12

Setuju ke korang..pemandu wanita ni berbahaya on the road???

10:50 |
Yuhuu semua just short entri di pagi hari.Korang pun dah baca kan kat paper Utusan~Berita Harian tentang isu yang diperdebatkan di Parlimen oleh Datuk Bung Moktar Radin,kan?Kite pun tadi masa on the way ke office sempat gak layan Hot FM.Fara Fauzana dan Faizal Ismail duk sibuk tanya pendapat pendengar.

Nak tau apa pendapat orang ramai??Hurmmm tak leh...he3..ok2...solly solly...jom check it out.....

  1. Ada dua jenis pemandu wanita.Satu yang terlalu berhati-hati dan satu yang terlalu berani!!Korang di dalam senarai mana satu?
  1. Kebanyakan pemandu wanita nak2 lagi mak2 yang menghantar anak2 ke sekolah...cukup suka drop anak kat tepi jalan sekolah hingga kadang2 lupa beri signal!
  2. Terlalu drive slow sangat apatah lagi bila baru keluar dari simpang stesyen minyak!Ayoyo...keluar dari simpang mestilah beri signal dan pecut sedikit sebab sudah tentu kereta dari belakang laju2.
  3. Jangan mengelabah sangat apatah lagi bagi yang baru dapat lesen.Ingat segala yang dipelajari dulu.Practice makes perfect!
  4. Ada seorang pemanggil ni dah 25 tahun drive di KL kerana bekerja di sana.Memang dia akui pemandu wanita memang membahayakan pemandu lain.Tidak cekap,tidak perasan "Blind spot' hingga mengundang kemalangan.
Fara Fauzana pun tak dapat nak cakap apa.Ye tak semua pemandu wanita menjadi punca kemalangan. Selalu pemandu lelaki 'kerek'bila berselisih dengan pemandu wanita.Kite pun beberapa kali geram dengan sikap pemandu lelaki yang nak cepat je dan jadi panas baran di atas jalanraya.Muka hensem,kereta branded punya tapi peel perghhhh..kite FIREEEEE kang!!

Duk area KLIA ni lagilah kite stress.Tak kira siang ke malam ke semua drive laju2 ntah apa yang dikejarnya.Kite yang maintain je drive terpaksa gak drive laju he3.....Yelah sini ramai yang kerja di KLIA.Mengejar shift,ada yang nak jemput sedara-mara di KLIA,ada yang sendiri terlambat nak check-in di kaunter.So penyelesaiannya drive laju2 ler.

Jadi pendapat kite tak semua pemandu wanita berbahaya dan bukan kami juga punca kemalangan tau!Statistik kemalangan pun bukan pemandu wanita yang lebih tinggi daripada lelaki.Erm..bagi semua berhati2 lah di jalanraya ye.Banyakkan berdoa,berzikir dan bukan hanya tau pecut jer.Ok byeee......


12 comments

29/3/11 11:45

betol tu...pape pun kita semua kna ht2..err...hanna pun dah lma x drve sndri sjk2 dah kwen nieh..huhuhu

psst...comey la background kt comment form ni..i like...huhu

29/3/11 13:03

sebenarnya dua pihak sama aje cuma yg lebih terror & cekap memandu mestilah lelaki.. huhu... tp ad jugak pompuan yg terror cuma lebih b'hati2 je kot...lagpun pompuan ni kalau kena pe2 cepat menggelabah..haha... kita pun x bleh salah dua2 pihak sebab sumenya b'gantung dgn cara kita memandu & disiplin kita sndiri... :-)

29/3/11 14:15

haah ade dengar tadi kat hot fm dieorang debat pasal isu tuh.

hehehe bagi saye la kan isu ni ade pro n kont jugak. Tak semua pemandu wanita ni punce kepada kemalangan tapi tak dinafikan memang ade cume segenlintir tak semua :))

29/3/11 15:15

Hai..Eila suka entri awak nie..thanks for share.. Eila x bce paper lg hr ni..tp td ade officemate cite pasal pemandu wanita yg merbahaya kn..siap nak buat jln raya utk pemandu wanita lg..btul Ke?
abestuh kalau "nyah"? laki jd perempuan nak duduk lorong mane? tengah2 ke..?
well bukan itu maksud eila sbnrnye.. Pemandu perempuan ni bwk slow2 sbb dia bhati2..tp pemandu laki bwk laju x beringat klu bwk laju cepat mati..merbahaya..
So, x adil la kalau salahkn pemandu wanita jek..
hehe.. Free2 singgah la blog saya..
http://eiyla-wandalila.blogspot.com/

29/3/11 23:37

@.:hanna radzi:.

"hye sis tq ye sudi sggh he3...keadaan skrg memaksa pompuan berdikari dan mesti tau drive.takdelah mengharapkan bantuan lelaki je

29/3/11 23:38

@Miylo Meow

"hye sis!SETUJU!!!

29/3/11 23:41

Mungkin sama saja kut...yang penting jangan terlalu berani dan jangan terlalu berhati-hati (sampai berkelip mata pun terlupa he3)

Tapi lelaki drive lebih selamat rasanya...

29/3/11 23:42

@MAPPIAU

:hye sis!yelah knpa mesti kaitkan wanita je?tak semua yg slow on the road.akhirnya terpaksa drive laju2 coz pemandu lain pun laju2

29/3/11 23:45

@Dalila

:hye sis slm perkenalan ye!hurm betul tu.lelaki/pompuan masing2 tak terlepas daripada kesilapan.kdg2 dah tau bawa slow maintainlah lorong kiri.ini tidak drive kat lorong kanan mcm nak ikut konvoi rombongan pengantin alahai...

29/3/11 23:56

@abuikhwan

:salam sahabat!yelah yg penting berhati2,ingat peraturan dan udg2,kenal pasti makna signboard dan be alert!!

bukan nak hentam kaum sendiri tapi macam tu lah. yang selalu momoy face dengan driver wanita :

1. bila nak U-turn. Dia akan pilih pusingan yang jauh sekali. Gila sangat2 bahaya. dan sangat lambat

2. Dia di parking tepi jalan. tetiba jer masuk ke jalan besar tanpa tengok kereta belakang ada ke tak

3. dekat nak masuk simpang baru bg signal

4. jalan slow di sebalah paling kanan

7/9/11 13:32

@.::: Princess MOMOY :::.

yup setuju...kite selalu belajar dr kesilapan pemandu wanita yg lain.jgn pakai masuk je,bahaya.satu lg nak u turn mak aihhhh mmg bahaya kalau tak reti....

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...