9

Blockqoute dengan background comel

02:16 |
Yu...huu...Ni nak bagi tutorial lagi.Sebenarnya berhempas pulas nak buat benda alah ni....

testing 1...2...3...
Bagi kite yang tak sampai sebulan blogging....perghh...jenuh bila dok baca menatang ni.....Blockquote.Hah, kotak tu lah namanya blockquote!Sempoi gak dengan adanya blockquote ni,kita boleh highlight isi2 penting yang nak dikongsikan.Nampak comel je nak baca artikel yang disertakan blockquote.Lagi2 bagi korang yang banyak info dan tutorials yang nak diberi,elok sangatlah aplikasikan benda alah ni.Hari ni kite dok blogwalking sana sini akhirnya jumpa juga tutorial dari 2 blog yang sempoi.Terima kasihlah pada diorang ni huhu...walaupun dah banyak kali kite try&error.Hah sapa2 yang masih tak tau atau tercari2 cara nak buat ni apalagi jom kite mulakan.....


1.Dashboard>Layout>Edit HTML>
(Jgn lupa back up template tau)
2.Tekan Ctrl+f untuk Find>Cari .post blockqoute{
3.Copy dan pastekan kod di bawah ini

.post blockquote {
background:url(http://www.backgroundlabs.com/
backgrounds/195.gif);
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}
 4.Preview>Save Template
5.Cara2 kegunaan:Korang gi kat New Post>Highlight tulisan>Kemudian tekan   >Publish Post


Macam template kite ni...langsunglah takde .post blockqoute{.
Jangan susah hati.Masa step ke-2 korang copy(Find)
]]></b:skin>
Dah jumpa...korang paste kod yang diberi awal2 tadi dan paste (sebelum) kod di atas.Contohnya;
.post blockquote {
background:url(url korang pilih tadi);
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}
]]></b:skin>


Ok kat mana pulak korang nak dapatkan url blackqoute ni?Just klik di sini.Kalau boleh jangan cari background yang terlalu padat imejnya/terlalu gelap takut tenggelam pulak tulisan korang nanti.Ok selamat mencuba ye.




Nota Comel:Nasib baiklah ada panduan tutorial yang padat dan ringkas untuk difahami.Kalau korang
                    masih tak berjaya buat,bolehlah refer tutorial dpd blog yang kite kreditkan di bawah ni ye.

Kalau berjaya tinggalkanlah komen ye
Kite newbie baru belajar,kalau salah tolong tegurkan huhu....


Kredit Info:


  1. http://www.liyanaa.com
  2. http://coyotitoaimd.blogspot.com

9 comments

9/12/10 11:56

Good Info tq ye!

9/12/10 14:16

@Huszaini
tqvm ^.^ sharing is caring.kalau ada apa2 widget yg best bthu ye...

10/12/10 15:48

@||aLeaSaRa||

samalah kiter tkr2 tutorial yer...ehm ni pun tgh godek2 tuto untuk cantikkan kotak komen.

4/1/11 20:43

jadik!!!! thanx!!!

4/1/11 21:30

@sue

oh ye ke..alhamdulillah..

26/2/11 20:43

tak buleh pon ?

26/2/11 23:06

@kitty
"hye sis!step yg mana tal manjadi tu ye...try lagi sekali kalau betul2 tak jadi cuba refer link blogger yg ada bg tutorial ni jugak.

12/7/12 00:08

Akak..sye nk letak blockuotes url..but bile view post xde pon background die..jus dotted jer ade..

12/7/12 08:34

owh tq ye aleya sudi sggh utk tutorial ni.ok akk otw ke blog sis bg link lain ye

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...