4

ConTest:Kempen Tak Nak Buang Bayi

01:09 |
Assalammualaikum dan good morning.Inilah entri pertama pada 4hb Februari 2011.Apa ye bro Syah tunjuk ni???


pembuangan bayi, contest kempen kesedaran, qurratuaini, langkah mengatasi
Tuan penganjur yang kreatif~S.Y.A.H.

pembuangan bayi, contest kempen kesedaran, qurratuaini, langkah mengatasi
Inilah banner kempen ni

Korang yang nak join jom baca syarat2 di sini[link]

Cadangkan 3 langkah terbaik untuk mengatasi masalah pembuangan bayi.

1->Wajibkan semua pelajar sekolah/institusi swasta dan awam untuk mengikuti kempen atau kursus motivasi yang diadakan sekali seminggu di tempat masing2.Terapkan agama mengenai dosa dan balasan berzina,nilai2 kemanusiaan antaranya menghargai nyawa seorang makhluk Allah s.w.t. dan dekati dengan cara mendidik,bukan menghina atau memaksa.

Gunakan pendekatan menggunakan medium media massa yang kreatif,bukan setakat ajar guna buku teks.Golongan belia zaman sekarang jenis memberontak dan suka mencuba walaupun tahu hukum halal & haram.Tidak guna jika menggunakan pendekatan secara keras.Bak kata iklan Nescafe tu...halussssss.

2->Wajibkan pengambilan DNA kepada semua rakyat walaupun nampak leceh tapi banyak membantu akhirnya.Ini sebagai simpanan data untuk rujukan.Senang bila berlaku kes buang bayi.Kurang efektif jika tiap kali 'hot' topik buang bayi,nak wujudkan akta nilah,itulah.Pembuangan bayi makin bertambah dari hari ke hari dan pelakunya(majoriti lelaki) terlepas.
3->Peranan keluarga/jiran tetangga dan masyarakat.Inilah yang paling penting!Pernah kite terbaca artikel Aznil Nawawi di Harian Metro tentang isu ini.Tak mengapa untuk sesekali menjadi 'busybody'..bukan tentang hal anak2 jiran sebelah sahaja tetapi jadilah busybody dekat anak sendiri juga!

Akhir kata,kite nak berikan THUMBS UP pada bro Syah yang berusaha mengadakan segmen ini.

Kite nak ajak kawan2 ni join(kalau boleh semua yang berminat jom support segmen ni)


Kite tak larat nak beremosi pagi2 ni.Sama-samalah sokong kempen ini.

4 comments

4/2/11 01:39

thank you tag tira...;) nanti bila free...tira buat yeee...^_^...thank you dear...~

4/2/11 11:40

salam, bagus kempen ni...patut mendapat sambutan semua blogger.

saya pun ade buat posting pasal gejala buang bayi...

4/2/11 12:15

nmirmo:ok sis..join tau,bgs kempen ni

Abhamz:slm ..ye tu sgla gejala buang baby menjadi2..bilalah nk menurun stastistik.

7/2/11 03:51

thanks join..all the best

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...