6

Motivasi Di Pagi Ahad~Anda Mungkin Sedang Diuji

00:55 |
Ada satu kisah di mana suatu hari,seorang lelaki telah pergi ke bank untuk memasukkan duitnya.Dalam borangnya diisi maklumat deposit RM500 yang ingin dimasukkan,tetapi sengaja diberinya RM550 kepada pekerja yang bertugas di kaunter itu unutk menguji kejujuran pekerja tersebut.


Bila pekerja itu ditanya "Cukupkah  wang yang diberi?".Dijawabnya "Ya".Duit yang lebih itu disembunyikan dalam laci.Kemudiannya lelaki yang mendepositkan wang itu bertanya lagi "Mana duit lebih RM50 saya?".Disebutnya juga nombor siri wangnya itu.


Pekerja bank itu amat terkejut kerana dia telah terperangkap dan peristiwa itu dilaporkan kepada bosnya.Kemudian pekerja itu dikenakan tindakan tatatertib.


Ingatlah dalam kehidupan yang kadangkala nampak mudah ini,sebenarnya banyak ujian kejujuran dan keikhlasan yang kita terpaksa tempuhi.


Dalam mencapai matlamat hidup kita di sana,ada orang yang sanggup membelakangkan agama dan peraturan.Kita mungkin terlepas di dunia tetapi mustahil kita akan terlepas di akhirat kelak.


Nota Comel-->Hurm....kes sebegini banyak berlaku dalam kehidupan masyarakat.Anda buat anda dapat.Hati2 dalam setiap perbuatan kerana setiap yang baik,baiklah balasan dari-Nya.Begitulah sebaliknya.Renung-renungkan & selamat beramal.Kredit Info

6 comments

10/7/11 11:48

hurmm..mest org tu dh besa wat..tpkan mmg superb r org y uji tu..ingt no siri tu..ehehhehehe..
papepon, pengajaran cte nie mmg best..moga2 iman kite dpt menahan segala godaan2 y mcm tu.. :)

10/7/11 13:48

yup, setuju dengan pengkomen di atas.. :) hari2 yang kita tempuh banyak sangat dugaan untuk uji iman & keikhlasan kita.. apa yang penting, teguhkan pendirian, ingat kita ada "guard" kiri kanan, orang tak nampak tapi nun atas sana ada yang nampak apa kita buat, apa dalam hati kita.. :)

10/7/11 15:14

@conangirlz
tq ye sudi tgglkan komen.yelah kiri kanan dpn blkg masih ada lagi masyarakat yg tak ambil pusing benda macam ni,saban hari berlaku dlm kehdpn.

10/7/11 15:16

@Queen F

tq ye sudi tgglkan komen.hurm manusia ni nak buat sesuatu kena ada guard yg 'nampak'.cth:nampak polis kelam kabut pakai seat belt,nampak warden kelam kabut tidur selubung selimut.tapi bgmana dgn Allah?sebab 'hati' tak nampak dan tak merasai kehadiran Allah,maka manusia bebas melakukan kemungkaran.semoga kita semua di antara yg sentiasa tkt berbuat kejahatan.

10/7/11 16:15

pantang ada peluang terus nak ngap..
bahaya ni..

Anonymous
3/1/12 20:38

I love to come back to born2touchurheart.blogspot.com
[url=http://topmusclesupplements.org]pro hormones[/url]

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...