21

Maggi Magic Meals ~ Chicken Curry..yummy!!!

15:30 |

Korang semua mesti dah pernah tengok produk terbaru ni,kan
Ada macam2 pilihan tapi anak2 nak kari ayam

 Senang betul isteri/Mr.Mama zaman la ni
campak2 je dah masak

 Plastik magic & tali untuk ikat bahan2 yang akan dimasak
 Tengok tu...hanya tambah ayam/kentang/santan dan 1/4 air 
Ayam & kentang kena potong dadu,tau!
Kalau korang campak dalam plastik tu seketul2
mau sampai malam lambat masak & empuk
Silap2 korang sendiri hempuk kepala masing2
dek kebulur menunggu

 Comel tak cik ayam
 Ni si kembar,Irdiena yang nak sangat potong
pelbagai bentuk ada
 Santan cuma perlukan 2 sudu besar
tapi Kak Lea bubuh 4 sudu nak bagi lebih berlemak
 Serbuk kari beraroma perghhhhh!
Jangan lupa sebatikan semua bahan
 Ikat...
 Ok lepas tu apa pulak?
 Masukkan ke dalam rice cooker
Letak di atas beras yang korang nak masak bersama kari ni
 Setelah nasi masak,kena kekalkan rice cooker tu 'Warm' selama 40 minit lagi
Husband pulak tergesa-gesa ada hal di luar
Maka Kak Lea transferlah ke dalam periuk
Lebih kurang 10 minit je dah masak semua bahan
Takde letak garam pun & memang....
 Cukup rencah cukup rasa
Makan dengan nasi minyak boleh
Roit jala..roti bakar pun boleh
Terbaik!!!
 Lawan dengan daging masak black pepper
Separuh tu khas untuk kembar yang baru berkhatan semalam
Kangkung goreng belacan
Nak goreng ikan & buat sambal belacan
Tapi diorang kata

"Mama...kari ayam ni dah sedap...tak yah buat menu lain lagi dah!"

Ok korang selamat mencuba ye daaa...



Terima kasih beribu kali untuk korang semua yang selalu & rajin tinggalkan komen.Memang tengah kelam-kabut sikit ni sebab uruskan si kembar yang berkhatan.Banyak entri nak 'share' ni.Terima kasih juga kepada Gee,Remy Hazza,Hatimi,Ska,Aisya Leiza,Lana,Izzah Azizah,Eizz,Nana Leina,Yumida,Wong, dan eh ramailah tak tertulis ni....yang selalu support & komen entri banyak2.Kak Lea nak  reply komen & terjah korang laju2.Sayang korang ketat-ketat muahhhhhhh...






21 comments

Kangkung goreng belacan my fav, sedapnya. tak tahu pun pasal produk maggi ni. hehe. mudah je sekarang ni yer.

*Kak Lea sayang eizz ea ? hehe *terharu :')

28/5/13 15:50

saya x prnh tgk un maggi terbaru sbb mama xbeli.. nnti leh la suh mama belikan.. tmbh2 lak saya x makan kari...huk2.. >.<

28/5/13 16:08

@Norhaizam Mustaffa hye eizz..owh ye ke give me 5 lah utk kangkung tu ngeee...bolehlah cuba mcm resipi ada.

p/s-->semua yang sggh n komen kat sini kak lea sayang termasuk juga eizz yg sgt friendlyn comel ni ..tqvm tau :)

28/5/13 16:10

@AiSyA LiEzA hye sis..owh kadang2 je iklan keluar kat tv..tak suka kari,ye.takpe ada masak merah,ada masak dengan cendawan tu...alah lupalah namanya..

cer google he3..kirim salam kat mak n nanti minta mak masakkan...senang je n sedap :)

28/5/13 16:44

err., knape x twu pon psal maggi magic ni., magic sungguh

28/5/13 17:02

salam kak lea.. wuaaahhhhh..
ni masak stail baru ni.. x pernah buat lagi..
serius.. sangat kreatif maggi ni ye..
kalau masak nasi impit jer yang saya pernah tengok.. stail lah kak lea masak.. nanti boleh masak tuk saya ye..
alllaaaaaaa~~~
boleh laaaa..(dengan mata bersinar-sinar..)

28/5/13 17:58

@Chuu Muqhlis hye chuu...owh mungkin jarang keluar iklan kot kat tv..kalau pergi hypermarket mesti jumpa :)

28/5/13 17:59

@Gee GTG wsalam gee owh dah balik ye..busy tak hari ni he3..

maggi mmg kreatf..byk produk yg buatkan semua bertambah rajin ke dapur mcm kak lea ni lalallalala.owg nanti kak lea masakkan kari ala doraemon,kuah color biru nak tak hahahaha :)

28/5/13 18:22

cepat dan mudah..tak de alasan lagi untuk kita tak memasak..kan..heheh

28/5/13 19:06

wah bestnya kak! tapi tak pernah nampak lagi benda ni kat pasaran.

28/5/13 21:01

@||aLeaSaRa||
wah.. kaler biru?
wow!! ni dah jadi super chef dah ni.. xde lagi saya nampak curry warna biru.. okay demi kak lea saya makan..dan janji sedap tau..wakakakaka..^^

28/5/13 23:01

@Gee GTGhahahha adeihh..nanti sakit perut kalu..jangan marah ya..nanti dijual lelong..lelong si ali baba style... :)

28/5/13 23:02

@diana hye sis yup betul tu..orang bujang pun senang je masak ni..

28/5/13 23:02

@Nabeel Fikree hye bambil..owh ye ke...nanti dah jumpa,boleh mak masakkan mesti yummy :)

28/5/13 23:58

igatkan nk share resipi megi td =) pnh tgok kt iklan..nmpak sdap je..anak kakLea yg dh sunat 2 ok x???

29/5/13 01:01

@S.K.A hahaha adeih resipi masak maggi ke ngeee...

owh itulah kak lea nak share kat entry tapi tak dan sbb terkejar2 he3..doktor guna laser..balik je kak lea cepat2 bagi makan nasi n ubat.sejam lepas habis bius tu dia mmg sakit,nangislah jugak,dan kak lea pun nak nangis he3.

syukur hari ni nampak dia ok..nanti kak lea share kat entry ngee...tqvm tau ska :)

29/5/13 01:02

@S.K.A hahaha adeih resipi masak maggi ke ngeee...

owh itulah kak lea nak share kat entry tapi tak dan sbb terkejar2 he3..doktor guna laser..balik je kak lea cepat2 bagi makan nasi n ubat.sejam lepas habis bius tu dia mmg sakit,nangislah jugak,dan kak lea pun nak nangis he3.

syukur hari ni nampak dia ok..nanti kak lea share kat entry ngee...tqvm tau ska :)

29/5/13 05:06

memang magic..tapi kalau magic..kta petik jari keluar semua yg kita nak..itu lagi saya suka..hehe..

29/5/13 11:22

@Nana Liena wah kalau macam tu ada per...tekan2..dail2...makanan dah sampai rumah..fast food delivery hahahaha :)

2/6/13 15:18

kerja memasak lebih mudah kan kak.....

2/6/13 17:05

@Remy hazza betul tu takde lagi alasan malas ke dapur he3..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...