10

Tip Elak Rambut Gugur

12:30 |
"Apa...rambut gugur lagi?~Alah malulah nak keluar,nampak dah botak sikit kat depan ni~Ini mesti gugur sebab aku tukar syampoo hari tu~Alamak,banyaknya rambut kat sikat aku ni..erm..gugur lagi~Ni yang malas nak sapu lantai ni,banyak betul rambut...sapa punya rambut ni?"


Kerisauan yang paling ketara di kalangan lelaki mahupun wanita ialah apabila mengalami masalah keguguran rambut.Tip berikut dapat membantu mengelakkan masalah tersebut:

  1. Gunakan syampu yang bersesuaian dengan rambut anda.
  2. Pilih berus atau sikat yang lembut.
  3. Gunakan haba yang rendah apabila menggunakan hair dryer.Seeloknya usap perlahan rambut di depan kipas angin.
  4. Jangan menggunakan alat penggulung berbentuk berus untuk membentuk rambut.
  5. Jangan warnakan rambut.
  6. Potong rambut pendek.Rambut pendek akan membuatkan rambut anda kelihatan lebat dan mudah diurus jika ia gugur.
  7. Gunakan krim pelindung matahari,topi,tudung dan rambut palsu untuk melindungi kulit kepala daripada terkena cahaya matahari.
  8. Gunakan bantal satin apabila tidur(kite pernah terbaca nilah cara Jlo)
  9. Jangan sikat rambut semasa ia masih basah.Huraikan perlahan dengan jari agar dapat elakkan rambut dari kusut,then sikat perlahan-lahan dengan sikat jarang(bukan jenis yang rapat2 tu).

Ok tu je tip untuk hari ini.Serlahkan gaya anda..tapi lagi bertambah manis kalau dilitupi tudung/shawl (*-^)


Kredit Info & Foto:


  • Harmoni->Tatahias
  • Uncle Google he3....

10 comments

8/1/11 12:44

nak cube
but dr dulu mmg da gne head and shoulder
rambut drpjg dah pndek
stil gugur tp x bykla

8/1/11 13:41

terima kasih info..lately bengang sbb makin bnyk gugur..myb bcoz of the length n weather kut =.='

8/1/11 13:43

@Miss Ran

ada yg kata sbb kerap mkn kat luar..tau jelah perisa mknnn mcm2 ltk..

8/1/11 13:48

thanks for the tips! :)

8/1/11 13:48

@alexa yussida

mgkn kot..nak2 lagi kalau pakai tdg,rmbt pulak pjg..kena pandai plh syampu

8/1/11 13:55

@iekasub

hye iekasub!sama-sama *.^

8/1/11 15:12

nice tip..memang masalah besar jugak tu, tapi bebaru ni jumpa one new tonic specially for rambut gugur..it works laaa lepas seminggu pakai..kurang dah sket

8/1/11 15:19

kite pon alami rmbt gugur gak..even da potong pendek smpai bahu da haa..da xtaw nk guna shmpoo ape ni..adoii..

18/1/11 22:21

dtg bc entry :)

18/1/11 22:45

@Mommy Pinky

tq ye Mommy Pinky!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...