9

Pergi ambil kursus" REVERSE KERETA" boleh tak?

18:59 |

Salam hujung minggu semua.Rasanya korang mesti pernah alami situasi begini;


  • Side parking ~ Tiba2 kereta di depan 'reverse' tanpa tengok kereta korang,yang elok punya parking kat belakang.Dan masa tu korang memang tengah tunggu di dalam kereta.
  • Masa korang parking sekejap nak 'drop by' anak kat tepi sekolah ,elok je kereta di depan reverse,sedikit demi sedikit pomppppp....langgar.Ini yang berlaku pada saya,nyaris kereta dilanggar oleh pemandu wanita tu.Nasib baik sempat hon banyak kali kat dia adeih.
  • Di simpang berbukit ~ Pemandu kereta manual,masa nak masuk simpang lupa tarik 'hand break'.Hah terundur kereta lalu bumpppp....langgar dah!Memang terjadi pada kereta yang dipandu husband.Pemandu di depan tu,budak muda lelaki yang baru dapat lesen kot.
  • Parking di kawasan perumahan flat/apartment ~ kereta di petak depan dan kereta di petak belakang sama-sama nak keluar.Sama-sama buat silap,elok reverse panggggg....langgar!Ini yang terjadi pada jiran kami.
Minggu lepas saya membawa si kecil pergi ke kedai,husband cuma turunkan di tepi kedai,betul2 di belakang  deretan kereta yang parking.Sebab takda tanda2 pemandu tu nak keluar,maka saya cepat2 buka pintu dan nak buka pintu belakang untuk turunkan anak yang kecil.

Masa tu baru je saya tutup pintu kereta,tak sempat lagi husband bergerak ke depan untuk cari parking.Kereta tadi tu terus reverse.Dalam pada terkejut saya cepat2 tahan dengan badan saya,sambil mengetuk badan belakang kereta itu sekuat hati!Masa tu saya risau kalau dia langgar kereta kami yang berada di belakang.

Nasib baik saya belum sempat buka pintu belakang,untuk bawa keluar anak saya.Kalau tak mau terpenyek saya dengan si kecil.Memang saya sedikit sakit,husband nak keluar mengamuk tapi saya kata relaks,saya ok takde apa2.10 minit kemudian,kami ternampak kereta yang sama di deretan kedai makan pulak,pakai reverse tanpa toleh belakang.Dan nyaris langgar kereta yang sedang jalan.Apalagi pemandu yang nyaris keretanya dilanggar terus turun,dan berlaku sedikit pertengkaran.Saya nak je jerit kat lelaki sengal tu :



Tips for Driving a Car When Reverse

Credit to <link>


Driving a car in reverse is as important as driving it forward. Sometimes people are even involved in accidents when driving in reverse, for they do not pay enough attention. Sometimes they also get confused when turning the car. Now the following tips will tell you how to drive when in reverse.

1. Look behind and under your car before getting in it if you will be driving in reverse. Many accidents involve children and pets simply because the driver didn’t know they were there. So installing a car parking sensor may help you to avoid the crash of obstacles.

2. Enter your car, fasten the seat belt and start the engine. Press the brake pedal down and put the car into reverse, keeping your foot on the brake. Place your right hand on the passenger seat headrest and turn your body so that you can see out of the rear window, while keeping your left hand on the top of the steering wheel.

3. Lift your foot off the brake pedal a little bit at a time to let the car move in reverse slowly. Look for people, animals and other cars while you are doing this. Also, pay attention to the sides of your car ,clearly check the obstacles displayed from the rear view mirror backup cameras and make sure you don’t hit anything with your side mirrors.

4. Turn the wheel to keep the car straight if it begins to turn when you don’t want it to, or to turn the car when you need to. To turn the back of your car to the left, move the top of your steering wheel to the right. To turn the back of your car to the right, move the top of your steering wheel to the left.

5. When you have finished moving your car in reverse, stop the car before moving your body to look out of the windshield. Never let your car move in reverse without also looking behind the car.



9 comments

26/1/13 22:34

salam.. kak..^^

ni saya x boleh nak komen..
haha.. lesen satu haprak pun tadak..
huhuhu..

26/1/13 22:49

@Gee GTGhehe xpa2 jdkn pglmn akk ni sbg ilmu utk adik nnt bila dh ada lesen ye :)

27/1/13 09:02

Chuu baru nk mahir2kan bawak kete ekekwke

27/1/13 12:53

Salam:)

nasib baik saya ada parking space sendiri:)

saya follow sini ya:)

27/1/13 21:27

@nazha anuahoho mana aci hehe.wah trm ksh ye ^^..

27/1/13 21:27

@Chuu Muqhlisxpa2 nnt dh terror hati2 ms reverse ye ^^

27/1/13 22:59

muehhe... apelah guna ada side mirror kiri kanan kan.. ^_^ ekeke.. :P

28/1/13 10:38

@ccihye sis cci.betoi betoi ngee ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...