18

Tak Boleh Potong Kuku Waktu Malam..nanti.....

00:43 |

Salam semua.Kebetulan x-officemate Kak Lea,Ketarina ( Ket) baru je 'sms'.Dia kat rumah nak potong kuku malam ni.Tapi minta Kak Lea tolong Google mazhab/dalil tentang potong kuku di malam hari.Sebab housemate barunya cakap.....nantilah Kak Lea 'story' jap lagi.

Anak kembar Kak Lea pun pernah juga minta potong kuku waktu malam,lama dah.Tapi masa tu tak mau potongkan sebab bukan panjang pun,esok siang tu baru potong.So dari hasil Google tadi macam2 blog dah masuk.Banyak juga baca dan terlepak seketika di thread.

Waktu Memotong Kuku

Dalam perkara memotong kuku, waktu juga diambil kira dan diambil perhatian dalam Islam. Adapun waktu memotong kuku itu tertakluklah pada panjang kuku tersebut. Bila-bila masa sahaja diharuskan memotong kuku apabila seseorang itu berkehendak pada memotongnya. Akan tetapi janganlah membiarkan kuku tersebut tidak dipotong sehingga melebihi empat puluh hari. Sebagaimana diriwayatkan daripada Anas bin Malik yang maksudnya :

“Telah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada empat puluh malam.”
(Hadis riwayat Muslim)



Tadi saya tanya si kembar,ustazah di sekolah ada tak ajar topik kebersihan dalam Islam,dan hukum potong kuku waktu malam?Mereka kata ada,dan ustazah tak pernah pulak cakap haram potong kuku waktu malam.

Baca di thread ada yang kata,zaman dulu orang2 tua kita melarang buat itu ini bersebab.Macam larangan makan leher ayam  bagi budak2 dan bujang,nanti kepala teleng masa jadi pengantin padahal depa suka bahagian tu sedap yummy.Tak boleh potong kuku waktu malam alasan mereka....

1~Nanti datang sial
2~Nanti pendek umur
3~Papa kedana

Sebenarnya masa dulu2 manalah ada elektrik.Depa pakai lampu pelita.Pengetip kuku pun silap2 belum tercipta,depa dok gunakan pisau atau kacip.Kalau buat malam2 kan bahaya,takut terluka kulit jari.

Nak tau kenapa Ket 'sms' minta Kak Lea Google jugak malam ni.Sedang elok dia beristirehat setelah kepenatan kerja shift,malam ni baru sempat nak potong kuku.Masa tulah sorang housemate baru dia ni membebel;

"Ket..mana boleh potong kuku malam2.Beranilah awak,ni!Nak tau tak potong kuku waktu malam,nanti fakir!Pakcik saya sampai mati papa kedana sebab tulah,selalu sangat potong kuku malam2!"

Ket menjawab.............

"Kalau takda dalam al-Quran atau sunah ke...saya takkan ikut.Tak pernah pulak masa belajar dulu kat sekolah mahupun U...ustazah kata haram potong kuku masa malam!"



Maaflah kalau entri Kak Lea ni tak betul infonya...tapi itulah yang ustazah ajar masa sekolah dulu.Allah S.W.T & Nabi Muhammad S.A.W menggalakkan umat Islam mengamalkan kebersihan dalam kehidupan seharian.Jika kuku panjang & tak sempat dipotong masa siang hari,boleh buat waktu malam.Dan jika betul2 tak selesa malam tu masa nak beribadat,nak masak,nak makan nasi...boleh potong malam tu juga.

Dengan syarat janganlah dah potong,korang gi campak kuku dalam tong sampah walaupun tong tu berkilat bersih.Hormatilah semua 'pemberian' Allah.Kumpul & tanam keesokan hari.Mudah bukan.Assalamualaikum semua......


P/S~Khas untuk sahabat AI,dah beberapa kali saya cuba singgah nak baca entri,tapi asyik keluar Malware Detected je huhu.Rasanya bulan lepas pun sama tapi dah buang link blog tu kan?Nanti dah ok beritahu ye,terima kasih :)




















18 comments

6/4/13 03:09

masa kck2 dulu mk bunda pn melarang...kononnya kuku akan jadi hitam...kita pn pya le takot...sampai skrang pn xpnh potog kuku mlm..hehe:)..

6/4/13 07:56

aah...tu la kan...pantang larang org tua ni..klo x ikut nnti kecik ati

sy sllu curik2 potong time malam..time tu sgt2 selesa memotong kuku..hehe

pastu..pantang larang buat nasi tapai...x boleh kentut depan tapai..takut nnti tapai masam..padahal mmg tapai tu bersifat masam..hehe

my MIL ni kuat sgt adat pantang larang...jumpe pulak menantunye jenis slumber n rock..jarang nk ikut pantang larang ni sume

nak masukkan beras ke dlm balang pon ade caranya..hadoiiiii...sume ar...

6/4/13 07:57

jap lg xde letrik..smpai kol 5pm
menyeksa betul ar...
xleh nk beronline
pastu bil lektrik mahal pulak tu..padahal pakai sikit je..sikit la tu konon..hahaha

6/4/13 08:35

@BUNDA a.k.a KNowh ye ke bunda..tak pnh dgr pun lrgn ptg kuku ni he3.wah klu saya pun tkt ms tu nk ptg nnt jadi htm ^^

6/4/13 08:38

@Yumida Huda hahhaha adeih saya pun bkn jns kuar berpetua2 ni hah,mak ckp itu ini saya dgr mn yg nmpk logik je ngeee..

tapai?yg sllu saya dgr xleh buat masa 'bendera merah' nnt x menjadi tapai tu.x pnh lak dgr kalau kentut x jadi.wah menarik!

hohoho sis mesti buat entri ttg petua cara nk mskkan beras,saya pakai redah je gunting paket,tuang dlm tong tskktskk...

6/4/13 08:40

@Yumida Huda wah lama betul tu xpa2 elec xda sbb nk bagi sis relaks,ckp tido,gi jln2 mkn angin dulu kt luar.lps tu dh ada elec,sis kena mhadap pc smpi lebam mata ngee ^^

6/4/13 09:36

thanks for info kak......
memang dulu2 org tua2 selalu berpesan...tak baik potong kuku malam2...... seelok2nya setiap hari jumaat kita potong kuku kan kak....

pasal entry remy yg hilang tu...... entahlah kak.... susah nak ckp......
nak terang pun susah.....he3.... akak layan entry yg terbaru2 aje lah......

6/4/13 11:27

@Remy hazza owh sama2 kgsi pdpt...mmg sunat ptg kuku ikut hari2 yg digalakkan tp akk sllu ptg kuku Jumaat ^^

alah awat ni remy,relakslah x mau sedih2 ye nnt x bestlah hlg kwn blogger mcm remy yg ceria n friendly.kt blog kena hepi go lucky.akk pun serabut fkr kerja huhu tp kt blog rs hepi bila dh blogwalking n say hye kt kwn2

6/4/13 11:53

betul3...kate2 orang tua ada tersirat disebalik semuanyer..

kononnya

duk atas bantal kena bisul..padahal bantal tmpat letak kepala xelok duduk..

makan banyak tempat nati kawen ramai padahal makan byk tempt nati tmpat bersepah byk..heheh

dll...

6/4/13 14:35

betul kak.... bw buat kita lupakan masaalah yg melanda.......
mekasih kak......

6/4/13 19:20

dolu dolu mak selalu cakap cm gitu ..tapi now dah tahu sebabnye...

6/4/13 20:17

ma deno ckp sebenaranya tak boleh potong malam tu sbb malam kan gelap.. takut luka jika terpotong isi jari ...

p/s: akak, maaf lama tak dtg sini.. deno ada baca komen akak ttg tutorial nak letak background baju/ corak baju pada doodle guna SAI kan.. sebenarnya akak, deno tak guna SAI letak backgroud baju.. deno guna Photoscape.. biasanya lepas deno lukis guna SAI, deno transparentkan guna Paint.Net, kemudian baru deno buat di Photoscape.. btw akak, akak nak tutorial letak background baju pada doodle guna photoscape tak? nanti akak reply di komen ya... oh ya akak, rakan SLE deno baru meninggal 4/4 baru2 ni... Al-FATIHAH....

6/4/13 20:52

@Remy hazza hah mcm nilah remy yg ceria he3..sama2 :)

6/4/13 20:53

@~AmyLiana86~ ye sis..ada sbb org tua buat petua spya ank2 jg tingkah laku tatasusila erkk hahahaha...

6/4/13 20:54

@Aku Penghibur ye betul tu,ms tu kcl2 ikut jelah apa dorg ckp he3...

6/4/13 20:56

@deno ye betul tu deno...kalau tluka jari lambat nk sembuh dh ssh.

owh xpa akk fhm deno bz.yg penting deno akk ni ttp ceria.al-fatihah utk arwah farah najwa.akk dan rkn yg lain jg doakan yg terbaik utk deno.x mau stress dan jgn fkr negatif ye,jg makan dan kshtn :)

11/4/13 07:43

salam..
tetiba teringat tak potong kuku lagi...
jadi maksudnya..
boleh potong kuku bila2 masa.. janji jangan x potong sampai 40 hari.. ok ana sudah paham.. terima kasih enti..^^

11/4/13 08:09

@Gee GTG slm gee.hahaha gi cpt ptg kuku tu hah.kdg2 mmg elok kalau kita x tau,byk bertanya,kan.slma ni ikut je kata/petua org2 tua.apa2 pun kena refer dgn ustaz/ustzh :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...