7

Tutorial Link Hover(Falling Objects)

12:08 |
Assalammualaikum semua!Kejap lagi tengahari so semua pakat keroncong perut.Kawan kite yang ibu pulak mulalah kelentang kelentung di dapur keluar semua periuk kuali.Yang bapa2 ni pula janganlah dok melunjur kaki baca paper Ahad,kesianlah kat bini di dapur.Gi lah tolong apa patut ye.Yang adik comel adik tampan pulak,korang lagi sempoi.Buka je wallet/purse keluar jelah duit macam2 color,tunjuk2 je dah dapat menu lunch yang best.Tapi pilih gerai/restoran yang bersih je ye,dapat elakkan keracunan makanan.


Hah,kan dah ke laut.Ok kali ni kite nak kongsikan tutorial yang kite dapat daripada sis Nelly.Puas kite menggendeng sis Nelly macam mana nak tukar hover Linkwithin.Alah korang yang pasang tu,cuba gi letak cursor kat hover masing2 mesti ada color hitam atau kelabu kan?Cuba pulak korang letak mouse kat linkwithin kite,ada corak L.O.V.E. kan?Kat header blog atas pun keluar hover link.Hah tulah tutorial yang kite nak kongsikan.Sis Nelly pun dengan baik hatinya bagi kite link sis Hana.Wah memang sempoi.Jom mulakan;


1->Dashboard->Design->Edit HTML->Expand Widget Template->BACK UP TEMPLATE DULU TAU!
2->Tekan Ctrl+F(atau tick Find)->Cari kod a:hover{
3->Then korang paste kod di bawah ni 

color:#000000; background:url(URL GAMBAR);
background-repeat:repeat;
text-decoration:none
}

4->Pilih hover mana yang korang nak and copy URL dia

5->Korang [klik di sini] untuk cari hover yang sesuai dengan template.Caranya korang letak kursor ke imej yang korang suka,then korang klik.Nanti keluar GraphicID di dalam kotak kat atas tu.Right klik mouse dekat imej tadi,then copy image URL.Korang paste je kat URL GAMBAR.


5->Kalau tak minat corak,nak tukar color je korang [klik di sini].Ada apa2 komen/pertanyaan boleh di sini atau refer sifuu kite sis Hana dan sis Hanietwisties.


Selamat Mencuba!


Kredit Info:





7 comments

23/1/11 16:10

wahhh....cumels...mahu try buat gak..TQ :)

23/1/11 16:15

rajinnya buat tuto mendeko2kan blog.. kiter ni malas sangat nak mendeko blog.. hehehe..

23/1/11 16:38

@s.y.a.r.q

"selamat mencuba ye.kalau ada masalah blh tya di sini atau refer sis nana dan sis hanie"

23/1/11 17:01

Nanti saya nak try jugak lah.

23/1/11 17:07

@Miss Sunshine

"hye sunshine!wah bersinar-sinar blog kite he3..ok try ye,gd luck"

17/3/11 23:02

nak tanya , macam mana nak buat header dekat atas tu ?

14/11/11 01:01

klau nak hover mcm awak bley??? klau bleh, nak share code please??

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...