5

Keluar Darah~Macam mana nak explain kat doktor lelaki ni???Arghhh malunye!

00:27 |
Assalammualaikum semua dan selamat malam.Terlebih dulu kite minta maaf pada member2 yang ajak join segmen/contest/GA.Malam sabtu masa kite dah sakit tu kite ingat larat nak join tapi bila badan dah start mengigil,kite memang tak larat.Ada yang dah hampiri tarikh tamat maka maaf sekali lagi tak dapat join.Selama ni kite memang join tapi keadaan kesihatan tak mengizinkan.Insya Allah kite akan join lain kali ye huu..sedih ni dah penat bookmark link entri korang tau!


Tadi sempat kite tinggalkan pengalaman demam denggi kat blog Pak Nil.Tau kan Pak Nil Duta Ganyang Aedes!OK jom kite sambung lagi.


18 Feb 2011
12.00 tgri-->Makanan tengahari sampai memang berselera jugalah.Tengah makan mak,abah,atok,mak abah mertua,hubby dan anak2 pun sampai.Mak masakkan sup ikan merah,bawa buah2 dan roti.Anak2 asyik tanya itu ini macam doktor pulak.Abah belikan kite jus manggis 2 kotak memang bagus untuk pesakit denggi.Esok mak kite nak masakkan sup ketam.Terharu rasa hati ada family datang bagi support dan memang diorang terkejut kite terkena denggi sebab tau kite ni memang jaga bab2 kebersihan.Dah nak terkena kan....


Kehidupan seharian di hospital macam biasa.Setiap jam kena check tekanan darah,ambil darah,denyutan jantung dan sebagainya.Memang tadah tangan jelah time kena cucuk ambik darah.Daripada takut dah jadi lali.Mesin biru kesayangan tu masih follow kite tanpa henti huhu..bilalah boleh berenggang.


1 pagi~19 Feb 2011
-->Tergerak hati nak ke toilet.Pulak ada 3 titik darah kat panties(ops...kenalah cerita ye).Dah berdebar,nak kata datang bulan baru je awal bulan hari tu.Kite diam je tak beritahu sapa.Masuk pula doktor lelaki cina...muda dan handsome tu!Alah nak beritahu ke tak ni.Doktor dah pesan apa2 keluar darah tak kira di mana mesti beritahu.Erm...mana pulak doktor pompuan time2 macam ni huwaaa


D->Ada apa2 perubahan hari ini?Ada macam tu..macam ni(bla..bla...)Ada keluar apa2 darah?


A->Doktor..macam mana saya nak beritahu ye(Ya Allah malu betul masa ni...kang tak beritahu kite risau gak ni libatkan nyawa kite).Saya kan baru je keluar toilet dan keluar 3 titik darah.


D->Erm..darah?Keluar dari mana banyak ke?


A->Erk...kat bawah(suara slow giler masa ni)


D->Bawah?(muka doktor ni jadi PINK!Mau tak pink!)Cuba puan pergi toilet lagi sekali periksa sementara saya keluar ambil buku rekod.


10 minit kemudian.....


A->Ada secalit darah.Saya baru je datang bulan awal Februari ni.Mungkin ini datang bulan lagi ke?


D->Ye puan.Hormon puan terganggu mungkin disebabkan stress dan demam ni.Kalau pendarahan terlalu banyak melebihi biasa tolong cepat2 beritahu saya ye.


Hah korang.Denggi berdarah lagi bahaya tau.Nak tau korang carilah info kat uncle Google ye.Sepupu hubby pernah dimasukkan ke ICU gara2 denggi berdarah.Sebarang perubahan walaupun sedikit perlu cepat2 beritahu doktor tau!


9 pagi-->Doktor pakar datang berserta 7 orang doktor yang lain.Sampai giliran kite doktor puji dan happy kite lekas sembuh.Tak macam sorang lagi pesakit denggi di wad hujung masih lemah.Kite pun ambil kesempatan ucapkan terima kasih pada semua doktor dan nurse yang kebetulan ada,sebab jaga kite dengan baik.Gelak gembira diorang semua....


Yang best kite dah tak perlu pakai mesin biru tu lagi tapi dengan syarat kite mesti minum banyak air.Maka bebaslah kite dari terpaksa mengheret ke sana sini mesin biru tu.Kite ambik kesempatan menjengok kawan2 di wad lain.Betul2 menginsafkan.Ada bilik kuarantin,pelawat kena pakai mask & glove.Ada yang 2 katil satu bilik.Ada bilik restricted area...macam2 pesakit kite jumpa.Dan bila lalu bilik kite tengok sticker 'ZON KRITIKAL'.......Ya Allah sembuhkanlah kami semua dalam wad ni.


4 petang -7 malam-->Keluarga mak dan ayah pula datang sambil bawa sup ketam.Happy diorang bila doktor melangkah masuk dan beritahu kite boleh pulang hari ini.Kawan di wad terasa sedih sebab kite ni ibarat penghibur diorang.Suka berborak,suka menasihati,suka kongsikan zikir yang sesuai dibaca,suka tolong diorang di saat memerlukan macam ambilkan barang,tuangkan air dan sebagainya.Tau jelah semua tengah sakit kan?Adik yang sama ambulan pun sedih sebab datang sama2,masuk wad pun sama tapi kite balik dulu.Kite bagi perangsang dan doakan diorang cepat sembuh.


Antara zikir yang kite amalkan-->
  1. Baca Ya Majid 11 kali setiap kali nak minum(hembus dalam air)
  2. Baca Ya Nafi'(Maha Pemberi Manfaat)-->penyakit & kesukaran akan hilang
  3. Baca Ya A'zim atau Ya Bari' 12 kali sehari-->penyakit akan sembuh cepat

Hubby pun nak uruskan pembayaran bil dan segala surat yang berkenaan.Rupanya disebabkan kite dilabel PEMBAWA DENGGI(tertulis dalam surat) maka tiada bayaran dikenakan kerana ini penyakit berjangkit.Sedih masa bersalaman dengan kawan sebilik dan nurse serta doktor.Betapa banyaknya kite belajar erti sebuah nikmat kesihatan di sini.Masa kali pertama kaki melangkah keluar dan melihat langit dan menyedut udara segar,terasa betapa bersyukurnya dapat hidup sekali lagi.


Dan katil itu tak kan pernah kosong.Sentiasa ada pesakit baru tak kira serius ataupun tak.Kite memang dari dulu(melahirkan anak2 semua di sini) suka perkhidmatan nurse dan doktor di sini.Tak pernah ada memori pahit.Yang penting kena ramah,jangan lupa ucapkan terima kasih setiap kali rawatan.Yang best tu kite siap gelak2 dan promote novel karya Ain Maisarah kat diorang(sampai lupa promote blog sendiri).


Itulah antara pengalaman kite.Di sebuah hospital ada 1001 kisah suka duka.Mengajar erti kemanusiaan,kesihatan,hargai nyawa,hargai kebebasan,mengajar erti persahabatan.Kite???Hanya kerana seekor nyamuk kesannya sampai sekarang terasa!Sampai sekarang ni kepala masih berdenyut dan kite dah letih minum banyak air.Harap sangat masa ujian darah minggu depan,platlet darah kite back to normal.Doakan kite ye!!!

5 comments

21/2/11 01:23

ekeke suspen..sangka kakak ngandung

21/2/11 09:34

Alhamdullilah...semoga cepat sembuh & terus sembuh

21/2/11 17:43

alhamdulillah dah sembuh ...nikmatnya sihat kita akan rasa selepas datang sakit...apapun , syukurla kerana kita masih dipanjangkan umur, mesti akan lebih hargai saat2 yang ada kan...

22/2/11 22:47

Alhamdulillah dah discahrge..
Semoga kembali sihat..banyakkan bersabar.

23/2/11 07:51

Salam... harap kesihatan bertambah baik.. Insya Allah

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...