28

Tutorial 2013 : New Blogger Templates ~ Tick Expand Widget

09:10 |

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua rakyat Malaysia,yang semakin biru pekat,biru cair dan hijau anak mata.Dek penangan bendera pilihanraya.Ecehhhh jom terus ke tajuk hari ini.

Hati berbunga riang nak godek blog
Nak bertukar background
Nak pasang scroll bar untuk bloglist
Bagi comellah blog kesayangan lalalala...
Lalu menuju laju ke 'Template' dan tekan 'Edit Template' seperti biasa...

TETAPI


Apa??? dah bertukar?
Mana nak Tick Expand Widget???

Jangan nangis nanti tak comel
Jom Kak Lea kongsikan
step by step
siap printscreen khas untuk korang tau
Jangan lupa halakan cursor untuk besarkan imej
follow me ok...

Tutorial ni juga khas untuk kawan blogger Siti
terima kasih ye untuk entri [link]
Harap kali ni Siti berjaya Edit Kod HTML :)

(1)

Korang akan nampak kotak ni macam biasa.Cuma sekarang dah comel...kemas & colorful!Kak Lea lagi suka style baru ni sebab taklah serabut.Dulu2 jenuh nak 'edit' dan terpaksa scroll ke bawah ke atas.Style baru ni 'user friendly'.

(2)

Dulu ada perkataan Tick Expand Widgets,kan?Untuk template 2013 style baru ni,korang cuma perlu halakan cursor dan klik dalam kotak template.Kemudian tekan;

CTRL  +  F untuk fungsi 'Find'
akan keluarlah kotak ajaib 'Search'

(3)

Korang taip di kotak 'Search' untuk edit Kod HTML bagi widget yang nak digodek geledah tu
Cth : Kak Lea nak edit bloglist 'Selalu Singgah'..kemudian 'Enter'
Nampak tak dah di 'highlight' widget yang Kak Lea cari tadi?
Bulatan biru tu ada black arrow (new fold markers)
Korang tick untuk 'expand'

(4)

Dah 'expand' korang akan nampak semua kod HTML khas untuk widget tu je.
Kak Lea berjaya jumpa....untuk edit kod HTML untuk scroll bar.
Yehaaaaaaaa....seronoknya.
Senang je,mesti lepas ni Siti & korang semua bersemangat nak edit template.


(5)

Lagi mudah kalau korang tick 'Jump to Widget'
Kat situ dah sah terpacak segala widget yang ada dalam blog kesayangan 
Kalau ada masalah dan lagi rumit
Kena refer dengan pakar tutorial
Kak Lea kongsikan mana yang tau je :)



Selamat mencuba ye




28 comments

24/4/13 09:52

sy x reti sgt nak godek template ni
header baru pun org yg buatkan.hehe

24/4/13 11:44

@Irfa owh takpe...nnt blh bljr buat sdri sng je :")

24/4/13 11:58

Thanks akk blogger yg baik..Sygggg akk.Nnti Siti try,kalau tk boleh ct tnya akk blik hehehe :P

24/4/13 13:42

@siti hehehe ok je,tqvm dear.let me know kalau ada yg x fhm ye ^*

24/4/13 23:00

he3...remy bab2 coding nie memang tak reti....... maklumlah...dah uzur....he3

25/4/13 00:05

@Remy hazza owh takpe2 mn tau one day remy nk renovate sdri blog he3...

25/4/13 14:34

Wow! Terpegun kejap. Penjelasan kak lea ni memang betul2 wow gitu. Senang nak ikut. Bagus bagus. Suka cara akak mengajo! Hehehe

25/4/13 15:20

@Nabeel Fikree hye nabeel.owh tqvm...hrp snglah nnt kwn2 edit html nk renovate blog :)

25/4/13 20:25

sikit lagi nangis.. huhu nasib baik jumpa tutorial nih... keep it up kak lea... tqvm :)

25/4/13 20:38

@MiSS Fyda hye Miss Fyda wah tahniah tau..lps ni blh ler mekap blog comel2. jgn lupa back up template dulu tau ^^

10/5/13 23:29

terima kasih sis atas tutorial ni.. Memang sangat membantu.. :)

11/5/13 00:10

@WanitaMustanir alhamdulillah sharing is caring :)

31/5/13 23:51

salam . thanks tuto . terbaik. hehe nak cuba blajar guna dulu (:

1/6/13 00:33

@Siara Elina salam siara alhamdulillah semoga tutor ni dapat membantu ye :)

1/6/13 11:32

x retilah

1/6/13 17:37

@nisha eisya hye sis..kena try n error.jangan lupa back up template ye...cuba google tutorial2 yang lain ye :)

15/6/13 17:39

alamak..still blurr..hehe..pening2 lg dengan yang baru ni..uhuk2

17/6/13 00:05

@Cikfieqatakpe sis..try n error...tapi jangan lupa back up template dulu tau..

25/7/13 17:57

salam...dh dpt kotak seach dlm template..tp bila enter tak da kuar apa2 pun

25/7/13 20:27

@Rozalia Rajaliwaalaikumussalam sis..haik kenapa ye.ke kod html yang sis paste kat kotak search tu memang takde dalam template yang sis gunakan skrg ni.kena try n error....

8/10/13 15:23

hmmm...tak berapa nak faham...kena rajin explore..try n error

8/10/13 15:27

hmmm...masih blurr

19/10/13 20:56

Kene taip apa dlm find tu ?? Huhuh . im blur !

25/11/13 11:00

Kak. Jump to widget tu apa fungsi dia eh? saya tak berapa paham laa. ada html2 la, html4. untuk apa tu kak?

8/12/13 15:52

thanks atas tutor nie kak :)
thanks sgt2. hampir nk menangis saya sbb x tau nak gne template bru nie.

10/12/13 11:34

thank you .. dah paham dah .. time first tengok tutorial ni .. beserabut fikiran.. hahah tapi bila tengok balik2 dah paham ..

2/1/14 12:16

Nak tanya. macam mana nak buat sidebar post ada dalam border macam awak punya. saya tak tahu cara dia. sebab saya nak blog jadi lebih kemas. thank you ;)

5/7/14 02:59

boleh tk kalau akak buat tutorial yg lama tu tapi untuk wajah bolgspot yg baru, sbb pening lh...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...