kampung hubby ni.Hubby banyak berhenti sebab risaukan keadaan kite.Sepanjang perjalanan kite duduk beralaskan dan juga bersandarkan bantal.Memang terasa ngilu kalau kereta lalu atas jalan tak rata,tu sebab kite duduk alaskan bantal.

Kembar pun elok je diam tidur,macam faham2 je jalan jauh.Opah ngan Tok Wan duduk di seat belakang cukup suka dapat pangku kembar.Ada je celoteh diorang yang gamatkan suasana.Opah kata kembar perempuan banyak ikut muka dia.Yang Tok Wan pulak cakap si abangnya ikut muka dia...ehm...Syukur akhirnya kami selamat sampai.Masa ni barulah dengar kembar merengek mungkin letih perjalanan jauh.Selama sebulan jugak kami di kampung.Sempat juga buat kenduri cukur jambul dan alhamdulillah ramai orang surau dan jiran2 datang.Masa tu rasa si kembar ni macam anak selebritilah pulak...yang best ramai menghulur(selit) duit pada kembar,penuh bawah bantal dan tilam diorang dengan duit.Oh,macam tu rupanya cara orang2 di kampung ye..nampak sopan dan tak menunjuk2.Hubby tak dapat stay lama sebab dia dah pun ambil cuti seminggu sejak hari pertama kelahiran.Rasa berat hati je nak bagi dia balik.Yelah selama ni berkepit je tak pernah berenggang,lagipun seram sejuk nak tinggal ngan family mertua.Tapi diorang ni dah otai,ramai kata kite ni untung dapat mertua yang dah old skool.Kurang temper,tak banyak hal dan banyak bertoleransi.Ye betul diorang ni baik sungguh,kite tak terasa pun kite ni menantu.Dilayan sama je macam anak sendiri.Hubby ni adik beradik 3 orang je.Abang sulung mejar di TUDM.Oh ye,abang ipar kite ni bulan depan kena stay France 3 tahun.Baru je balik dari London setahun lalu dah kena gi France pulak.Hepi tengok kakak ipar dan anak2 dapat merantau negara orang,siap sekolah International lagi.Kakak ipar tak bekerja duduk umah je.Dan hubby kite anak bongsu.Sebab tu kite mudah rapat ngan mak mertua sebab dia pun tak ramai anak perempuan.

Bulan Ramadhan pun menjelma.Masa ni kite rasa selamat dan tenang sangat...nak tau kenapa...sebab syaitan kan dah kena ikat...so takdelah kite risau syaitan2 kacau masa tempoh berpantang ni.Kembar pun tak banyak ragam,senang je uruskan diorang.Cuma penatlah jugak.Diorang ni kembar tak seiras,jadi semua benda mesti berlaku ikut turn.Contohnya si abang terjaga dulu lalu kite bagi susu badan.Selang 10 minit adik pulak tiba2 menangis nak susu.Kalau buang air besar pun macam tu jugak.Yang best time diorang tidur,masa nilah kite nak lepak tengok tv kat ruang tamu.Bila dengar salah sorang terjaga dan merengek,kite dan family mertua siap teka agak2 abang ke adik punya suara tu..he3...Masa ni kite tak berani lagi mandikan kembar,takut nak membongkok.Genap kembar sebulan baru kite mandikan.Seronok betul masa mak tengah mandikan kembar,kite susun baju,seluar,barut,pampers dan stoking sebelah menyebelah.Seronok pakaikan pakaian diorang ikut turn.Penat memanglah berganda-ganda daripada ibubapa yang lain.Nurse di kampung pun memang datang melawat tiap2 minggu.Alhamdulillah luka jahitan dah sembuh dan takda pun komplikasi,susu badan pun banyak.Cuma anemia je.Muka kite memang pucat juga masa ni..yelah sakit operate masih terasa,kesan suntikan bius di belakang pun ngilu je.Kembar pun tak henti2 susu badan,tidur pun kejap2 je.Kadang2 kite rasa baru nak tidur dah diorang lak terjaga.Nasib baik mak dan kakak ipar tolong mandikan dan jaga,kalau sorang2 mau nangis kite.Ini antara foto semasa tempoh berpantang.Maaflah tak berapa jelas sebab snap dari album lama.Ni pun dah puas otter guna PhotoScape huhu....

Waktu usia 11 hari....masa ni rambut ada lagi
Pada malam cukur jambul...botak dah huhu...
bawah bantal dan tilam penuh duit tu tau
Antara memori semasa berpantang:
  1. Mak mertua memang sporting.Kite cukup suka time diorang buka posa boleh jamah sikit2 air soya suam,kadang2 tepung pelita.Kite tiba2 lak suka minum kopi 'o' dan sirap suam time makan nasi.Kadang2 confius juga bila call mak,dia senaraikan apa boleh makan,apa yang tak.Tapi time dengan mak mertua,bagi dia asalkan benda tu tak memudaratkan,boleh jamah sedikit.Sebab badan kite sendiri akan rasa sesuai ke tak.Mak kite ajar tiap kali nak makan nasi mesti panas.Jangan makan nasi sejuk.Nasi tadi buat 3 kepal(dalam anggaran genggaman kite).Setiap kepal tu kite selawat dan niatkan "Ya Allah bagaimana kepalnya nasi ini,kau kuatkan dan pulihkanlah rahimku semula".Ntah mana mak dapat petua tu tapi memang kite amalkan sehingga lahirkan anak ke-3 jugak.Yelah kot...org tua dulukan banyak petua.Mungkin tak nak ibu yg berpantang gelojoh makan itu dibuat 3 kepal dulu sebagai pemula.
  2. Kite memang kuat minum air suam.Botol air memang sentiasa disisi.Kite tak percaya tak boleh minum banyak air konon nanti rahim kembanglah,sejuklah...bagi kite yang 24/7 susukan kembar,perlulah banyak air dalam badan.Bukan takat minum air suam,tapi pengambilan susu Anmum dan sebagainya pun kite amalkan.Tetapi nak elak perut buncit jangan sesekali makan berulamkan air tau.Kite pun makan sayur dan buah.Antara sayur yang diambil ialah sawi,carrot,carrot putih,kucai,kentang.Kite jugak suka makan buah prune dalam tin tu supaya lawaskan buang air besar dan epal.Ikan yang boleh kite makan ialah haruan,tenggiri,selar kuning,bawal putih dan ikan bilis.Kite juga amalkan makan jeruk halia muda yang dihiris nipis.Sedap makan dengan nasi panas2.Ia juga dapat buang angin dan badan rasa hangat je.Kadang2 tak selera makan mak kite goreng ikan bilis dan kacang tanah,tumbuk sedikit bawang merah dan lada hitam,lalu gaul semua bahan dengan perahan air asam jawa pekat.Satu lagi kite amalkan minum air rebusan kurma merah cina dan ada lagi bahan2 lain tapi tak ingat namanya.Ia berfungsi macam air akar kayu dan minum air rebusan ni untuk naikkan seri muka supaya muka taklah nampak pucat.
  3. Masa berpantang kite memang jaga betul.Bertungku pagi dan petang,berstoking,pakai baju lengan panjang,berbengkung,berpilis,mandi air rebusan daun2.Mak kite pesan masa berpantang nilah perempuan kena jaga rahim dan badan,hati2 semasa melangkah takut terlanggar ibu jari nanti bentan,jangan sesekali anggap badan dah pulih dan cuba angkat sesuatu yang berat.Genap sebulan berpantang baru kite berani urut badan itu pun tak sentuh bahagian operate.Semasa buang air kecil rapatkan kaki dan jirus perlahan dengan air suam.
  4. Irfan tanggal pusat hari ke-10 dan Irdiena hari ke-14.Dina ni tak suka buka mata,kadang2 risau gak dia ni ok ke tak.Irfan dari kecil cool je jarang nangis selalu merengek je tapi Dina kuat melalak,manja kalau peluk baru tak nangis dah.Diorang berdua ni kecil2 tido dah lasak.Rasa baru je angkat letak atas bantal tengok2 eh,dua2 dah mengelongsor ke bawah sampai keluar kaki daripada payung kelambu.Irfan selalu muntah lepas minum susu.Lepas cukur rambut,rambut Dina tumbuh lebat dulu baru Irfan.
  5. Masa Hari Raya barulah hubby balik dan seronok tengok dia agah2 si kembar...rindu betul dia kat kitorang.Kite masa ni tinggal lagi 4 hari je nak genap 45 hari berpantang.Geram sangat tengok lengkong sirap(agar2)..tapi mak bagi jamah sikit takut kempunan.Masa ni makan tak lah pantang sangat sebab serunding,kari daging dan ayam kite dah berani makan,takde bisa badan.Cuma yang libatkan telur je kite elakkan baik dari lauk pauk dan kuih muih.Lemang pun kite tak berani makan.
Itulah serba sedikit yang dapat dikongsikan bersama.Lain negeri lain caranya.Tetapi bagi kite ikut kemampuan dan mana yang mudah.Hanya kite je tau mana makanan yang sesuai diambil dan mana tidak.Kalau rasa tak sedap badan dan berbisa,tulis sebagai catitan/diari.Senaraikan sebanyak mungkin jenis2 makanan yang boleh dimakan dan sebaliknya.Ehm...dah banyak menceceh ni...jumpa lagi...terima kasih sudi baca. 

8 comments

salam kenal...acikD dtg dr blog permata ibu..kembar sihat ke?acik folo sini juga...137 jom singgah blog acikD...

4/1/11 10:46

salam acikD hye....slm perkenalan ye!tq sudi sggh alhamdulillah kembar sht.Ok kite nti kite sggh tau!

29/3/11 16:42

alahaiii... best nye dapat anak2 kembar mcm ni.. so kiut..

29/3/11 23:12

@Cik Shiqa

:hye sis!alhamdulillah terima kasih *-^

26/5/13 21:56

hehe..terjumpa masa search resepi rebusan kurma merah..ada resepi tak sis? huhu..dengar kata kurang darah disarankan jga minum air rebusan kurma merah..hehe

26/5/13 22:46

@Nana Liena owh ye ke wah sampai ke blog kak lea ye..

yup betul tu bgs utk anemia..kak lea pun sama.alah tak tau sebab tu semua tukang urut dah sediakan.dulu ada jugak tanya apa nama semua bahan2 yg dia belikan utk rebus..kak lea ada catit tapi dah hilang huwaaa.....

26/5/13 23:06

haha.. itu lah..saya terjumpa..agaknya sebab kena bab 'pantang' kot..itu yg dia keluar blog akak kat google..hehe.. its okay.nanti saya google.. (*saja ja tanya soalan cepumas..hehe)

26/5/13 23:35

@Nana Lienaowh ye ke hahaha adeih..sory ye tak dpt nak share resipi tu huhu..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...