2

Saya bangga dengan Orang Cina yang.....

12:29 |

pandai dan fasih bercakap BAHASA MELAYU!!!


 Tadi sempat tengok MHI TV3 sempena CNY 2013



Suka dengar Master Feng Shui, Master David Koh yang tak pelat bercakap Bahasa Melayu


 Datuk Jimmy Choo nak buat camner,kan?Dah lama duduk di oversea,maka banyak 'speaking London'.

Prof Madya Dr Lim Swee Tin~ serius..beliau memang di antara kaum Cina yang memperjuangkan Bahasa Melayu.Kita???


Duduk di area Salak Tinggi ~ Nilai memang banyak 'student oversea'.Kadang2 masa makan di area ni,terpegun dengar student kaum Cina Indonesia,yang fasih bercakap bahasa melayu Indonesia.Mereka lebih selesa berborak,bergelak ketawa,usik-mengusik dengan bahasa Indonesia.Mereka langsung tak bercakap bahasa kaum mereka sendiri!


Apa silapnya dengan orang Cina Malaysia yang memang dah lama duduk di negara ini?



Dulu masa David Teo baru 'famous' di dunia perfileman Malaysia,rasa nak ketuk2 je jari dia tiap kali dengar dia cakap Bahasa Melayu tunggang-langgang dengan pelatnya yang pekat.Tetapi sekarang David Teo dah buktikan itu semua bukan penghalang untuk dia belajar memperbaiki sebutannya.Cayalah!!!



2 comments

10/2/13 20:08

salam..

tapi kadang2 kita pon kene jugak bahasa merekakan.. bahasa tamil pon sepatutnya kita kene tahu juga walau pon sikit..

hehe.. sekadar pendapat.. elok jugak kalau tahu^^

ok^^ dah~~

10/2/13 22:52

@Gee GTGslm ye betul tu,kn grab peluang yg ada utk belajar bhsa dorg.dulu ms sekolah mmg kelas kite 1 Malaysia.seronok bila dpt bljr words yg penting.tp skrg dh lupa ngeee ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...