3

Renungan Hari jumaat

11:51 |

Asal usul Api Di Dunia - Hanya sebesar zarah sahaja

Diriwayatkan bahawa Rasululallah SAW pernah menceritakan betapa asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah nabi Adam AS dihantar ke dunia kerana kesalahannya memakan buah larangan maka Allah SWT telah memerintahkan malaikat Jibril AS supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan Nabi Adam AS. Maka Jibril AS pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.

Jibril : wahai zabaniah, aku diperintah utk mengambil sedikit api neraka utk dihantar ke dunia bagi kegunaan Adam AS.
Zabaniah : sebanyak mana sedikit itu ?

Jibril : sebesar kurma. .
Zabaniah : kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasanya.

Jibril : kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma…

Zabaniah : kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakkan di dunia nescaya tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada suatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti..


Memandangkan keadaan yang rumit ini maka Jibril AS pun menghadap Allah untuk mendapatkan saiz yg perlu di hantar ke dunia.

Allah SWT pun memerintahkan supaya Jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka utk di bawa ke dunia. Maka Jibril AS pun mengambil api neraka sebesar zarah dari Zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yg keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukkan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali kedalam sungai di syurga dan sebanyak 70 buah sungai.

Selepas itu Jibril AS pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakkan diatas sebuah bukit yg tinggi.Sejurus setelah diletakkan api tersebut,tiba-tiba bukit itu terus meleleh dan cair.Maka cepat-cepat malaikat Jibril mengambil semula api tersebut dan menghantar semula ke neraka. Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yg sering kita gunakan untuk pelbagai keperluan termasuk api gunung berapi dan sebagainya.PENGAJARAN
Bayangkanlah kepanasan api neraka yang sebesar zarah yg terpaksa disejukan dalam 70 buah sungai dgn sebanyak 70 celup setiap sungai dan hanya sisanya saja itupun manusia tidak dapat bertahan akan kepanasanya bagaimana dengan api di neraka itu sendiri. SEBESAR ZARAH SAHAJA.

p/s : Wahai Tuhan, ku tak layak ke Syurgamu. Namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu. Ya Allah, ampunilah dosaku ini. Aku tidak sanggup menerima azabmu ini.

Nota Comel:Pagi tadi sewaktu kite menyiapkan artikel,dapat geng blogger baru;brother Sallehudin Bin Jobri.Artikel ini kite nak share dengan korang semua.Kepada bro...tqvm ye dapat hasilkan artikel yang menginsafkan kite semua.Tak kiralah di manapun kite berada semoga kite semua tidak lalai akan perintah Allah.Bayangkanlah setiap hari arwah muslimin & muslimat merayu pada-NYA mohon agar dipercepatkan Hari Kiamat kerana tidak tahan seksaan kubur.Ya Allah...kau terangkanlah kubur arwah umat Islam di bawah sana dengan Al-Fatihah yang kami sedekahkan dan lapangkanlah kubur mereka.Amin.....

3 comments

menarik! moga dirahmati :)

10/12/10 23:23

Amin...sharing is caring

17/3/11 20:27

nauzubillah...moga kita digolongkan dalam golongan orang yang soleh..aminnn

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...