22

Alah...Standardlah lari bidang....

01:06 |

Di dalam dilema
Mendapat tawaran kerja
Tapi kena fikir Pro & Kontra


Masa belajar IT
hebatlah gak dulu2 buka pasang komputer
buat programming
tapi sekarang dah lupa
sebab pengalaman kerja lari dari bidang

Patut jadilah system analyst ke
Programmer ke
ataupun web designer ke

Tapi kerja pulak lari bidang
walaupun ada kait-mengait sikit2


Marketing
Customer Services
Admin/HR
Account


Bila dapat pulak tawaran kerja
Pening....pening..
LOGISTIC
???


Kalau dapat tawaran kerja kerajaan,Kak Lea memang tak banyak hal
Campaklah ceruk mana pun
kementerian/jabatan apa pun
ku relaaaaaa

Tapi bila tawaran dari swasta
banyak pro dan kontra kena senaraikan
Maka tinggggg.....keluarlah belon2 comel tu
kena solat istikharah ni...


Setiap kali bertemu kawan lama,mesti masing2 gelak bila tau karier jauh tercampak dari bidang kita belajar.Ada yang sama2 belajar IT sekarang jadi tokey lembu yang berjaya.Ada lulusan Art tapi kerja bahagian Retail di KLIA.Dan Kak Lea macam mana boleh terpilih untuk logistic adeiihh.Semakin benci kerja melibatkan nombor,semakin ia mendekatiku chewahhh.

Bagi korang yang menjadi kakitangan awam,SYABAS diucapkan.Jadilah pekerja yang komited,sentiasa fokus,mesra pelanggan,sentiasa senyum,ye.Betapa ramai graduan baru dan lama,termasuk Kak Lea yang tak jemu2 mencuba nasib memohon kerja kerajaan.

Bagi korang yang bekerja lari dari bidang...tak kiralah sebidang tanah ke dua bidang ke...jadilah pekerja yang cekap,amanah,jujur.Kalau jemu,cuba ciptakan mood yang menarik minat melangkah ke pejabat.Betapa ramai di luar sana yang berjaya.Ada yang belajar akaun tapi kerja sebagai chef.Dulu belajar pegang kalkulator tapi kerja pegang 'mixer' dan kek.Oklah 1 Mei dah hampir tiba..

SELAMAT HARI PEKERJA!!!




22 comments

30/4/13 03:00

kadang2 kerja tak selari dgn apa yg kita belajar kan.. btw, lpeas konvo nanti deno pun nak carik kerja, harap dapat yg berkait acc :)

30/4/13 04:09

@deno wah wish u all the best deno.kdg2 x semestinya karier x sama mcm kita bljr dulu...kita x mampu berjaya,kan.ramai dh buktikan diorg mampu lakukan yg terbaik :>)

Tahniah..sekarang ni xboleh sangat nak memilih kerja. dah ada peluang teruskan aje. 2 la sebab banyak sangat pengangguran sebab nak sama dgn cos ms belajar dulu..

30/4/13 09:05

hehe. tulah. takut bila memikirkan masa depan. kat mne la sy time keje nti. yg penting x memilih n cari pengalaman sebanyak mungkin. insyaAllah.. :)

30/4/13 09:31

betul tu kak..... kekadang kita belajar lain...kerja bidang lain...apa yg penting kita komited dgn kj...tak tahu bertanya...baru dpt pengalaman..... yg penting kita kena jadi smart learner..... baru boleh maju....

lupa lak... nak ajak org kampung join ga...

http://remyhazza-satuperjalanan.blogspot.com/2013/04/giveaway-by-miss-bella-razali.html

30/4/13 10:33

Okla tu kalau dpat kje dlm bdang logistic pun... skarang ni klau nak harap dpat kje bhgian yg kita study dulu mmg susah.. huhu :D

30/4/13 11:17

@MiSs NoRmaLa NorFiqZ hye sis normala..trm ksh ye.tulah rs mcm nk grab je job ni :-)

30/4/13 11:18

@atiera hye sis atiera...ye betul tu.kak lea doakan atiera akn dpt kerja yg bgs2 :)

30/4/13 11:19

@Remy hazza hye remy betul2.hurm mmg tgh confused tau jelah nk dpt kerja bkn sng..nk reject sayang alahai...

hoho pandai dia ye..ok2 in shaa allah nnt kak lea cuba join :)

30/4/13 11:21

@Aku Dan Komputer hye komputer,yup betul tu.cuma risau skt sbb logistic byk melibatkan dgn kastam dll.mau berpinar mata...

30/4/13 12:10

Selalu dengar mcm ni..
kerja xsama dengn bidang..
tpi..mgkin Allah tahu kita mampu.

moga dirimu sentiasa dalam redha-Nya..& bahagia dgn segala ketentuan-Nya.^_^

30/4/13 13:24

@Srikandi permata alhamdulillah trm ksh di atas komen ni suka :)

Allah SWT tau apa yg terbaik utk hamba-NYA.kak lea takut yg dikejar x dpt yg dikendong berciciran.

Rezeki Allah ni luas.. jadi tak pelik lah belajar lain keja lain. Rezeki masing2 kan.. :D

30/4/13 16:09

biasalah tu... cuba dulu yg penting ..

30/4/13 17:50

kalau ada peluang, ambil je... sekarang ni bukan senang nak dpt kerja... ada yang ada master pun menganggur.. kesian... moga dipermudahkan segala urusan ya... ^_^

30/4/13 17:58

salam kak lea...
wah tomelnye blog die.. geram dengan menu2 kat atas tu kiut miut.. rasa nak cubit2 jer..weee~~~

takpe kak lea .. masih tiada rezeki tu.. InshaAllah.. ade lah nanti tu.. amin.. jangan nangis2 yer..

rezeki ada di mana-mana.. selagi rezeki tu halal..hmmm.. memang x kan ade masalah.. yeay!!
kak lea boleh!! ole...ole..ole..oleeee..kak lea boleh.. kak lea boleh..yeay!!!

30/4/13 18:00

moga segala perancangan kita diberkati olehNya
moga dimurahkn rezeki kita

30/4/13 20:55

@THE LEKAT LEKIT STORY hye sis..ye setuju juga..janji ada kerja dan dpt rzki yg berkat kan :)

30/4/13 20:55

@Kesuma Angsana hye sis ye betul betul...x cuba mana tau kan :-)

30/4/13 20:57

@Nora Karim hye sis nora.mmg pernah fresh graduate dtg ofce merayu mta apa2 position pun jji ada kerja sbb family dia dh bising2 adeihh...tqvm ye sis amin.. :-)

30/4/13 20:59

@Gee GTG salam gee hahahhaha...tqvm tau...smlm tension gak godek segala tutorial..

owh amin...amin..trm kasih ye...

perghhh ole..ole....yes mesti berjaya...jgn pts asa yehaaa (o)

30/4/13 21:00

@Yumida Huda hye sis...in shaa allah doa utk semua kwn yg baca entri ni juga :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...