12

MaK..KaLauLaH BoLeh Ku PinJam PinTu MaSa DoraeMon..

01:33 |

Assalammualaikum semua.Pagi ni nak feeling..feeling sikit.Dari minggu lepas bro Sudirman ajak join tapi hati masih gundah gulana(chewah).Tak tau nak join ke tak sebab kehidupan kite tak sama macam korang.Tapi bila baca luahan dan perasaan semua rakan yang dah join...kite rasa tak salah kalau kite nak berkongsi pula kisah kehidupan seorang wanita bernama Nur Aleya Maisarah.Terima kasih terlebih dahulu kepada bro Sudirman dan juga juri contest Aizul Marcello.Terima kasih kerana adakan contest yang berjaya buatkan rakan2 mengalirkan airmata dan terima kasih juga sudi baca entri ni.

Inilah foto kenangan semasa kite belum setahun.Nama panggilan manja Che Ah he3...Kedua-dua atok(nenek)sebelah abah dan mak banyak ceritakan memori dulu2.Masa ni mak dan abah manjakan kite maklumlah anak sulung.Perempuan pulak,kan.Perjalanan kehidupan penuh ranjau dan berduri,penuh suka duka..seperti pasangan muda yang lain,parents kite bekerja siang dan malam mencari rezeki.Kedua-duanya bekerja di Subang Airport.Kite memang dah susah dari dulu,parents bekerja so kenalah letak kite bawah jagaan kawan2.Kejap duduk dengan aunt India,kejap kena tinggal ngan kawan mak yang bujang,kejap kena hantar taska cina.Dugaan orang berkahwin dan darah muda,parents tak dapat cari jalan penyelesaian hingga 'berpisah' kata putus.Erm..kite baru je 3 tahun masa kejadian.

Ini masa birthday setahun he3..


Foto nilah kite dalam usia 3 tahun lebih.Hidup kite...kejap duduk dengan mak ngah(kakak mak),kejap duduk dengan mak long,kejap duduk dengan atok belah mak.Akhir sekali setelah bincang punya bincang kite diambil atok belah abah dan tinggallah kite di Muar,Johor.Masa ni kite masih kecil untuk faham segalanya.Memang seronok dapat kasih sayang dan perhatian daripada kedua-dua atok lelaki dan atok pompuan.Lagipun uncle dan aunt dah berkahwin jadi kitelah peneman sunyi atok.Ke sana ke sini kitelah penghibur diorang.

Bila dah bersekolah kite mula keliru kenapa kawan2 lain parents hantar pergi balik sekolah tapi kite?Masa hari kantin kite merayu pada parents suruh datang jugak,kalau tak kite nak lari!Akhirnya parents datang siap naik satu kereta lagi.Ingat lagi perhatian yang diberikan hari tu..apa je kite nak beli semua dapat.Masa tu bangganya tunjuk dengan kawan kite ada parents.

Kehidupan seperti biasa.Peneman kite time sunyi ialah basikal,anak patung kertas dan belon.Kite sunyi..sunyi sangat.Semua orang tak faham perasaan seorang budak.Semasa darjah 3 setiap bulan parents bergilir-gilir pulang jengok kite di Muar.Kadang2 diorang pulang bersama tapi singgah sekejap jer.Masa ni kite dah mula faham apa maksud "kami dah tidak duduk bersama".Sedih..terkejut..tertanya-tanya kenapa?Tapi atok diam tak banyak cakap,katanya "Tunggulah bila dah besar nanti".

Darjah 4 abah kite tiba2 balik Muar dan ajak kite ronda2 katanya ada hal nak bincang."Ah nak tak mama baru?".Kite terus jawab "Nak,suka!" sambil makan aiskrim.Mungkin abah fikir kite budak lagi tapi kite tahu abah sunyi.Akhirnya abah bertemu jodoh baru..nun di Medan.Kite panggil mama.Kami semua menghantar rombongan ke sana.Dan selang setahun kami balik Medan untuk beraya.

Mak kite...dugaan,cabaran bergelar seorang ibu tunggal yang masih muda,masih bergaya dan kerjaya hebat membuatkan banyak gosip dan pandangan sinis.Semua takut mak kite ngorat laki masing2.Alhamdulillah berkat doa mak yang dianiaya,mak bertemu jodoh dari Negeri Sembilan.Seorang bekas chef masakan Jepun dan sekarang pemilik salah sebuah hotel.Dugaan berasal dari broken family menjadikan kite lebih matang dari rakan sebaya.

Susur galur kehidupan mempunyai step parents pun banyak buatkan kite makan hati,kecewa,marah,geram.Hinggakan tiap kali hadir ke sekolah kawan2 tahu kalau kite bengkak mata.Alhamdulillah itu kisah lama.Kini hidup kite dilimpahi kasih sayang dari 2 bapa(abah+ayah) serta ibu(mak+mama).Cuba kira berapa banyak kalau campur mak abah mertua he3..Serta kite mempunyai seorang adik perempuan hasil perkahwinan abah+mama.Dan 3 orang adik dari perkahwinan mak+ayah.Dan kite tetap anak tunggal mak dan abah!

Kite sayang sangat kat mak sebab dah besar baru dapat peluang nak menikmati kasih sayang seorang ibu SEPENUHNYA.Memang timbul rasa cemburu pada adik baru tapi kite akur ketentuan Ilahi.Kalau boleh kite nak ulang kembali setiap tahun,bulan,hari,jam,minit dan saat untuk berada di sisi mak selalu.Impian dan azam?Kite nak jadi anak yang terbaik.Walaupun kite tak dapat memberi kemewahan tetapi hanya berbekalkan doa agar mak sentiasa dilindungi  Allah s.w.t.Dan semoga Allah berikan ketenangan fikiran,ketenteraman jiwa dan diberkati usia..amin.Sudah pasti kite nak menjaga mak hingga akhir hayat.Nak tebus kembali saat2 'kehilangan' mak dulu.

Nakal?Erm  kite macam Cute Mummy Fara(we are bff) nakal-nakal manja he3.Adalah jugak mak risau dan mungkin menangis tapi masa tu kite remaja lagi.Tekanan hidup sebagai remaja yang mempunyai dua keluarga membuatkan kite sering emosional.Semua orang tak akan dan tetap tak akan faham kehidupan mempunyai dua keluarga.Bila di 'sini',kena jaga percakapan.Di 'sana' kena jaga hati.Kite terus hilang karakter diri sebenar.Padahal di sekolah kite peramah,penyayang,kelakar dan erm...ramai peminat he3...

Sedikit kata-kata pada mak kalau baca(mak kite tau blog ni ngeee):

Mak..kalaulah leya boleh pinjam pintu masa Doraemon:


~Leya nak tulis banyak2 karangan dan hantar kat cikgu.Dulu Leya marah dan tak suka kalau cikgu suruh buat karangan dan kena ceritakan makanan kesukaan yang ibu masak.Leya langsung tak tahu menu apa yang pernah Leya rasa mak masak sebab tak duduk bersama.Leya juga selalu tak suka kalau kawan suruh buat buku autograf dia dan siap kena tulis "Makanan Kesukaan Ibu Awak."Tapi kini dengan bangganya Leya nak beritahu,Leya suka mak masak walaupun sebutir nasi sekalipun.Sebab dari kecil Leya tak puas nikmati makanan dari air tangan mak sendiri.

~Leya nak selalu tidur dan peluk tangan mak.Mak tahu tak tiap2 malam di Muar,Leya rindu mak.Tengok sepupu balik kampung bersama satu keluarga,tengok diorang bergelak ketawa dengan mak masing2 tapi Leya...Tiap2 malam Leya tidur peluk dan pegang baju atok.Rindu kat mak...

~Leya tak nak mak dan abah berpisah.Leya tahu dan faham kenapa jodoh mak dan abah tak lama.Walaupun mula2 Leya marah,tapi Leya faham.Mak dan abah dah melalui kesukaran sejak Leya dalam kandungan lagi.Terlalu banyak perbezaan yang buatkan mak,abah tak dapat kekal.Leya tahu tak mungkin keajaiban berlaku walaupun teringin kite sekeluarga duduk sebumbung.


Akhir kata pada kawan dan yang bergelar adik,hargailah mak korang ye.Biarlah sesibuk manapun korang bergelar pelajar,pekerja,suami,isteri,ibu dan bapa.Angkat telefon dan bertanyalah khabar walaupun ber'sms' sekalipun.Hargailah mak semasa korang diberi peluang.Betapa ramai di luar sana yang rindukan belaian mak,dahagakan kasih sayang,rindukan sentuhan magik dalam masakan,rindukan nasihat yang korang anggap itu bebelan.Dan terima kasih pada bro Sudirman dan Aidi kerana beri peluang ini dan ntahlah tak larat lagi airmata mengalir.




12 comments

16/1/11 01:51

sedeynya..menitik airmata baca..

16/1/11 02:12

bersabarlah, setiap insan ada ujian menurut kesanggupan mereka, berilah kegembiraan kepada mereka yang tabah menghadapi...

*n3 kita hari ini sama..."kenangan lalu"

16/1/11 02:15

@abuikhwan

trma ksh ye sahabat!tulah lps publish je n3 tgk kat bloglist ada entri baru..sama pulak he3..mata pnt dah ngs ermmm..

16/1/11 02:18

tersentuh hati baca kisah Leya ni...

16/1/11 02:21

@lini hasnan

hye sis!jaga mak elok2 ye..dgr ckp mak wpun kdg2 mak tak fhm khdk seorg anak

16/1/11 02:22

@~: nisa :~

hye nisa..kite suka kalau kwn2 semua bahagia dgn mak msg2.

16/1/11 07:14

yeh...kalaulah pintu doraemon ada saya pun nak lah..nak pusing semula kenangan bersama arwah mak..tq join contest..da masukkan link blog awak kat blog sy..tq

16/1/11 11:33

salam bro!alhamdulillah tqvm ye!

16/1/11 17:18

sedihnya crita akak..huk3

16/1/11 19:42

sdhnyer....=(

16/1/11 20:23

slm chiLleD dan najah hijriah!trma ksh krana memahami...

Anonymous
2/9/12 17:34

Assalamualaikum.
Sedih membaca coretan akak. Kita ada banyak persamaan :) Saya juga berasal dari broken family. Cuma adalah serba sedikit kelainan dengan cerita akak. Kadang-kadang, perpisahan itulah yang terbaik untuk mereka. Kita sebagai anak tidak akan mampu untuk memahami isi hati ibu bapa mereka.

Percayalah, mereka telah berfikir sedalamnya dalam membuat keputusan. Hargailah hari-hari yang mendatang dan jadikanlah pengalaman yang ada sebagai pedoman hidup kita. Selamat maju jaya untuk akak :)

Jaga ibu akak baik2..saya pun mcm akak, dr kecik jarang duduk dengan ibu bapa saya,tp itu tak menjadi penghalang untuk kita terus menabur bakti kepada kedua orang tua kita kan kan?

Salam ceria!

p/s : Anak kembar akak comel! Gerammm!! hihi. Take care!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...