28

Kecelaruan IDENTITI di Blog huwaa.....

11:28 |

Salam semua.Sepanjang jadi blogger pelbagai kata ganti nama diri digunakan dalam blog.Bila blogwalking blog korang,macam2 gelaran ada.Kalau cikgu tu memanglah bahasakan diri cikgu,ye tak?Tapi yang kerja sebagai Doktor...jarang juga bahasakan diri diorang Dr,mungkin tak mau ada jurang masa berinteraksi dengan rakan blogger kot.Melainkan blog diorang memang khas untuk memberi info & ada sesi soal jawab.Ada sorang tu doktor gigi peminat Doraemon 'Dr Gee'..bolehlah singgah blog dia untuk periksa tahap kesihatan gigi korang ye.

Ramai yang gunakan nama manja atau panggilan pendek.Jarang pulak yang bahasakan diri tu PUAN bagi yang dah jadi isteri & mak budak macam saya ni,hah.Rasa macam terlalu formal panggil puan.Jomlah berkenalan dengan watak2 saya di dalam blog selama ini.
AKU???Di dunia realiti jarang guna perkataan 'AKU',semasa berborak baik dengan kawan,jiran,officemate mahupun keluarga.Nampak macam sedikit janggal.'Aku' akan digunakan untuk entri macam masa berpantun seloka atau luahan hati.Segan kalau kawan blogger yang singgah di sini lebih berusia daripada tuan blog.




KITE???Dari awal sebagai blogger cukup suka bahasakan diri kite (sebutan yang betul kita).Tapi tak elok, merosakkan kata ganti nama diri.Lagipun nanti ada yang keliru adakah saya ni tokey 'KITE' = layang-layang.


ORANG...kegemaran juga untuk bahasakan diri.Maklumlah Johor mari.Keluarga saya lebih2 lagi sepupu sepapat cukup suka bahasakan diri 'orang'.Masa mula kahwin dengan incik suami,dia pun tercengang 1000 kali.Bos kat office pulak cukup marah bila setiap kali dia tanya;

"Alea..ni sapa punya?"~"Lah....fail tu orang punya!"

"Sapalah ambil phone,saya nak pakai,ni"~"Manalah orang tau,bos!"

"Awak ni orang..orang...owh awak ke orang-orang kat sawah padi tu.Awak tau kawan saya dulu awek dia suka bahasakan diri  'Orang'.Pening dia tiap kali berbual...puas fikir orang manalah maksud awek dia,tu!"


SAYA??Inilah kata ganti diri yang digunakan sekarang.Rasa macam kaku,kelu,tak peramah sangat pulak bila guna SAYA.Seakan-akan macam cikgu BM pun ye,macam pengacara berita pun ye adeihhh.Saya sesuai digunakan untuk entri yang macam serius ke,atau berkongsi ilmu macam 1 Hari 1 Zikir ke :)


Hah...dah masanya untuk bahasakan diri dalam dunia blog bersama korang sebagai KAK LEA comel tak comel tak? Sis Aleasara pun boleh tapi Kak Lea nampak lagi mesra,dekat di hati gitu.Kat office,dengan jiran,dengan family pun ramai panggil nama ni je.Lagipun korang ni pangkat adik2 lagi,Kak Lea dah kategori BMW 3 Series gitu..faham tak ngeee ^*



Nampak macam remeh-temeh je,penggunaan kata ganti nama diri di blog.Ikut suka masing2,dah blog kita punya,ye tak?Tetapi jika tersilap pilih,akan berlaku sedikit jurang komunikasi.Oklah bye2.....


# Hari ni happy sebab berjaya juga letak 'background' untuk pakaian doodle.Sebelum ni guna Excel je,la ni cuba guna Photoscape & Paint Tool Sai.Watermark pun kenalah letak,walau tak setanding doodle korang,tapi sayang tau.Letih mata,tengkuk,jari melukis.Dahlah 'mouse' rosak balik...letih tonyoh2 lukis guna 'touch pad' kat keyboard tu,alahai dah nasib badan.








28 comments

4/4/13 11:48

comeii2.. hahaha... menarik btol ler care tulis entri... ^_^v

4/4/13 11:54

@Paly hahahha pusing gedik2 ni ngeee....tq paly ^*

4/4/13 13:11

kalo dengan fmily selalu pakai 'orang' atau bahasakan nama..

'kite' kalo dengan orang lagi tua..

kt blog biasa pakai 'aku' je.. hihihi..

4/4/13 13:28

@missSenget hye sis hahaha samalah kite ngeee...

4/4/13 15:57

entry yang comel :) heheeehe suka entry nie

4/4/13 17:15

Hana pown same.
Hana=blog
kite=kat luar (dlm kehidupan)
org=ngan sedara terdekat
k.nat=ngan kenalan muda terdekat
akak=pd kenalan x bape rapat
saya= formally
so=peneng peneng....

4/4/13 17:21

salam sis..eh!!! kak lea~~~^^

amboi~~
my name detected..
sila bayar royalti di kaunter hadapan..
mahal tu~~~

saya ni.. macam 2 gelaran nama saya boleh..
sekarang rilek jer kawan2 panggil doraemon..
saya suka..hahaha..
terpulang orang tu nk panggil kita ape..janji.. x memalukan kita..kan2..^^
sis.. saya pergi johor..
jadi x hapdate blog.. mungkin 5 hari..ha itu kita x tahu.. will miss you sis..eh kak lea^^..sob~~~

4/4/13 18:33

geli ati la baca part kite tu kak..boleh pulak layang2 erk...
sy selesa pakai 'aku' klo menulis entry..tp klo bw..sy bahasakan diri 'saya'..takut diorang lebih tua

klo guna bahasa diri 'saya' utk tulis entry..mcm janggal..ye lah isi kandungan entry sy ni gila2..merapu je....cam x sesoai..hehe
aku sesuai kot..hehe

4/4/13 21:28

@Aku Penghibur owh tqvm bro he3..

4/4/13 21:29

@Hana Maroo perghhh tu dia!kak lea pun dh pening lalat baca ganti nama diri hana ni he3...

4/4/13 21:31

@Gee GTG slm geeee owh sis blh kak pun blh ngeee ^*

opsss...tgu next gaji nnt akk post aksesori doraemon byk2...biar biru satu bilik he3..

alah...alah...rindulah mcm ni...hv a nice journey.nnt dh blk cpt2 update n3 tau huhu....gonna miss u too^^

5/4/13 00:18

@Yumida Huda hye sis 'kite'?? hahahaha..

samalah ms bw mmg guna saya,kdg bhsakan diri akk.mmg mcm keras kejung je guna 'saya' dlm blog,tp bergantung juga pd entri ^^

5/4/13 00:19

Entri yang bagus.. Kalau pakai ganti diri 'Aku' ni agak kasar sedikit. Lebih selesai guna 'saya' ataupun 'akak'. Al-maklumlah saya ni dah berusia hihi..

*Tidak malu mengaku diri ini dah berusia. Memang kenyataan ekekek :P

Thank you for sharing dear ^_^

5/4/13 00:53

@Nur Safiena hye sis alhamdulillah tq ^^

semua tpulang pd keselesaan tuan blog nk bhsakan diri apa,ye tak.yg penting kn peramah n update n3 sllu ^^

5/4/13 11:47

rietta lebih snang bahasakan diri dengan singkatan nama sndiri...

5/4/13 12:35

@||aLeaSaRa||
Ya lor.. x tau la kan.. Hana pown peneng. mcm-mcm ado.. klu ngan tersayang sebut sayang pulak. haaa.... kita serupa.....

haha akak pun sama tp biasa kat mak n ayah

5/4/13 13:21

@Hana Maroo hahaha sayang??samalah jom sep sep give me 5 ngeeee :)

5/4/13 13:24

@HeNRieTTa JoSe wah snglah guna nama sdri dlm blog....lg friendly ^-^

5/4/13 13:26

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ hye sis..yelah ngan parents hentam je bhsakan diri.tp dorg suka pggl nama glrn dr kcl..dh bsr ni malu lak bila dorg kdg2 tersasul nama tu he3...

hahahaha.. saya macam rojak kalau dalam blog. ikut ayat situasi keadaan & cerita nak guna ganti diri tu. tp sy plg x berkenan kalau perempuan guna lu gua dalam entri. serius, pelik & rasa x sedap nak sebut

5/4/13 22:26

@THE LEKAT LEKIT STORY hye sis.owh pnh jugak sggh blog yg bhsakan diri dorg gua..gua...gua tempurung ngeee...ms tu serba slh xkn nk komen kt entri dorg ...


"yelah gua setuju entri lu ni.cayalah lu jgn lupa update laju2 nnt gua nk komen lagi...hdp rockkkkk ^*"

hihi mar selesa guna saya. dunia realiti guna aku dengan kawan2 rapat. reason guna saya, ssuai utk smua peringkat umur. tp ade jgk kdg2 bhs kan aku, tp jrg laa sbb tah xtau la :D

5/4/13 23:35

@Mar Haini Abdul Rahim hye sis.kalau komen entri kwn2 mmg sllu gak bhsakan diri saya.aku mmg saya jarang guna ngee ^^

6/4/13 09:39

he3... cam perli remy aje kak.... nie tgh kecelaruan identiti ler nie..... tapi nama remy sekadar utk dunia maya..... nama sebenar lain....

6/4/13 11:24

@Remy hazza hye remy huishh xda lah.ni entri ttg akk sdri sbb dr dulu guna mcm2 nama.thn ni tekad (chewahh) nak guna kak lea je ^^

yelah nama penuh akk pun lain tp lbh krg sama je dgn aleasara tu cuma singkatkan je he2...tok sah pakai nama betul kt blog kdg2 ssh gak sbb bos,ofcemate,jrn dok google2 nnt jmp blog.pecah rahsia muehmuehmueh...

1/6/13 18:15

hehehe.. AL memang suka guna saya kalau xtau umur berapa y kita sdg berhubung..ngee~~ kat sek un saya-awak.. -_- ngn family adik or akk :) orang pun guna jugak... heheheh xD .. tapi lebih selesa kalau blog org pnggil AL or aisya or lieza:)

1/6/13 21:18

@AiSyA LiEzA hye AL...kak lea suka panggil AL sebab nampak cute pulak panggil mcm tu he3..yelah kan kak lea sampai sekarang suka bahasakan diri orang..orang he3...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...