4

Tutorial Pasang Scroll Box Untuk Mister Linky's Magical Widgets

02:34 |
Assalammualaikum..selamat pagi.Cuba sebut tiiii...gaaa....hah,kan comel tu.Senyum sambil nampak gigi!Semalam baru perasan senarai kawan2 yang tinggalkan link dah ramai.Alhamdulillah,kite memang jejak korang semula tapi kite terpaksa bahagikan ikut section dan masa he3.Dah tu kalau semua kite singgah waktu yang sama...kite langsung takde entri baru.Lagipun setiap kali kite singgah je link korang kite;

Ternganga;
Terpegun;
Terpaku;
Termenung,
Tersenyum
&
ENTRI DAN BLOG KORANG MEMANG SEMPOI..JELES2 DAN I LIKE!!!

Suka sangat dapat mencuci mata sambil makan angin.Macam2 karakter.Yang pasti semua ada widget seperti tajuk entri ni.Ok korang perasan tak bagi sapa yang belum buat tutorial ni.Cuba tengok widget korang tu panjang ke pendek?(I means widget ye....!!).Kalau rasa dah labuh macam langsir jom teruskan baca ini cerita.Eric Leong pun suka langsir labuh tapi kalau pasang di tempat yang tak sesuai he say no..no..no..

Ok semua dah ada widget code ni kat Page Element,kan?Alah bahagian Add A Gadget tu,yang korang drag sana drag sini.Ok dah ada senang just proceed.Korang cari balik kat mana korang drag kotak Add A gadget untuk widget Mister Linky's,then korang klik Edit.Akan keluar pop window Configure HTML/Java Script.Korang akan jumpa kod macam ni;

<script type="text/javascript" src="http://www.blenza.com/linkies/autolink.php?
owner=korang&postid=20Dec2010&meme=iow"></script>
(owner tu pilihan kite,korang mungkin lain)

Apa perlu korang buat?Ok korang just edit ini HTML Code;

<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto;">

Kod HTML widget Mister Linky's

</div>

Lepas dah save,korang View Blog dan tengok ngam tak panjang dan lebar scroll bar.Kite tadi setting sendiri,ubah sikit2 bahagian width.Semuanya bergantung dengan jenis layout dan template yang dipilih.So kite ubah daripada width 426 hinggalah ke 700.Terpulang pada korang.Erm itu jelah kot.Bagi sapa yang belum ada widget ni just klik kat Get The Code bawah kotak widget kite tu.Just follow instruction.Dah ok,korang ikut terus step by step yang kite beritahu di atas.Ok selamat mencuba ta...da....

Kredit Info:


4 comments

23/1/11 02:39

yeay! makaceh sayang :) :)

23/1/11 03:43

@najwa's

"sama-sama =.=

15/2/11 13:23

tq untuk tuto ni.. =)

15/2/11 14:00

@puan nina

"sama-sama sis ^-*

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...