14

Memori Cinonet ~ Yehaaa..laju lagi laju !!!

01:52 |




Yarghh!Itulah kisah saya bersama mesin jahit jenama 'SINGER' milik Tok Mah (nenek).Tok Mah ni masa dia masih kuat dulu,tukang jahit.Terkenal dengan mutu dan keunggulan jahitannya yang kemas,tambah berseri dengan tulang belutnya.Maka ramailah jiran termasuk sanak sedara mereka,hatta Guru Besar sekolah rendah saya pun,menjadi pelanggan tetapnya.

Teringat memori masa Form 3.Satu hari tu ntah macam mana jalan2 di bandar Muar,terpikat dengan kain ela kapas.Comel je polka dot tu,simple.Saya cabar diri untuk jahit sendiri baju kurung sepasang.Masa atok nak ajar saya jual mahal,maklumlah dah selalu tengok jadi adalah sikit2 'skill' ukur dan potong kain.

Ingatkan senang mak aihhh lenguh kot satu badan saya.Mana taknya...patut kaki je dok goyang tapi satu badan goyang.Duduk pulak atas katil spring yang empuk,memang terbaiklah henjut sambil menjahit ngeee.Sekarang ntah mana menghilang baju kurung 'my handmade' tu,tapi saya masih simpan sehelai kurung jahitan tangan Tok Mah ^*

<Ok sekali lagi saya tak reti 'Wordless Wednesday'>








14 comments

3/4/13 08:28

kat kg mesin singer ni dah jadi hiasan je, minat mak saya nak menjahit dah hilang, bila dah berumur ni cepat letih katanya, mata pun dah tak nampak sgt....

@the malay male mesin singer atok sy pun dh bg kat auntie ank ppuan bongsunya...atok pun dh x larat dh :)

wah mmg femes mesin singer ni kan..mesti teror gak mak bro jahit ^^

minat menjht tp buat masa ni guna jari dlu..hahah

3/4/13 09:40

salam sis alea...

mak izan pun masih simpan mesin jahit singer tu. dalam 5 beradik izan, cuma along sorang yg jadi tukang jahit menurun dari bakat mak n arwah abah kami. izan? jahit tgn sikit2 bolehlah...

@nuyui a.k.a miss YUI hye sis!owh xpa nnt lama2 dh mahir blh guna msn jahit pulak.akk dulu mcm tu gak he3..

@Izan Ishak wsalam sis izan.owh saya pun dh x reti skrg ni,hlg 'skill'.tp xpa pandailah gak sis izan jht tgn.jji setakat nk jht kalau seluar ank2 koyak ke,butang tercabut ke,,oklah tu ngee ^^

3/4/13 11:33

pndai jahit bju? hebatnye...rietta lgsg xreti jahit...

@HeNRieTTa JoSe hye sis owh hlg dh skill dh tumpul ngee ^^

3/4/13 17:57

salam sis..
nak nyanyi sikit..
singer menawan keluarga bahagiaaa..^^

kat rumah saya ada..
tapi dah bersawang.. kak liza dah x guna..duduk elok jer dalam stor..
kikiki..
kesian dia..

menjahit??
kalau jahit luka orang bolehlah sikit..kiki^^

@Gee GTG wsalam gee yehaaa !

owh ok not bad pitching tak lari ngee....mmg suka dgr iklan singer.dulu2 setiap rmh ms tu wajib ada brgn singer he3..

owh alah sygnya kak liza x gunakan blh jht baju kaler biru byk2 ngeee.ok2 saya fhm cik doktor psgnnya sejatinya ialah jarum hahaha...

3/4/13 18:32

sy punye pun brand singer
dulu2 rajin menaip
jahit suka suki jer
kengkadang cun kengkdg sendat
sekarang jarang dh x sentuh mesin jahit...bz beronline..haha

@Yumida Huda hye sis hahahaha mmg ramai gak ada msn jht singer kt umah ye.owh takpe2 rjn online pun ok per,sbb suka bc entri yg sis update laju2 ngeee ^^

3/4/13 22:21

remy pernah belajar menjadi...dulu spm ambil ert.....he3

@Remy hazza wah remy big clap yehaaa terorlah tu ngee ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...