5

Rugi Tau Kalau Tak Setting~Links Open In New Tab

11:23 |
Salam hari Ahad yang ceria.Cuaca di area KLIA malu2 untuk menampakkan cahaya.Angin berhembus lembut membelai rerumput di padang.Mood tengah rajin blogwalking,tapi 'terganggu' sebab........

Tentang tajuk  di atas,kite rasa ruginya bagi korang yang masih belum buat tutorial ni.Pernah tak korang tengah best2 baca entri Elena(bukan nama sebenar),kemudian korang klik link yang Elena  berikan,terus jump ke link Seth Tan(bukan nama sebenar juga).Then bila korang nak baca balik entri asal Elena,kan dah susah nak kena patah balik.

(Kredit Foto  :Tengku Nizam)

Hurm memang ramai lagi rakan blogger yang tak 'setting'kan 'Link Open In New Tab'.Rugi sebab kadang2 tak habis lagi baca entri korang,tapi terpaksa patah balik cari link entri korang yang asal tadi(Korang faham tak ni...huhu).Ada ramai blogger yang dah kongsikan tutorial yang teramat simple ni....nanti kite akan listkan blog diorang ye.

Untuk membolehkan apa sahaja link yang ada dalam entri blog korg menjadi ke new window, korang hanya perlu mengikut beberapa langkah dibawah.

1. Buka Template Editor
- DASHBOARD -> DESIGN -> EDIT HTML

2. Cari tag <head>
- Tambahkan <base target='_blank' /> pada barisan dibawahnya.

contoh :

<head>
<base target='_blank' />

3. Save apa yang telah korang editkan.


Hah apalagi jom lah try.......nak bagi kredit tutorial kepada :

5 comments

24/7/11 11:33

Thanx BTW!!!!

24/7/11 11:51

@My Name is Mar

sama2 ^-*

24/7/11 22:10

Thanks ye! berguna bangat nih! :D

25/7/11 09:27

biasa buat manual! yang ni one time setting jer ek? oklah mudah camtuh! terima kasih!!!

29/7/11 01:00

@Huszaini

"owh ada manual ke?try yg ni auto tak yah nak setting ulang kali ^-*

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...