6

Memori Cinonet~Pokok Episod 2

11:31 |

Salam semua.Semalam kite dah cerita memori dengan Pokok Episod 1 . Ada lagi...jom layan!


Korang masa kecil pernah tak rasa susah nak hafal surah yang ustazah/ustaz suruh?Kite masa tu darjah 2.Balik je dari sekolah agama,terus cari Tok Mah.Konon nak suruh ajarkanlah.Puas cari atok tapi tak jumpa.Tiba2 terbau asap,owh atok kat luarlah.

Tok Mah tengah busy bakar sampah.Suka betul bakar waktu nak maghrib.Dibakarnya sekali dengan sabut kelapa untuk halau nyamuk,katanya.









Akhirnya berjaya juga kite hafal surah Al-Humazah.Pusing banyak kali tu!Esoknya di kelas,kite berjaya baca surah tu dengan lancar.Ustazah yang ajar tu memanglah garang,tu kite takut kalau tak hafal2.Kalau ingatkan balik,memang tak mau pusing pokok banyak kali.Nasib baik masa tu takde kerengga ke,ular ke huhu.



Sampai sekarang kite tertanya-tanya.Atok saja nak perkenakan kite ke,atau memang betul kalau pusing2 setempat boleh tajamkan minda?Kite ada baca,satu helah minda untuk selesaikan masalah ialah cuba berjalan mengundur ke belakang beberapa langkah.Saintis menganggap,bergerak ke belakang merangsang otak & mengasah minda untuk selesaikan masalah.Digalakkan cuba helah ini bila korang harus selesaikan masalah di pejabat/rumah.

Kalau susah nak mengingat surah/fakta/formula---> pusing kelililing pokok hehehe(jangan korang buat pulak,tak berkesan untuk semua orang kecuali kite je ngee ^*)

6 comments

blog dear dari pink ke biru. mana2 pun nampak sweet dan harmoni jer. maaf lah lately ni busy sgt. entri pun post schedule. hehe.
entri hari ni jer yang taip cepat2.

pasal ni kan. eh. ni first time tau momoy tahu. tak pernah lagi dengar cara ingat mcm tu. hehe.
apapun atok dear mmg cool lahhh

26/1/13 12:47

@.::: Princess MOMOY :::.yuhuu sis momoy ^^.owh samalah kdg2 buat auto publish je ngee.atok..owh atok kite mmg sempoi :)

26/1/13 14:59

Salam singgah... entri yg baik

http://www.queachmad.com/2013/01/gambar-kemalangan-menyayat-hati.html

http://quereka.blogspot.com/2012/12/rumah-que-syurga-que-rumahku-syurgaku.html

26/1/13 17:40

@Que Achmadslm trm ksh.owh ok nnt sy sggh ye...

27/1/13 20:23

salam.. bila akak cerita pasal ustazah garang..
teringat saya ustazah saya yang garang.. ada tahi lalat besaq kat dagu..
die suka cubit perut orang..
perghhh!!! sedap gila kene cubit..wuuhuu..

tapi seba dia la.. saya pandai solat..pandai baca doa qunut..hafal banyak surah..

p/s: syukran ya ustazah..

27/1/13 21:29

@Gee GTGwah alhamdulillah ^^
akk ms form 4-5 uztazah pun grg,klu tersilap bc tajwid atau terlupa siapkan hwork kena cubit kt perut huhu ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...