26

Apa tips pemakanan anak 'berkhatan' semasa berpantang ye?

21:34 |

Salam semua!
Wah!Terima kasih kepada korang yang sudi singgah baca
kepada korang yang baik sangat tinggalkan komen
Juga kepada korang yang tinggalkan jejak dengan link yang 'sah'
(** owh dari semalam cbox Kak Lea dijerit oleh orang sakit mental,
tak taulah kenapa tapi nanti Tuhan potong jari baru tau ^^ )


Esok anak lelaki kembar berkhatan
Husband yang akan bawa dia ke klinik berdekatan
Kak Lea tak ikut ngeri huhu..

Nak tanyalah kot korang tahu
Tip penjagaan & pemakanan semasa berpantang
Cara untuk cepat luka tu sembuh
Menu apa je boleh makan

Husband semalam pergi pasar malam & beli 1kg ikan bilis berkopek
Katanya makan tu je masa beberapa hari berpantang
Anak dah jerit2 jemulah!
Memanglah Kak Lea boleh goreng sedap2
macam menu masakan berpantang waktu bersalin dulu

Tapi macam tak logik je pulak makan tu je
Mak kata boleh makan buah
sayur 
ikan bakar
serunding daging
janji tak berkuah sangat
adeihhh pening...pening...


Wah ni kalau anak Kak Lea tengok
mau dia cabut lari he3..
Tadi bawa dia mandi-manda & makan macam2
Belikan dia toys & juga buku
Sebab ni pengalaman pertama
Kak Lea & husband excited juga
'Plan' nak balik kampung kena tunda tunggu luka sembuh

Owh sukalah tengok kartun ni







Kredit Kartun -->  Azana






26 comments

26/5/13 21:42

Mesti akk berdebar giler kn?hiiihi

26/5/13 21:53

haha..ikut la sis.. adik saya dlu kena tut mak abah ikut..huhu..mak kata adik tak nangis..dah besar..huhu.. tak tahu la dia ada pantang ke apa..sebab macam main bedal ja makan..macam kakaknya..hehe

26/5/13 22:22

alahai, comelnya kartun =)
Akak, sekarang ni tak perlu pantang lama2 dah kan. Sehari dua pun dah boleh baik kan.. cuma nak lagi baik jgn bagi makan yg blh buat gatal eh. hehehe, kita pun xtau. main agak je

Kalau nak luka cepat sembuh, makan ikan haruan :)

26/5/13 22:38

@sitihye siti tulah mmg seriau gak ni adeihhh

26/5/13 22:39

@Nana Liena hye nana..owh ye ke?tulah anak kak lea tak takut cuma mamanya je yang takut he3...

26/5/13 22:41

@baby comel hye sis ye betul tu.kejap je dah baik luka.mmg betul tak boleh silap makan nnt gatal.

26/5/13 22:42

@Norhaizam Mustaffa hye sis ye betul tu,mmg esok kena gi pasar huhu...

26/5/13 23:04

salam kak lea..
alah simple jer procedur die kak lea.. die buang sikit kulit kat luar..ade bius..

saya tengok budak2 lelaki kat situ siap boleh nyanyi2 lagi kak lea..hahaha..
saya pernah tengok sebab buat attachment kat surgery clinic..heee~~~

26/5/13 23:28

hehehehe... kalau bersunat suara akan berubah ke akk?? ngee~~

26/5/13 23:32

@Gee GTG wsalam gee..owh ye ke.betullah mcm cakap kwn2 husband.berkhatan zaman skrg tak macam dulu.

26/5/13 23:32

@AiSyA LiEzA hahahahaha!eh ye ke ntah huhu..

26/5/13 23:36

Saya ada terbaca teknik berkhatan cara baru. Tidak sampai 10 minit. Guna lazer rasanya. Tapi hargapun lazer jugalah.

Dulu-dulu masa pantang, mak saya bagi makan ikan bilis dan nasi putih sahaja selama seminggu. Seksa juga. Uhuks.

26/5/13 23:40

@依之汉 wah pic profile yg baru ^^

ye betul tu makan ikan bilis je..tapi nk kena jugak pelbagaikan menu.mmg org tua dulu2 cakap mkn ikan bilis je,lagipun pantang makan kejap je.tulah tak pasti teknik apa esok..yang jenis clamp tu kot

27/5/13 00:06

wahhh semua yg komen kat atas 2 prmpuan..bgus2, ambil berat he3..anak akak umur brpe?? khtan ramai2 eh?? sy dlu mkan je smua he3..3hari lpas 2 dh kluar rumah tgok kwn maen bola =) nk maen xbleh..tgok jelh..

27/5/13 00:36

Nak jugak share dengan akak pengalaman bambil, tapi bambil sendiri pon dah lupa. Dah 6 tahun berlalu meninggalkan zaman ni. Hihi

27/5/13 00:47

@S.K.A hye fais eh ska he3...itulah tqvm sgt kat semua yg komen.

khatan sorg2 tapi nk blk kg buat kdri sikit kata atoknya.owh yelah kan zaman la ni..2,3 hari dah ok...tak mcm dulu berpantang ambil masa jugak he3...

27/5/13 00:48

@Nabeel Fikree hye bambil...wah dah lama tu...owh kak lea mmg seriau ni he3...padahal anak yg nk sunat ngeee...ok kak lea mmg takut segala jarum,pisau dll tu huhu..

27/5/13 01:31

salam sis lea...

nak kata ikut pantang sgt tu pun tidak juga. cuma pastikan luka dibersihkan dan disapu ubat ikut aturan. lauk pun izan masih buatkan sama ada ayam/ikan plus sayur2. elakkan makanan berminyak, telur dan yg gatal2... lebih kurang juga cam kita2 pantang bersalin.

kalau ada2 apa yg izan teringat nnti, izan tambah ye...

27/5/13 01:43

@ummi izan slm sis izan..wah tqvm ye..yelah baru teringat tak blh berminyak sgt kan..kena panggang n rebus ye?owh lbh kurang mcm kita berpantang..owh nnt ada apa2 info sis izan bthu ye :)

27/5/13 08:11


pasal mkn wifey yg kontrol utk anak-anak.
aku cuma pesan jgn lasak sgt nanti 'bentan'

27/5/13 11:47

@bangsawan nilai owh yelah kan mmg tak boleh lasak...ni pun dia baru pergi klinik..kawan kata kalau clamp lambat sikit nk sembuh..better buat laser je ..

oooh sy pon dah tak ingat dah masa dulu makan apa....tapi yg pasti mmg tak best la makan masa pantang ni....hehehe

kalau pakai clamp tu mmg cepat baik kot...sy dulu pakai jahit...mmg seksa la sebulan pon tak baik2 lagi tu

28/5/13 00:22

remy dulu mkn daging bakar jer... mknkena jaga takut gatai anu tu nanti....he3

28/5/13 15:47

@Hatimi Tahirruddin hye timi...owh tak jadi clamp..doktor suggest ala2 laser tu hah..hohoho yelah masa dulu tak secanggih la ni,kan :)

28/5/13 15:48

@Remy hazza tqvm remy bagi idea utk kak lea buat daging bakar...bolehlah try utk anak makan.seleralah sikit kan :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...