8

Kite disahkan DEMAM DENGGI-3 Hari 2 Malam Di Hosp.Putrajaya

12:24 |
Assalammualaikum semua.Kali ni memang lama tak update.Tak larat nak type panjang2 sebab kite masih tak larat,baru saja discharge.Kite ringkaskan cerita buat macam diari ye...tak larat ni.Harap pengalaman kite ni dapat dijadikan iktibar dan hari ni kebetulan cuti(Ahad)harap korang semua bersihkan dan spent time 10 minit perhatikan air bertakung.Walaupun kite dah bersihkan rumah tapi di luar kawasan masih ada air bertakung dan kawasan kite memang black area.


Sabtu~12 Feb 2011
-->Kite kerja seperti biasa.Malam selepas balik pasar malam lebih kurang pukul 10 malam,tiba2 badan seram sejuk,kakai dan tangan sejuk.Badan pula panas.Tak larat sangat terus tidur.
-->Terjaga tengah malam mengigil sejuk tapi badan panas.Kepala rasa bengal dan berat sangat.Badan terasa bisa2 dan kite ingat demam biasa je.


Ahad~13 Feb 2011
-->Masih demam.Disebabkan off day kite banyak tidur dan berselimut sambil makan ubat.Mula terasa tak sedap hati kenapa tak kebah lagi demam.Mungkin sebab busy kerja,letih dan kadang2 kena cuaca panas.Officemate lak kuat pasang air-cond memang badan kite lemah.Ingat sebab tu lah kite demam.
-->Malam demam semakin kerap.Puas hubby lap badan,kite siap mandi banyak kali,sapu minyak,selimut tapi tak kebah2 dan bisanya badan Ya Allah,tak tau nak cakap.Kepala memang sakit.Badan jadi letih sebab kejap panas kejap sejuk.Tidur tak lena asyik terjaga gara2 badan rasa bisa.Tekak mula loya dan muntah je.Tak lalu makan dan minum.Muntah je.


Isnin~14 Feb 2011
-->Selepas uruskan si kembar ke sekolah,hubby decide hantar ke kite ke klinik.KIte dah siap pakai baju kerja terus ke klinik dulu.Sampai je klinik punyalah ramai pesalit.KIte dah lah ting tong.Tunggu 3 jam baru sampai giliran,doktor arahkan ambil darah.Alhamdulillah darah takde kuman cuma tekanan darah terlalu rendah.Doktor arahkan kite dimasukkan air(drip) tapi kite tak nak kite kata kite ok (he3).Doktor bagi MC dan kalau 2-3 hari masih demam kite kena datang lagi ke klinik.Rasanya kite dah baik masa tu kot.
-->Mak kite dah kelam-kabut belikan 3 botol 100 plus dan telur puyuh,masakkan hati untuk tambah darah.Kite memang dah betul2 tak sihat masa ni.Langsung tak boleh update entry blog dan tak boleh baca apa2 sebab tak boleh fokus,kepala pening dan mata berpinar2.


Selasa~15 Feb 2011
-->Takde perubahan.Ubat yang diberikan doktor semakin habis dan mula terfikir kite ni sakit apa?


Rabu~16 Feb 2011
-->Disebabkan baru kerja kite tak nak MCjadi kuatkan semangat juga datang kerja.Lagipun  nak hujung bulan invois banyak kena buat.Masa solat Zuhur time nak sujud Ya Allah sakitnya kepala,terus kite stop solat dulu dan solat duduk je.Sakitnya kepala tambah lagi dengan demam,nak pengsan rasanya.Buat kerja pun dah tak boleh fokus nak pandang skrin komputer.Officemate pun dah risau suruh kite baring kat tapi kite tak nak seganlah.
-->Malam tidur tak lena.Kite kerap terjaga pagi2 buta sebab kaki dan tangan tiba2 sejuk dan badab panas,muntah dah tekak loya,pening kepala sangat.Hubby nak hantar klinik tapi kite decide pagi esok jelah.


Khamis~17 Feb 2011
-->Dah siap pakai baju kerja kite pun gi klinik dulu masa ni siap pakai sweater sebab badan memang dah lain macam.Sampai je klinik terus kite diarahkan ambil darah dan tekanan darah.Tekanan darah terlalu rendah dan doktor yang rawat kite dulu beritahu nurse untuk  masukkan 2 drip air.Tanda2 denggi dah ada!First time dalam hidup melalui ni semua.
Sakit masa nurse cucuk jarum nak masukkan saluran air ni huwaaa.....

Kalau dah namanya blogger manjang nak 'peace' he3.....

Selepas 2 jam masuk 2 drip air,doktor pun datang dan beritahu kite perlu dimasukkan ke Hospital Putrajaya dan perlu naik nenong..nenong..nenong...ambulan daaaaaa........Kite kata kite ok nak gi kerja tak maulah masuk hospital.Doktor kata kite kena MC memang kite ni dah tahap kritikal denggi(Takut wooo).Maka first time lah jugak naik ambulan bersama sorang lagi pesakit asma(muda lagi baru 18 tahun).Maka glamourlah kite hari tu naik ambulan dan laju jugak driver bawa.Nenong....nenong......hubby ngan anak2 follow laju dari belakang.


P/S:Korang kalau ada tersalah ejaan tu faham2 lah ye kite ni baru kuar hospital,doktor tak bagi buat sesuatu kerja tu fokus lama2.Tapi sebab rindu korang punya pasal kite try gak type entri ni.


Bersambung....................

8 comments

20/2/11 12:29

bersabar k..kesian

woit!! ko dah balik ek.. huhuhu.. sorry, aku tak dapat melawat ko sebab daddy aku pun masuk hospital dah seminggu..

20/2/11 12:44

semoga kakak cepat sembuh..huhu

20/2/11 12:47

kesiannya . takpa jaga diri elok elok eh kakak :)

20/2/11 13:27

semoga segera pulih, minum air banyak2..
sakit badan tu lambat nak hilang..
doa banyak2 dan banyak berehat..

http://ceritapadlie.blogspot.com/2011/02/drakula-kecik.html

20/2/11 13:36

trma ksih semua....nti kite dah ok kite sggh ye....nti kite update n3 khas ni utk panduan semua ye...

5/7/13 13:13

nyempat je akk posing.. huhu.. smlm baca komen akk sakit tekak ekh? dah ok ke?? :))

5/7/13 15:17

@AiSyA LiEzAhehehe adeihhh sampai sin dah AL ngeee...ak ah masih sakit tekak..harap cepat baiklah b4 puasa huhu...tqvm sis ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...