22

Dunia Blogger ~ Penting ke Bloglist?

10:40 |

Sebelum ni Kak Lea cuma ada 5 tab di menu bar


Kemudian rasa nak bertukar
Reka menu bar yang baru,tempek trademark blog ni 'colorful loves' tu
Pasang 'Gerobok List' khas untuk sumbat bloglist kawan2 yang Kak Lea suka baca


Tujuan supaya blog tak berat di 'Home Page' dengan bloglist tu;


 Tapi masih tak jumpa lagi cara terbaik
Tak retilah nak masukkan icon bloglist
Kalau boleh nak nampak 'latest entry' korang
Tapi Kak Lea just letak nama blog je
Ada sapa2 tau tak...
Kalau dah ok nanti
Bolehlah Kak Lea nak remove widget ni yang kat bawah tu...



Kenapa bloglist penting???

  1. Beri backlink pada kawan tanpa dia sendiri perasan :)
  2. Boleh 'support entry' kawan
  3. Jimat masa,tak perlu skodeng di 'Reading List',boleh terus terjah tengok apa yang terkini di bloglist
  4. Tolong 'up' kan trafik kawan ~ sudah tentu kawan Kak Lea yang singgah akan skodeng  bloglist.Mungkin ada tajuk entri korang hari tu menarik,diorang pun jump ke link tu.Baca,tinggalkan komen & mungkin jadi followers korang,kan...kan...
  5. Suka masukkan blog kawan2 yang entrinya bagus walaupun jumlah followers tak ramai.Bagi Kak Lea bilangan followers bukan penentu entri kita tu tak bagus.Mungkin sebab kekangan masa,korang tak dapat nak blogwalking selalu,jarang dapat promote blog melalui segmen kawan2.
  6. Boleh sama2 tukar link dengan kawan secara suka-suka.Sekarang ni pun Kak Lea tengah 'usha' kawan2 yang ada letakkan blog Kak Lea dalam bloglist.
  7. Rata2 blog mesti ada bloglist.Widget yang memang wajib pasang.Pelbagai 'style'.Bloglist tu boleh kita gunakan untuk blogwalking ke blog kawan yang lain.


Masa blogwalking ada kawan blogger yang wujudkan satu lagi blog khas untuk 'bloglist'
Tapi Kak Lea cuma nak letak dalam 'pages je'
Kak Lea taklah nak sumbat semua link blog
Sebab sebulan sekali Kak Lea suka tukar2
Kalau korang tau mana2 tutorial berikan link ye 
Atau korang ada cadangan lebih bagus untuk Kak Lea sumbat dalam menu bar baru tu?


P/s--> Terima kasih kepada Komputer sebab berikan link semalam.Tapi itulah masih tak settle lagi untuk bloglist ni,pening pening :)





22 comments

3/5/13 10:55

salam kkak lea.. advancenye.. banyak jugak benda pasal blog yang saya tak tahu..buta it orang kata..huehuehue..^^

tapi terima kasih kak lea sebab suka support ngan komen dekat entry saya..terharu..
sob2~~(nak tisu..^^)

3/5/13 11:01

@Gee GTG salam gee..huish kak lea share apa yg kak lea tau je slm blogging ni he3..

hah tisu takda..blh kot guna sapu tangan yg gee bg nk buat gubahan htrn kawin tu hahahahahaha :>)

3/5/13 12:15

Betul tu kak! Sangat setuju. Jimat masa guna bloglist ni. Mula2 tu mmg susah la, nak kena taip url blog banyak2.

3/5/13 12:31

@Nabeel Fikree ye tu nabeel..best ada bloglist ni...owh kak lea tgh adjust nk ltk blog kwn2 yg rajin komen mcm nabeel he3.. :)

3/5/13 14:12

@||aLeaSaRa||

hahaha..kak lea!!!!!
suka buat saya blushing lah..adeh!!!yeay!!
adeh..
cubit kang!!!

3/5/13 17:03

@Gee GTG kak lea mmg part-time jual blusher skrg hahahahaha :p

3/5/13 17:19

blog awak ni lawa sgt.
rasa kecik je banding ngan blog saya
huhu

3/5/13 17:44

blog list penting..boleh stalker kekawan..heeee

3/5/13 18:27

@Irfa hye irfa owh segannya tqvm.tapi blog ni biasa2 je mcm tuannya simple he3... :)

3/5/13 18:28

@merahitujambu hye sis ...yup betul tu...suka btl skodeng kwn2 ngee :-)

3/5/13 19:05

penting bloglist utk tahu perkembangan terkini

3/5/13 19:14

@Yumida Huda hye sis yumida..yelah kdg2 saya lambat online.so adanya bloglist sng tgk latest entri kawan2 :)

3/5/13 20:34

kebanyakan list deno ada di tab bloglist sbb bila terlalu byk kat sidebar, blog jd berat... tap ada la sikit2 deno letak di sidebar .. ^^

3/5/13 20:52

@deno hye deno...tulah kak lea suka tgk blog deno kemas aje.hurm mmg nk kena godek tutorial ni huhu...

3/5/13 21:49

sye pilih bloglist yang selalu sye singgah..and entry dieorang boomm meletop kalah neelofa. eh? Hehehehehe..nak terjah bloglist akak lah :)

3/5/13 23:32

Salam.

Saya tak pasti lea macamana nak buat seperti yg lea nak..sebab biasa yg saya tgk, mmg blogger buat blog lain, dan blog tu khas tuk diorg tempatkan bloglist saja. Pastu linkkan dgn blog utama.

Kenapa lea tak buat mcm tu? nanti linkkan saja dekat tab menu yg lea buat tu..tak nak ea cra tu,hehehe

Bloglist memang penting. Saya pun mcm lea, kerap bertukar senarai bloglist ^_^

3/5/13 23:34

@Izzah Azizah hye sis izzah he3..betul tu..silakan...silakan terjah diorang :>) (o)

3/5/13 23:44

@Tinta Lana salam sis...tulah tgh fkr mn terbaik.kdg2 rs mcm nk krgkan bloglist je kt home page.dan menu bar tu x jd ltk bloglist sbb ada mcm2 cara utk blogwalking...

tqvm tau sis.....suka sgt ada kwn yg berikan feedback :)

sy pon mengalami dilema yg sama jugak...dulu sy guna widget letak kat page mmg jadi...cuma ada clash dgn bloglist kat sidebar...(kdg2 icon kat sidebar tak kuar tapi icon kat page kuar...)

skang ni sy guna skrip utk rss pulak dan letakkan kat page...tapi prob bila buat camni ialah link tu tak nampak kat page source....jadi tak pasti adakah ianya akan dikira sebagai backlink ataupun tidak..... :-?

9/5/13 22:39

penting jugak kak..... tapi walaupun akak takde dlm bloglist remy...... (dah lama tak hapdet- nanti remy masukkan) he3....akak tetap geng kota warisan dgn remy....

10/5/13 21:01

@Remy hazza hehhehe alah xpa xda dlm bloglist janji remy support entri dgn komen sllu,tqvm remy sbb selalu komen entri kak lea tqvm tau..tau.. :))

10/5/13 21:04

@Hatimi Tahirruddin trm kasih ye hatimi.hurm itulah dah remove pun menubar tu,then letak di tabber widget.dulu ada yg bthu jgn ltk icon utk bloglist..tapi lupa sbb apa..cuba jelah style ni dulu huhu...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...