12

If You......

22:37 |



............




DOA AGAR DIHILANGKAN PERASAAN SEDIH


(SURAH FATIR AYAT 34)

(34) Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: "Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita daripada kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat);


As salam semua.Pernah tak korang bila duduk bersendirian,merenung kembali segala suka duka kehidupan yang terlalu pantas berlalu?Dan dalam banyak2 memori itu..tiba2 terasa sayu,sebak mengenang kembali orang yang pernah mewarnai kehidupan suatu masa dulu?Ntahlah tiba2 rasa rindu sangat pada arwah Tok Mat,atok lelaki yang sangat sporting,pendiam,baik dan sangat menyayangi Kak Lea.Nama manja di kampung AH (^_^)'

Tok Mat tak banyak cakap,lebih suka berkata bila perlu.Disebabkan parents bercerai semasa Kak Lea masih kecil,Tok Mat & Tok Mah menjaga Kak Lea seperti menatang minyak yang penuh,hantar pergi sekolah,jalan2 makan angin,sampai kawan2 Tok Mat  ingat Kak Lea anak paling kecil,kot Tok Mat kawin satu lagi,ke adeih.Setiap kali Tok Mat pulang bertugas sebagai arkitek dari JB,tak pernah lupa belikan buku aktiviti English,Matematik dan jawi dan jawi dan jawi dan jawi lagi.

Pernah Kak Lea merungut bosan sebab belilah komik ke,buku cerita ke,best sikit.Tapi Tok Mat kata jawi sangat penting,tunggulah nanti kalau atok dah takda,baru tau kenapa atok belikan buku jawi.Masa sekolah menengah barulah diakui,beruntungnya sedari kecil dah banyak buat latihan jawi.Sebab masih ada kawan2 yang merangkak baca jawi. 

Tiap pagi sewaktu Tok Mat hantar pergi sekolah menaiki kereta Nissan yang old skoll...sepanjang perjalanan tulah atok tak henti2 nasihat hormat guru,tak faham jangan malu bertanya,belajar rajin2,jangan suka tangguh kerja,itu sikap orang yang rugi.

Di usia 88 tahun Tok Mat menghembuskan nafas terakhir disebabkan sakit tua.Kak Lea tak sempat nak balik semasa Tok Mat nazak,sebab tinggal satu paper untuk final exam add maths.Seminggu sebelum tu Kak Lea mimpi duduk di pangkuan Tok Mat,berkain pelikat dengan t-shirt pagodanya.Dan pesannya masih sama "Belajar rajin2 ye,Ah.Dengar cakap abah & mak,jangan lupa solat,banyak2 doa." Dalam mimpi tu nampak seorang sepupu lalu,tapi atok langsung tak tegur dia.Bila terjaga dari tidur rasa pelik,tapi tak fikir bukan2,dan tak beritahu sapa2 pun mimpi tu.

Rupanya memang Kak Lea tak sempat nak berjumpaTok Mat masa nyawa masih dikandung badan,habis je exam uncle beritahu Tok Mat dah meninggal dunia.Sepupu yang hadir dalam mimpi langsung tak sempat mengucup jenazah atok buat kali terakhir,sebab dia pun ada final exam.Dan Kak Lea hanya mampu terduduk menangis bila Tok Mah & keluarga yang lain beritahu;

"AH..saat2 atok nak meninggal,semua yang lalu depan dia,semua dia panggil AH..AH.Kami kata kau kat Subang,ada exam.Atok kata jangan tipu,mana AH...abah nak AH duduk sebelah abah"





12 comments

19/4/13 22:57

salam kak lea..

i am crying..
al fatihah untuk arwah tok akak..

19/4/13 23:22

@Gee GTGwsalam geee...trm kasih dear....hurm mood ke laut ni nak kena ceria semula ^^

19/4/13 23:47

@||aLeaSaRa|| yeay.. ceria2!! x nak sedih2^^

20/4/13 00:21

@Gee GTG yip yip horeyyy ^^

20/4/13 01:11

alfatihah utk arwah tok lea...akak juga rindu sgt2 kat arwah akak..dia meninggal 11 april 2003..dah 10 tahun ayah pergi :(

20/4/13 04:39

@whitecappuccino trm kasih ye sis.al-fatihah juga utk arwah ayah ye sama2 kita baca surah fakir & sedekahkan al-fatihah :)

20/4/13 06:47

salam takziah dari bunda, dari Dia kita datang dan kepada Nya kita kembali...

20/4/13 16:34

@BUNDA a.k.a KN slm bunda trm ksh ye bunda ....

20/4/13 18:15

alfatihah utk arwah kak lea..... semoga arwah tenang disana......

memori2 bersama sentiasa jadi kenangan

20/4/13 18:24

@Remy hazza trm kasih remy...ye memori yg sgt indah sbg seorg cucu

19/7/13 02:22

sedihnya baca... :'( al fatihah untuk arwah atok akk.. =')

19/7/13 02:55

@AiSyA LiEzAal-fatihah...terima kasih ye AL..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...