13

Kartunis NUD'S dengan LAWAK ORANG MALAYSIA

00:22 |

LAWAK ORANG MALAYSIA~Buku ini ibarat mykad,tanpanya...anda bukan orang Malaysia

Salam semua.Saya dari dulu cukup suka baca komik.Bukan setakat hiburan dan hilangkan 'stress',tapi komik juga mampu menyampaikan 'MESEJ'.Tertarik dengan pelukis komik tempatan,Nud's @ Nudin yang banyak diterbitkan di majalah Gila-Gila.Beliau juga adalah pelukis komik kegemaran Lat.Jom saya kongsikan apa yang best;

Sindiran halussssssss.....bagi yang dah mampu tu,jangan lupa kewajipan Rukun Islam yang ke-5 ye :)

 
Patut bagi lesen KG pada pemandu yang tak reti2 bagi 'signal' tiap kali nak masuk simpang,membahayakan keselamatan pemandu lain :(

Ya,semua ibubapa dan masyarakat juga nak macam ni.Supaya anak bebas bermain menghirup udara segar di luar,seperti zaman datuk nenek kita dulu2.

Opsss....zaman la ni tak terkejut dah kalau baca suratkhabar,isteri dera dan smackdown suami.Alahai..tenatnya institusi kekeluargaan la ni.


Hahaha tak lama lagi nak masuk bulanRamadhan.Dah tentulah semua yang bekerja tak kira swasta mahupun kerajaan akan sibuk ambil 'order' untuk 'side income' ngeee ^^

Banyak hal semasa yang ada di dalam komik ni.Seperti rasuah,politik,banjir,kencing tikus,denggi,buli,PTPTN,jerebu dll.







Turut diselitkan sejarah Nudin sedari kecil.Siapa sangka dari pelajar perakaunan,akhirnya menjadi pelukis komik yang berjaya.



*Walaupun tidak kaya & glamor,tetapi saya tetap berkarya seikhlas mungkin.Bak kata Allahyarham Rejabhad,"Berkaryalah hingga berkaki tiga".Kartun kita wajah kita*~Nud's





13 comments

1/4/13 00:32

terbaekk... bleh wat pengajaran ni :)

@Paly hye paly tulah x rugi beli komik ni ^^

1/4/13 01:10

salam sis...

wah.. saya pon minat kartun simple2 ni.. dulu selau jugak baca gile2..hehe.. curi arwah pak su pye..hihi

rindu plak zaman kecik2 dulu..hmmm..

@Gee GTGslm gee wah x tido lagi ngee ^^

wah memori ms kecil mmg best,kan.kalau pgg je komik tak tgk tv pun xpa :)

1/4/13 09:35

rietta xpernah tgk lg komik sebenarnya....nak cr jugak la...best plak baca.....

1/4/13 09:45

wahhh..menarik la kartun ni. byk yg kena ngan kehidupan sekeliling kita kan

@HeNRieTTa JoSe komik ni ok sis ala2 lat..suka baca komik yg ada 'mesej'..klu bc bait2 panjang lebar kt srt khbr mata jadi malas ngeee :)

@nik rosbetul tu sis,komik bukan sekadar lawak ksg je :)

1/4/13 18:55

bgs la komik camni..ade mesej berguna nk disampaikan..bukan hanya komik2 kosong

@Yumida Huda yup betul tu sis,blh juga bukakan minda org yg sllu buat peel mcm dlm komik ni he3..

2/4/13 22:52

nice...tapi itulah reality yg sebenarnya kan.....

@Remy hazza mmg komik tu menggambarkan apa yg sdg berlaku dlm msykt kita ^^

18/12/15 00:10

My abah , my hero :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...