18

Bila Hubby Pergi Bazar Ramadhan

01:13 |
[Abaikan lukisan yang buruk ni ye.....lukisan ini luahan ekspresi hati chewah.....]

Setengah jam kemudian



Hah,macam2 ragam hubby kite ni.Tadi malaslah sangat nak keluar ke bazar.Hubby kata takpelah biar dia beli gulai,kite cuma masak nasi dengan buat air asam cecah 'style' mak mertuaku sayang.

Tup..tup hubby balik rumah jinjing banyak beg plastik.Amboi amboi hari tu kata orang pompuan je suka shopping kat bazar.Lelaki pun apa kurangnya.Oklah hepi juga dan bersyukur dapat berbuka dengan pelbagai makanan.Tapi kan.....tapi kan.....

Ntahlah kite memang suka beli makanan sambil menolong para peniaga.Yelah masa nilah diorang nak dapat untung lebih.Cuma kadang-kadang sesetengah peniaga macam berniaga tak ikhlas.Lauk dahlah mahal,isinya sikit.Kalau setakat lauk tawar boleh tambahkan sedikit garam.Tapi kalau masinnnnnnn dan manissssss?

Tu tak kira lagi peniaga yang muka ketat adeihhhhh!Taulah penat,puasa dan nak layan pelanggan yang tak putus2.Tapi kalau senyum pun susah,memang kite takkan pergi lagi gerai macam tu.Kite ni cepat kesian.Tu tak sanggup pergi bazar ramadhan lama2.Bila tengok ada gerai yang makanannya banyak lagi seakan tak terusik,dan kurang pelanggan,mesti kite akan beli makanan diorang.Nak2 lagi kalau yang jual tu pakcik/makcik.

Teringat dulu masa kite tengok Majalah 3.Ada sorang peniaga nasi lemak yang terkenal ni,di temuramah oleh Nurul Syuhada.Pakcik tu cakap "Saya selalu ingatkan diri sendiri agar ikhlas semasa berniaga.Jangan tipu pelanggan.Masaklah sedap2 seperti kita hendak menjamu keluarga sendiri.Kalau jual tak sedap,kesian kepada pelanggan.Mereka beli pun untuk tolong kita,peniaga.Makanan tu akan jadi darah daging."

Oklah selamat malam dan selamat bersahur sebentar lagi.Assalammualaikum


18 comments

7/8/11 01:55

camat sahurrrr :)

7/8/11 06:56

salam...

hehhehe..suka entri ni..bulan puasa ni selera lain mcm sikit kan.?
:))

7/8/11 14:19

@mien eaststar

"tq selamat bersahur dan berbuka esoknya

7/8/11 14:20

@sekamar rindu

tq sudi baca n3 ni...yelah pening nak pilih menu apa nak makan :)

7/8/11 17:07

gigihnya sis lukis..kalo sy reti lukis org lidi je hehe

btl tu, peniaga suka suki letak hrga mahal, tp isi sikit huhu tp tak semualah..ada yg baik hati..

7/8/11 21:25

aww , comelnya header =) artwork pun boleyh tahan cantik ouh .

7/8/11 22:26

@E's

hye sis E's!huhu tqvm!

7/8/11 23:10

hoih!

hubby macam artis!

baju bukak dada!

7/8/11 23:34

@gedek!

uncle,dah tu kata gi bazar ramadhan, panassss hehehehe

7/8/11 23:44

comey je katon tu.
slamat sahur untuk esok.

8/8/11 00:02

@Umie Artoqiemie

selamat bersahur dan berpuasa juga sis!

momoy g bazar beli kebab je alea
pas terawih baru mamam nasi

9/8/11 12:54

@.::: Princess MOMOY :::.

tu yg plg bgs.makan sikit je dulu nak cukupkan syrt berbuka.dah balik terawih br best nak makan nasi hehehe.makan nasi awal2 tu yg malas nak gi terawih pulak

9/8/11 13:31

hahahaha haruslahhhh hubby tu
buat gitu..
dah isterinye ngidam
byk sgt..
hahahahaha =p
akak pulakk..sori2..

9/8/11 22:05

Betul tu kak,lau peniaga xnak senyum,jgn harap kita nak dtg gerai dia dah .. :)

10/8/11 06:25

@Sumaiyah

yelah sis.senyum itu sedekah,berbiaga di bulan ramadan byk pahala selain mencari rezeki yg halal.sekali senyum...gerenti pelanggan tak henti2 datang lagi ke gerai tu.

8/6/13 05:22

suka p bazaar ramadhan..hehhe.. AL suka cri kuih je.. hehe.. AL x makn gulai sgt.. :) kalau p bazaar ngn mama , pasti byk y mama beli... hahaha.. tapi xpe byk2 sbb cucu2 mama ramai balik masa puasa.. :) mmg x larat r nak masak..hahahah xD

8/6/13 22:51

@AiSyA LiEzAwah big happy family,lah ni ye..bestnya kan.owh kak lea cepat terliur tengok pengat pisang dan jagung jugak he3..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...