14

WHI TV3 ~ Sindrom Anak Kedua

15:07 |


Hye semua..sapa antara korang.....anak ke-2?Kak Lea anak sulung.Husband pulak anak bongsu.Begitu kontra 'peel' kami he3.


Anak ke-2 lebih dikenali sebagai seorang yang tegas,cepat panas baran tapi bijak berdikari.Kebanyakan anak ke-2 pandai melukis.Sikap dominan anak ke-2 pengaruhi personaliti mereka.Gaya didikan anak mesti sama,cuba untuk tidak melebihkan yang sulung dan yang no-3.Kalau ibu tu membuat 3 album khas untuk anak pertama,kalau boleh anak ke-2 dan seterusnya pun sorang ada 3 album! (fenin...fenin...)

 Yana Samsudin anak ke-3

Yana akui kakak sulungnya lebih menguasai,dan kakak yang ke-2 lebih membawa diri.Yana pernah kecil hati sebab,kakak2 nya semua ada banyak foto masa 'baby'.Tapi Yana cuma ada 2 keping je.

 Karl Shafek anak ke-3 jugak


Kalau rasa tersisih,jadikan itu cabaran untuk berdikari.Dominan atau pasif bergantung persekitaran dia dididikan & dibesarkan.Kalau boleh ibu bapa perlulah berlaku adil.


1--> Kak Lea pernah mempunyai kawan yang merupakan anak ke-2.Abang yang sulung dan yang bongsu perempuan.Dia sedikit rasa tercabar sebab menganggap ibunya melebihkan abang yang sulung,mentang2 lah abang...semua boleh.Begitu juga perhatian terhadap adik perempuan bongsunya.Kawan Kak Lea rasa terhimpit,bosan & rendah diri.Dia juga kurang menyerlah dalam keluarga tu.

Tapi itu semua bukan halangan untuk dia berdikari.Dia menggunakan kepintarannya semasa kami sama2 belajar IT.Tidak pernah putus asa,akhirnya dia dah berjaya sebagai salah seorang tokoh korporat!Sekarang dia lebih menyerlah dari kedua-dua adik-beradiknya tadi,dan dia semakin terkenal di media massa!!!

2--> Kak Lea pulak ada 3 orang cahayamata.Pertama dan ke-2 sepasang kembar,yang ketiga paling bongsu tu lelaki,Danish.Nak cerita tentang sikap si kembar.Yang sulung lelaki,Irfan & yang ke-2 tu perempuan,Irdiena.Disebabkan Irdiena sorang je bunga dihimpit 2 kumbang...dia sedikit dominan.Cuba menjadi terbaik,sedikit tegas,cuba menguasai segala aktiviti di rumah,suka menjadi 'leader'.Dan suka betul menyakat.

Sikap Irdiena tu tak semuanya negatif.Disebabkan dia perlu menjadi terbaik & bersaing secara positif dengan Irfan,selalu dia mendapat keputusan yang terbaik di dalam kelas.Dia memang pandai melukis,kelebihan dia lebih kepada seni.Dia selalu jadi 'orang tengah' kalau Irfan & Danish bergaduh :)

Tadi semasa 'google' untuk cari sikap anak ke-2..tertarik dengan artikel di blog drsyuha,[Kredit].Tapi janganlah percaya bolat-bolat,ye.


Anak sulung=musim luruh


Sikap semulajadi anak pertama:

1. Tegas
2. Berkepimpinan
3. Ego yang tidak keterlaluan
4. Suka jadi pengarah
5. Pemurah
6. Berdikari
7. Kurang romantik
8. Pemendam rasa
9. Luas pengetahuan
10. Cepat bersangka baik atau buruk

Anak ke-2 = musim sejuk



Sikap semulajadi anak ke2 :

1. Perangai yang mengambil mudah
2. Patuh arahan
3. Suka berfikir
4. Sensitif tetapi masih rasional
5. Cepat berubah fikiran
6. Pandai mengambil hati
7. Mudah marah dan mudah dipujuk
8. Senang memaafkan tetapi sukar melupakan
9. Sedikit kedekut tetapi boleh bertukar menjadi terlalu boros dalam keadaan tertentu.
10. Suka berahsia

Anak ke-3 = musim panas



Sikap semulajadi anak ke-3 :

1. Kuat berangan
2. Emosional
3. Daya juang yang tinggi
4. Suka kelihatan cantik
5. Degil
6. Suka menolong
7. Berfikiran positif
8. Pemberontak jika tidak mengikut kemahuannya
9. Cerdas akalnya
10. Kurang berahsia

Anak ke-4 = musim bunga


Sikap semulajadi anak ke-4 :

1. Sukakan perhatian
2. Manja
3. Mempunyai kekuatan jiwa
4. Kurang bicaranya
5. Cerewet
6. Mempunyai simpati yang tinggi
7. Ego
8. Berfikiran jauh
9. Kurang rajin
10. Kreatif


14 comments

25/4/13 20:12

salam kak lea.. saya anak ketiga.. yeay!!!!!
tapi saya yang paling bawak diri..
jauh saya bawak diri ni..haha..
balik pon jarang2.. wakaka..
hehehe.. takutnya.. anak kedua garang ke?huhu.. tapi abg saya tak pon.. dia paling pendiamnye..
sangat sporting..
sangat penyayang..tapi memang hebat dalam kerja dia..dan..yea ..agak boros..hehehe(mengumpat abang sendiri..wee~~~)

25/4/13 20:48

@Gee GTG wsalam gee :d

owh ank ketiga ye tahniah..tahniah!!!yelah bc entri gee sblm ni mmg tau gee merantau sorg2,sentiasa doakan yg terbaik utk gee :)

hahahaha kelakarlah gee ni,mesti srnkkan ada abg.kak lea teringin nk ada kakak n abang,teringin nk gurau2 gaduh2 manja..huhu.

25/4/13 21:39

@||aLeaSaRa||
terima kasih kak lea..weee~~

p/s: alah seronok memang seronok.. tapi kalau 2 abg seekaligus.. ehemmm.. diarang x kawan kitalah~~~tapi masa kecik dululah..hehehe.. sekarang kita dah rapat dengn abg no 2 tu..kikiki

25/4/13 22:02

fuhh unik family kak lea :D,
kak lea nak abg kakak maka Allah jodohkan akk dgn suami kak lea. haa. merasala jadi adik (walaupun ipa kn3..hee~)

sy lak anak ketiga >_< atas ada 2abg, sy pernah tanya umi sy, bila abg sulong sy nk jadi perempuan, sb umi sy pernah ngusik sy, katanya lepas abglong sunat, nanti dia jadilah perempuan.. (kita pun berharap la~ abglong jd perempuan, sb abglong sifatnya tegas dan dia pembersih, pastu sampai kesudah xjadi perempuan)
dah besar, dah faham apa itu sunat, baru tahu apa maksud tersiratnya yg umi sy katakan 1ketika dulu.. XD

25/4/13 22:10

@Gee GTG wah akk kalau ada 2 abg mau bertomoi bergusti gamaknya...dh tentu dorg nakal2 n aktif lain mcm.tpi xda genglah nk main masak pulak :)

owh yup2 dh bc ttg bag ms kt entri hr tu :d

25/4/13 22:18

@BiskOt wah cik Bisk0t,yelah kan,automatik lps kawin kak lea dpt abg n kakak ipar.sbb husnd tiga org adik beradik je he3..

owh klkr btllah sis ni...yelah ms tu kcl dh tentu nk ada geng girl,nk main msk2,main doll,lompat2 getah huhu.pandai cr umi sis :)

sy anak sulung...hehehe :)) <-- saje nak test emoticon...haha

26/4/13 01:24

@Hatimi Tahirruddin morning hatimi tqvm sggh sini tau :) wah jadilah,hatimi!!

hah nmpk x keajaiban dan kemisterian emoticons tu hah??

@||aLeaSaRa|| nampaknye boleh la kalau nak pakai emoticon dgn popup comment ni....cuma nak kena fikir kat mana nak letak panduan kod2 emoticon tu je...kalau nak letak kat bawah post tu rasanya sy tau camne...tapi praktikal ke org nak komen sambil tgk kat situ nanti...

27/4/13 00:49

@Hatimi Tahirruddin wah same idea,tp mmg leceh gak.saya siap copy n tulis satu2 emoticons tu..tgh fkr jugak nk ltk area post bhgn bwh skli,so hbs dorg baca,then tpulang kot dorg minat/tak nk guna emoticons tu tp kena copy/type sdri,huhu...

smlm mmg saya try edit html utk popup,try n error still x kuar.then saya edit kod html dr hatimi kat kotak gadjet tu..still x blh jugak.

27/4/13 10:57

opsss... kite anak kedua...
mmg gitu la sikapnye.. :P
pnh buat entri anak ke2.. :P
jemput singgah...

http://qaseh-moon87.blogspot.com/2013/04/hah-ape-muslihat-disebalik-ni.html

27/4/13 11:58

@ADILLA hye sis owh ye ke....he3...tahniah tahniah.ok2 nnt saya sggh blog ye nk bc entri tu he3 :-)

27/4/13 17:30

menarik nie kak..... tu belum lagi sindrom anak mak ngan anak abah.....kan

27/4/13 17:33

@Remy hazza yelahlah,remy.kalau tjk tu whi pipih perghh mesti best :-)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...