4

Ketuk-ketuk Ramadan musim Ke 4~Shiela Rusly dan Taukey Maharaja Lawak

13:41 |
 Kali ini Shiela berada di Pasar Tani Putrajaya,pasar terbesar di Malaysia

 Adegan menerjah selebriti

Asyik gelak je hari ni sampai tak perasan 1/2 jam berlalu
Taukey sibuk mengucar-kacirkan resipi Shiela.Kali ni Siela menyediakan juadah yang simple tapi kite suka!Makan dengan nasi panas2 perghhhhh......

Paceri Nanas

Bahan-bahannya:

~Sebiji/separuh nanas yang dihiris ketebalannya ikut suka
~Cili kisar
~Kisar/tumbuk-->bawang merah,bawang putih dan halia-->Kak Shiela tak suka hiris sebab kurang umphhhh!
~Hiris gula melaka
~Udang kering yangditumbuk
~Kerisik
~Daun kari & serbuk kari
~Fantastic Four-->Kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih & buah pelaga
~Sedikit air,garam,minyak masak
~SUSU DAIRY CHAMP


Cara-caranya :
  1. Panaskan minyak dan tumis 'Fantastic Four' dan daun kari.Masukkan pula bahan yang ditumbuk tadi.Serta cili kisar (nak pedas letaklah banyak).
  2. Tumis hingga naik bau,masukkan sedikit rempah kari,dan sedikit air.
  3. Biarkan mendidih seketika,masukkan udang kering,sedikit SUSU DAIRY CHAMP(menggantikan santan).Kalau pekat tambahlah sedikit lagi air.
  4. Masukkan hirisan nanas tadi.Masa ni keluarkan 'Fantastic Four' dan daun kari supaya masa makan nanti,takdelah tergigit salah satu bahan tadi.
  5. Masukkan gula melaka,sedikit garam,kerisik dan biar mendidih seketika.

Taukey kata ini bukan Paceri Nanas tapi Gunung Semanggol

Giliran Taukey pulak tunjuk skill memasaknya iaitu;

SARDIN MASAK ASAM PEDAS T7R

Bila Shiela tanya kenapa resipi ni siap ada kod nombor.T untuk taukey,7 sebab ada 7 ekor sardin dalam tin sardin tu.R saja suka2.....

Bahan-bahannya :

~Sardin tin besar
~Lada kisar
~Kisar/tumbuk-->Bawang besar,bawang putih,sedikit kunyit
~Air asam jawa
~Lada hitam yang ditumbuk
~Daun kesum
~Garam,minyak masak

Cara-caranya :
  1. Panaskan minyak,tumis lada kisar,kemudian masukkan pula bahan2 yang ditumbuk tadi
  2. Dah naik bau,masukkan kesemua sardin jangan sampai bersepai(kata Taukey)
  3. Masukkanlah garam.Dah naik bau,masukkan air asam jawa,daun kesum,serbuk lada hitam(nak pedas letak lebih)

Tarrraaa...haik gambar pinggan je?Mana lauk sardinnya???

Hehehe...cepat sangat tadi kite 'snap'.Nilah sardin asam pedas dalam kuali

Taukey dengan bangganya berjaya berkongsi resipi dengan semua penonton

Ya Allah,menjerit Shiela bila Taukey excited dapat hamper.Dah tu dia tanya "Ada lagi tak..ada lagi tak?"

Apalagi jomlah cuba resipi mereka berdua,Simple dan sesuai bagi mereka yang takde idea nak masak apa untuk berbuka hari ni.


Nota Comel-->Owh kite dah lama duduk area Kota Warisan.Selalulah nampak sorang selebriti ni tapi kite ingat bukan dia kot.Tapi bila dia lalu depan mata...."Owh?Jepp Sepah duduk sini ke?Dia suka hantar baju kat dobi di sini.Duduk kat double storey,naik pulak Honda ....... color putih.Peramah,tak sombong tiap kali orang tegur dia.Sekarang sejak menang Maharaja Lawak jarang dah terserempak dia.Oklah selamat berbuka dan mencuba resipi di atas ye!!!

4 comments

6/8/11 16:27

taukey tu sapa jd bininya, konfem gelak tak stop2 hehe
mcm bini johan la nnti tu bahagia gilerrr hhehe

6/8/11 17:36

muka legend,hati kiut miut,,ahaaa

6/8/11 17:43

@[sutera kasih]

yelah tgk johan tu masak kat rcgn dunia selebriti tv3 dgn shiela rusly jugak...asyik gelak je.

6/8/11 17:44

@SoLy SoLicious

hahahaha..dia buat lawak je masa shiela suruh perkenalkan bahan2 yg dia nak masak.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...