18

Kebolehan Menaip berapa p.s.m?Erkkk....?

16:18 |

Salam semua.Macam orang lain,saya pun menyibukkan diri nak juga memohon kerja di sektor kerajaan.Al-maklumlah dah lama menghambakan diri bekerja sebagai pekerja swasta.Tapi  sampai je di bahagian :


Alamak,saya bukannya pernah ambil kursus trengkas!Tahap kelajuan menaip tugasan di office,apatah lagi sewaktu menaip entri di blog..boleh tahanlah laju.Dari satu blog ke satu blog akhirnya saya jumpa;



Ujian menaip BM

BI pun ada,termasuklah pelbagai bahasa


Saya blogwalking lagi dan lagi jumpa satu lagi;




Jadi bagi korang yang nak menguji ketangkasan 10 jari menaip tu,bolehlah berlatih kat 'link' yang saya dah berikan tadi.Tapi saya ambil keputusan untuk mengosongkan ruangan tu,sebab tak mau memandai letak huhu...

Saya tertarik dengan entri Siti Suriani mengenai touch typing..jom terjah!





Untuk kes sayalah,kan....kebolehan saya menulis lagi laju rasanya dari menaip.Memang sesuai rasanya kalau saya diambil untuk tolong bos,siapkan minit mesyuarat.Kebanyakan entri dalam blog ni banyak yang saya salin laju gila seperti entri rancangan "Semanis Kurma",ceramah agama yang saya sempat hadiri,MHI & WHI di tv3.Hinggakan suami selalu tanya "Kenapa dulu tak jadi wartawan je."










18 comments

9/3/13 16:35

menaip klo mood tgh bagus..ok..kira laju la jugak

tapi klo nk test kederasan tu..laju lg air paip kot..hikhik

9/3/13 16:38

seram sejuk klo org tetibe marah x tentu pasal kat kotak jerit kan..pastu ade yg jenis sumpah seranah...cakap le baik2 kan..sekurang2nya sampai la mesej yg dia nk cakap tu..bg kita faham..kannn...tak la menggores hati kita..hope takmo la jumpe org camtu

@Yumida Huda air paip he2...

betul gak tu kalau mood tgh baik mesti laju je menaip ^^

@Yumida Huda hurm tulah sentap gak smlm huhu..mcm2 peel blogger ni alahai :(

9/3/13 17:02

wartawan peribadi cik suami je kak..hihihi :) sampai part isi kelajuan menaip, blank terus. nak isi apa ye? hihi

*kak nak tag boleh je. syieda lagi suka. ada masa, leh joint ;)

@ShuhaidaSaad wartawan bljawan bulanan keluarga betul juga tu he3...

# owh nnt kite tag2 ye :)

9/3/13 20:08

salam sis alea..!!!

kalau saya taip.. x la laju..
tapi saya masuk tadi kat web tu..
saya mengalah..(sambil mengibarkan bendera putih..)
nescaya sis akan menangis betapa bebal nye saya..dahlah kelajuan kalahkan kura2..(siput pon tutup mata tengok saya tadi)
banyak typo.. wakakaka

p/s: sighhh~~

@Gee GTG slm geeeee hahahaha gelak guling2 sampai tak sedar dah sampai mersing!

akk pun smlm terkial2 gak sbb 1st time jmp program tu...klkr lak..tp skrg dh ok...

adeih ok2 akk percaya siput lebih laju(nak ambil hati nnt gee merajuk ssh akk nk cr nobita sbb dia tu bz sgt skodeng si sizuka ngehh ^^)

9/3/13 21:42

wah..hehe..bgus2..belajar menaip ni laju2..amy boleh kira laju jgk la menaip sb xperlu tgk keyboard..msa sekolah teknik aritu belajar teknik2 menaip dgn betul..tu blh praktik sampai skrg.. =)

@~AmyLiana86~ hye sis wah bestnya..mmg suka tgk kwn2 yg laju je menaip x tgk keyboard he3...

9/3/13 23:15

@||Sis aLeaSaRa||

terima kasih sis sebab paham dengan perasaan hati saya yang lara nii..sob2..>~<

10/3/13 01:55

@Gee GTG alah..alah comelnya xpa2 nnt kite praktis type laju2 ye he3...

10/3/13 02:05

pernah praktis juga application macam nie.. sy menaip tak le laju sangat.. thanks akak wish birthday

10/3/13 02:10

@Maisarah Azmi owh akk je yg ktggln zmn br thegeh2 nk cuba he3..

sama2 sis hepi bday again ^-^

26/4/13 10:53

macam mana pula nak tahu kederasan menulis? nak isi borang tp dia nak tau kederasan menaip dan menulis. yang menaip dah tahu, tapi yang menulis tu. rasanya menulis lagi cepat dari menaip... :)

26/4/13 13:25

@NMR hye sis...rsnya kalau kederasan menulis tu blh guna 'countdown timer' kt handphone pun ada application ni :-)

13/5/13 13:44

Cuba puan Google 'Dvorak'. Sebenarnya aturan aksara papan kekunci yang kita gunakan sekarang berasal daripada mesin taip dahulu kala. Fungsinya untuk melambatkan penaipan mesin taip agar tak mudah rosak.

Apabila diadaptasikan ke fasa baru, mereka tak sempat tukar. Kini, ramai sudah biasa dengan QWERT dan sukar nak tukar ke DVORAK yang terbukti mempercepatkan penulisan kita dengan papan kekunci.

13/5/13 15:45

@依之汉 wah nice sharing tqvm...yelah kak lea dh baca di wiki tadi.owh mmg ada yg kata ssh menaip guna qwerty..

baru2 ni pun ada kwn blog share penggunaan jari2 yg betul utk setiap abjad di keyboards.tak semua blh follow....ada yg kata tergeliat jari,ada yg dh biasa guna jari2 tertentu utk cover keyboard side kiri n kanan :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...