20

Memori Cinonet ~ Onkonk..kereta kodok abahku

21:40 |

Abah ku pulang dari Subang Jaya
Abah ku beli kereta kodok
Kereta kodok warna merah
Boleh ku ronda bandar Muar

Onkonk kronkkronk
Kereta kodok kuatnya bunyi
Kadang2 malu..ku bersembunyi
Marilah cepat abah...kita balik!!!


 Owh bukan kodok merah,ni!



Tapi yang ini taraaaa....



Hah,korang ingat lagi tak kereta korang naik masa kecil2 dulu?Abah Kak Lea buat 'surprise' beli kereta ni.Warna merah menyala,you!Dari jauh bukan setakat warnanya yang terang,tapi bunyinya tak boleh tahan ngrrrrrr.....




Tapi Kak Lea tak sabar2 tiap kali abah cuci kereta
Mulalah Kak Lea menjadi anak mithali
Tolong ambilkan getah paiplah
Berus nak cuci tayarlah
Tak kira masa tu panas ke mendung ke
Kak Lea pembantu 'car wash' yang setia
Sebab....



Lepas tu kita 'enjoy'!
Masa kereta masih licin
Abah pulak ke belakang nak ambil kain dan vacuum
Kak Lea apalagi
Yabedabeduuuu yehaaaa!!!

Main gelongsor
Ikut anak panah tu 
Macam tulah 'step by step' bermain gelongsor di kereta kodok
(Jangan tiru aksi ini.Hanya otai je yang boleh melakukannya)
Tapi kadang2 kena piat telinga jugak denganTok Mah
Risau cucunya ni kreatif bebenor huhu..

Setahun lepas tu abah tukar warna hitam
Kemudian uncle (adik abah) minat nak beli
Abah pun tukar kereta Mazda
Uncle pulak tukar cat warna biru
Sekarang dah tak tau sapa pulak yang beli kereta kodok,tu..







20 comments

10/5/13 22:18

salam kak lea...

wah comelnye keta dia..heee~~
ayah saya punye keta awal2.. jenis volvo hitam.. hui kemain sayang cik talib ngan kete tu.. nak pegang pon kena babap tangan..hehehe..

tapi kena jual dah.. lepas tu die tukar keta wira..pastu perdana, pastu waja, pastu maazda, pastu skang, hahaha.. jap.. ha!! kereta waja balik rasanye..(tengok tu keta ayah sendiri pon x ingat sebb lama dah x balik..hahaha)

bestnye dapat main gelongsor2 kan2..kalau saya dah kena piat telinga dah kat kak liza..x sopan katenye..^^

10/5/13 22:32

@Gee GTG salam gee.wah mmg boleh berlawan ler abah kita.sama2 hobi tukar kereta ngee :-)

owh tulah tok mah kak lea sllu piat telinga.tapi abah sporting je,sbb playground jauh dari rumah,then mmg jarang pergi sbb takde sapa nk teman huhu..

10/5/13 22:48

still ingt lagi lagu tu..hehehe..mgami memori..hak8

10/5/13 23:07

hyperactive sungguh masa kecik2 dulu ye

huishhh kretif bebenor sampai boleh jadi gelongsor pulak kete tu.... (h) hehehehe

11/5/13 00:08

@AiSyA LiEzA weee hehhee lagu tu fav masa kecil :)

11/5/13 00:09

@the malay male anak tunggal masa tu mcm tu ler..bila ajak atok main dia kata "meh ler mengaji" huuhu...

11/5/13 00:10

@Hatimi Tahirruddin hahhaha tepuk tangan tu ngeee :-d

hahaha.. comel entry blog dye :)

11/5/13 08:56

wah...kiut la keta tu
tringin nak tumpang..sure rasa diri comel
yumida x pernah lak gelongsor kat keta..takut2 keta tu kemek dikerjakan yumida..hahha
kodok tu macam kodok masak merah...euw..

11/5/13 09:45

kenangan tu kak. tak menahannya bila akak jadikannya gelongsor. hehe

11/5/13 10:17

@Yumida Huda hye sis...hah?masak merah gulpppp....alah nnt seminggu tak lalu ak makan ayam msk merah sbb teringat kodok tu hehehe :-)

11/5/13 10:17

@Cik Tia hye tia...ngeee..tulah kesian kt kereta tu :))

12/5/13 11:09

tapi skrg kerete kodok dah jadi mahal ye.. xdapet nak merasa. kerete mr.bean pun puluh2 ribu, kena beli cash plak tu, alahai. teringin nk drive kereta camni. antik gittew.

12/5/13 12:59

@BiskOt itulah mahai dah..seronok gak naik krta kodok n mr bean..tapi naik mr bean mmg terasa cute sepanjang masa :d

12/5/13 23:49

haha baru tahu boleh buat gelongsor, tapi dah tak sesuai kalau nak buat sekarang ni, kalau tak kemek kereta tu xD

13/5/13 11:58

@Condoriano masa cinonet boleh ler...dah besar ni org kata buang tebiat ke apa he3.. :))

13/5/13 12:29

comel..... nakal nyer akak lea masa kechik2 ye......he3

13/5/13 15:37

@Remy hazza hahahha nak kena cubit remy ni ngeee....ala dulu2 takde adik nak kawan, sbb 10 tahun jadi anak tunggal huhu... ;-(

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...