22

Motivasi Pagi ~ Pak Puji & Pak Keji

07:35 |


Salam pagi untuk semua.Semoga hari ini segala urusan dipermudahkan Allah SWT.Pagi2 dah buka tv mendengar Motivasi Pagi.Menarik perkongsian kali ini,jom baca.


Di sebuah kampung,ada dua pekebun pisang,Pak Puji & Pak Keji.Pak Puji seorang yang sentiasa mengingati Allah SWT,menjaga solatnya,tingkah-lakunya.Pak Puji selepas solat Subuh,terus pergi ke kebun pisangnya.

Pak Keji pula tidur sewaktu sepatutnya dia solat Subuh.Pukul 7.30 pagi barulah dia pergi ke kebun pisangnya.Dia merancang dengan baik;memilih benih terbaik,baja terbaik & penjagaan terbaik.Akhirnya Pak Keji dapat pokok pisang yang subur.


Pak Puji melihat perbezaan di antara kebunnya dengan kebun Pak Keji.Barulah Pak Puji 'nampak',bagaimana bagusnya jika bijak merancang seperti Pak Keji.Akhir musim,dua-dua dapat 50kg pisang.Pak Puji taklah jadi kaya tapi hidupnya sejahtera,keluarga bahagia,rezekinya berkat.

Pak Keji pula,anak-anaknya bermasalah,hidup tak tenang,tidak jaga syariat Allah,dapat pulak 50kg pisang yang tak berkat.Dari kisah mereka berdua,bukan soal kuantiti dan kualiti tetapi keberkatan.


Kita nak tenang & senang.Orang macam Pak Keji mesti senang tapi dalam hati tak mungkin dapat tenang.Kalau dia rasa dengan pencapaian duniawi,akan bahagia tiada fikir kehidupan selepas mati,begitulah sahaja mati sebagai biasa seperti jutaan manusia biasa yang lain.Kalau kita semua menyahut Hayya alal Falah...marilah kita semua menuju kejayaan mengikut syariat Allah SWT.Rezeki berkat,hidup bahagia in shaa allah.








22 comments

22/4/13 11:45

renungan buat kita semua. nice :)

22/4/13 11:50

contohi Pak Puji bukan Pak Keji

22/4/13 11:56

@Izara4eva™ hye sis,alhamdulillah :)

22/4/13 11:58

@Lelaki Ini ye betul tu ^^

22/4/13 15:24

bagus untuk sarapan minda awal pagi dengan dengar motivasi diri

22/4/13 16:08

assalamualaikum ....bagus buat renungan semuanya...:)

22/4/13 16:13

@Dkna Abza hye sis betul tu :)

22/4/13 16:14

@Mas Zull Waalaikumussalam sis...tulah hrp kwn2 yg baca semua mencontohi pak puji ^^

22/4/13 18:06

salam singgah balas & follow sini yer 876

22/4/13 21:32

@Kesuma Angsana slm sis kesuma angsana wah sdpnya nick name.trm kasih ye :)

22/4/13 21:52

salam kak lea..wuuuhuuu..
terkejut kite tengok banyaknye komen..ghupe2nya akak kesayangan menyerang..weehee~~
kenyang kita dengan komen harini..^^

betul.. ibarat ayah saya cakap.. makanan yang kita makan tu kena halal.. kalau x.. jadi darah daging.. and then mempengaruhi rohani kita dan mengawal jasmani kita..^^

22/4/13 22:00

wahhh best entry nie ... suka kena ikut seperti Pak Puji bukan Pak Keji

22/4/13 22:16

betul tu...tauladan yg terbaik.....

22/4/13 22:24

@Gee GTG slm sis geeee hahaha...tu pun byk lg entri akk x sempat godek ngehhh...

ye betul tu kata ayh gee,maka marilah kita mencontohi sikap pak puji ^^

22/4/13 22:25

@Aku Penghibur trm kasih,smga semua jd yg terbaik dan mencontohi pak puji :)

22/4/13 22:45

@Remy hazza bgs kan pak puji ni..

23/4/13 02:40

nice teladan utk kita semua.... i like it! :)

23/4/13 04:44

@deno
hye deno..alhamdulillah byk ilmu kita bljr kan ^^

menarik =)

23/4/13 13:51

@nuyui a.k.a miss YUI hye sis tqvm :)

23/4/13 23:37

Agree with this, typical people nowaday all like Pak Keji, sibuk mencari kekayaan di dunia tpi anak-anak semuanya tak berapa terurus. Nauzubillah.

24/4/13 07:38

@Condoriano hye condoriano...yup2 betul tu.hrp ramai mencontohi sikap pak puji.sikap pak keji yg bgs cuma satu sbb dia bijak merancang tp x ke mana sbb lupa pd suruhan Allah SWT :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...