24

Apa anak kembar??Tempias..kak..tempias!!!

21:05 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua rakyat Malaysia.Ecehhhh jom terus ke tajuk hari ini.

"Anak kembar?Wah bestnya.Tempias...kak...tempias"

Itulah ayat glamour yang selalu jadi usikan dari kawan/jiran/officemate dan sedara-mara.Kak Lea dikurniakan sepasang kembar,Boy & Girl..syukur alhamdulillah,sedar tak sedar dah besor pun diorang ni,darjah 5 dah heh....

Soalan wajib tanya dari diorang semua,tentang pengalaman semasa mengandung kembar.Sebab bagi mereka,mengandung baby seorang pun kadang2 tak terlarat melangkah,serba-serbi tak kena.Bagaimana pulak kalau kembar?Kak Lea teringat pengalaman semasa mengandung kembar.Mana tau pengalaman Kak Lea ni akan tempias kepada korang pulak.Meh nak cerita ni....

TIDUR

Kandungan makin besar,perut pun makin membolat!Masa ni Kak Lea susah nak tidur mengiring apatah lagi terlentang.Belakang badan terasa lenguh.Alternatif...tidur bersandar huhu.Kaki kena tinggikan sedikit beralaskan bantal,supaya tak bengkak kaki & pengaliran darah berjalan dengan jayanya.

Makan

Perut yang membesar,semua serba tak kena.Masa ni memang terasa pedih hulu hati,tak boleh makan makanan yang pedas sangat & berempah.Kadang2 rasa susah nak bernafas sebab tiba2 perut rasa tegang semacam.Tak selesa makan duduk,kadang2 terpaksa makan berdiri!!!!Sambil hubby tersayang suapkan makanan eceh eceh :)




Bentuk Perut

Mengandung kembar dan sorang baby..semua sama je.Perut akan bergerak dengan pelbagai gaya,mutu & keunggulan.Tetapi mengandung kembar bermakna ada 2 orang baby/lebih di dalam perut!!!Masa ni sepupu dan adik kecut perut padahal itu perut Kak Lea,takde kena mengena dengan perut mereka.Mana tak?Kejap perut cantik je bentuk bulat,kemudian bujur lonjong.Tup...tup..he 'eh jadi empat segi,pentagon,heksagon.Betapa cerdiknya si kembar bermain lego.Ada yang kata kalau anak perempuan, perut ibunya berbentuk bulat.Kalau anak lelaki, perut agak membujur.Perut Kak Lea?????




Gerakan

Hah ini yang best!Semakin besar kandungan,semakin aktif ler baby dalam perut,tu.Masa nilah kembar menunjukkan skill pertahanan diri --> silat,kungfu,taekwando,muay thai dan lain-lain lagi.Alah gurau je korang jangan percaya pulak?!Kadang2 nak makan pun susah.Pernah masa tu Kak Lea merajuk sebab masa tengah nak makan,masa tulah diorang aktif bagai nak rak.Senak gak perut bila ditendang2 huhu.Dan diorang pun dah pandai ber 'gwiyomi' sebab jari2 tangan/kaki tu aktif cucuk sana sini.Banyak kali Kak Lea & hubby nampak jelas pergerakan tu.


Selera makan


Trimester pertama Kak Lea cuma sebulan je muntah & loya,alhamdulillah.Sepupu Kak Lea,lagi kesian.Dari awal mengandung sampailah nak bersalin,asyik muntah2 je.Dia kata keturunan kot,sebab mak & kakak2 pun macam tu.Memang memanjang keluar masuk wad hospital.Masa loya Kak Leya suka ratah cornflakes yang ada buah2 kering tu,kunyah biskut keping cap Ping Pong,makan epal hijau.Kak Lea memang tak boleh & tak terliur nak makan jeruk buah-buahan macam yang selalu dikaitkan dengan ibu mengandung.Lagipun tak elok,kan.(*** owh tengok iklan tv,susu ANMUM ada perisa Mango wow untunglah korang!Masa Kak Lea dulu rasa vanila ngan coklat je....nak muntaahhhhhh)

 

Mengidam

Mengidam???Hubby memang bersyukur bininya ni tak minta pelik2,apa Kak Lea nak makan senang dapat.Cuma adalah sekali dua tu pukul 3 pagi Kak Lea paksa dia bangun,nak makan roti canai kosong (garing) cecah kari masa tu gak!!!Dulu kedai mamak area Seri Kembangan,Serdang tak buka 24 hours macam la ni.Maka di keheningan pagi buta,hubby keluar dan balik dengan hampanya.Esok lepas subuh,dia terus tapau 3 keping.Bangun je dari tidur,Kak Lea buat derk.Hubby tanya cepatlah makan sementara panas,Kak Lea jawab "Orang nak makan roti canai pisang...tak mau canai kosong".


Trimester pertama tekak omputeh,you!Tak toleh langsung kedai makan masakan kampung ni.Bau lauk masak lemak cili padi nak muntah,bau kari nak muntah gak.Semua yang Kak Lea suka..terus menjadi duka.Nak makan spagetti,pasta,pizza,burger,salad.Fast Food ler semua tu.Kopaklah duit hubby.Dah masuk pertengahan trimester ke-2 barulah kemelayuan menjelma kembali.

Malas/Rajin

Owh lupa nak cerita.Mengandungkan kembar boy & girl,ni emosi & sikap Kak Lea macam roller coaster kat Sunway Lagoon tu.Orang tua selalu kata;

1--> Kalau suka melaram,suka mekap & wangi-wangi,rajin buat keja rumah macam lipas kudung,tu tandanya baby girl.
2--> Sebaliknya,mungkin dapat baby boy.

Bayangkanlah dua-dua tu Kak Lea ada.Pagi punyalah malasssssssss.Petang hingga ke tengah malam rajin melampau-lampau sampai hubby kata "Dahlah yang...dahlah bawa2 berehat".Pernah Kak Lea panjat kerusi nak cuci kipas siling.Aura kerajinan yang datang tanpa dipinta-pinta.



Oklah itu saja yang dapat Kak Lea kongsikan dengan korang.Syukur merasa nikmat bergelar ibu kepada sepasang kembar.Owh ye kami dulu jadi model poster untuk Hospital Putrajaya,untuk kempen Penyusuan Susu Ibu.Selamat menjadi ibu bagi korang yang sedang mengandung.Dan tahniah kepada korang yang baru bergelar isteri & bakal bergelar ibu juga ^^




24 comments

25/4/13 21:18

salam kak lea.. alololo..
suweetnye..
arghh bestnye dapat anak kembar..
nak jugak!!
wurghh!!(sila lempang beliau ni..saya benarkan..)

bila nak dapat ni.. saya jeles ni..
tapi sakit orang bersalin tu memang hebat kak lea kan?
salute kat akk dan ibu2 semua..^^

25/4/13 21:19

Wah..seronok saya baca pglmn akak ni lah!
Excited...kalaulah saya dpt rezeki kembar boy girl jugak..

25/4/13 21:36

nice sharing :)

25/4/13 22:06

@Gee GTG salam gee...hahhaa tak mau lempang nk cubit je :-d

alhamdulillah rzki...yup memori bersalin x kn pnh lupa.mmg tabik spring potato pd semua yg bergelar ibu

in shaa allah mudah2an one day gee tempias..tempias dpt kembar :)



25/4/13 22:07

@Ujie alhamdulilah tqvm sis...in shaa allah mn tau nnt ada rzki,kan :d

25/4/13 22:08

@Aku Penghibur hye acik...tq tq :)

wow perkongsian yg menarik ni...semoga bermanfaat buat ibu2 yg baru first time nak mengandung.... (h)

26/4/13 00:25

Alhamdulillah... rezeki dan pengalaman berharga buat kami...

kan kalau sy ngandung memg malas, perut besar sgt2 smpai nak meletup je rasa, tapi xda muntah2, sebaliknya setiap bula ada je penyakit yg keluar..

26/4/13 01:27

@Hatimi Tahirruddin tulah hro ramai kwn blog yg dpt baby yg comel..dan mgkn kembar ??

wah jeles2 hatimi tepuk tangan tu.. :-d

26/4/13 01:28

@~: nisa :~ yargh memperkenalkan sis nisa...ibu kpd sepasang kembar juga :)

alhamdulilah kan sis..

26/4/13 01:29

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ hye sis dysha tulah,perut makin bsr aktiviti seharian pun terbatas.kemalasan tok sah ckplah he3....

26/4/13 08:47

salam
suka blog kamu
sgt comel
following you =)
do visit me too ya... ^_^

26/4/13 08:47

bestnyer dapat kembar..hehe..amy skrg dah 8 bulan..sorg je..baby boy..inshaa Allah.. xsabar nk tunggu baby keluar..

26/4/13 09:05

@ELeEa slm pagi sis ELeEa ..hoho tqvm blog saya simple je :))

tqvm sudi sggh ok saya otwww...

26/4/13 09:07

@~AmyLiana86~ hye sis Amy wah tahniah tau ,tulah hr tu sggh blog bc ttg sis...in shaa allah tak ksh satu ke kembar ke yg penting dilahirkan dgn slmt,ckp sifat dan comel...amin :)

26/4/13 16:34

@||aLeaSaRa||

amin.. yeay!!!!!
orang kata doa seorang ibu ni makbul hahaha.. eh.. ke untuk anak sendiri..wakaka^^

26/4/13 21:32

@Gee GTG hehehhe dah bau nasi minyak ni weeeeeeeeeeee :-)

27/4/13 17:25

best nya pengalaman tu kak...tak semua dapat merasai nya......

27/4/13 17:35

@Remy hazza alhamdulilah bersyukur sgt.mn tau nnt remy pulak kawin dpt twin :)

27/4/13 22:02

kan best kalau saya yang ada kembar.. XD (lain pula hajatnya disini, hehehe). nk kahwin lambat lagi.

27/4/13 22:46

@BiskOt hyeBiskOt krup krap yummy he3...owh in shaa allah kak lea doakan nnt sis kawin,ada rzki dpt kembar,semua kuasa Allah :)

30/11/13 08:05

Salam... kak lea... bagila petua mcm mana dpt kembar sepasang...

4/7/15 11:04

Wahhh..bestnya dapat kembar

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...