22

Memori Cinonet ~Terima Kasih Guru!

23:04 |

Masa tadika...pelik betul ramai kawan bawa mainan ke sekolah
Sebab dah ramai bawak,seronok main sama2 masa cikgu takde
Tapi hidup tak selalunya ceria

Cikgu marah dan gantunggggg
Ya...gantung di tepi blackboard!
Tapi kami lagi hilang fokus
sebab mainan yang tergantung
memanggil-manggil
menyeru-yeru
biji mata kami



Sekolah rendah pulak
Cukup suka berlawan dengan kawan masa subjek Seni
Kalau cikgu suruh lukis tajuk bebas
Ramai suka lukis pemandangan

Macam wajib pulak lukis pemandangan di sawah padi
mesti matahari tersepit di tengah gunung
Kalau di tepi pantai
wajib ada pokok kelapa
Kak Lea kalau lukis rumah
suka buat rumah banglo
wajib ada swimming pool
Kalau rumah kampung
wajib ada tempayan kat luar adeihh

Lukisan Kak Lea selalu terpilih
ditampal di memo board di bahagian belakang kelas
Kembang hidung seminggu
Seperti lukisan Kak Lea,tu
buat kelas lagi bersinar-sinar


Sekolah menengah pulak dilantik jadi
Pengawas & Bendahari Persatuan Pengguna & Keusahawanan
Banyak sangat aktiviti
Mana nak buat kerja sekolah lagi
Ntah macam mana satu hari tu terlupa
Kak Lea tersilap bawa buku lain masa subjek Pendidikan Islam

Ustazah ni kan
hobi dia kan...kan..
SUKA CUBIT huishhhhh
Tapi ustazah ni comel
Dia suka senyum walaupun tengah marah
sambil tangan laju macam ketam 
sepit sana sepit sini

Owh TERIMA KASIH guru~cikgu~ustazah~ustaz
Tanpa mengira kaum
Mereka sabar,cekal,kreatif,amanah,penyayang
Mengajar si buta huruf
hingga menjadi celik ilmu..celik hati
Dah tak tau di mana mereka semua
Hanya doa sebagai pengganti diri
Semoga mereka semua sentiasa dilindungi 
Dunia & Akhirat







22 comments

15/5/13 23:27

tetiba terasa rindu dgn cikgu2 lama. teringin nak rasa suasana tu balik. tp part kene buat homework tu kene abaikan :P

15/5/13 23:31

@kopi pasta yelah sama jugak huhu..owh homework?adeihhh hahahaa cintalah sangat nak siapkan homework yg menimbun ngeee :d

15/5/13 23:53

salam kak lea..

cis patutlah beliau suka mengetam orang.. ini rupanya.. grrr..^^

wah hebat ustazah tu tangan mcm ketam...hehehe :d

16/5/13 00:04

@Gee GTG salam gee ahahhaha adeihhh! meh nak cubit dia jangan larikkk kejar laju2 ni :)

16/5/13 00:05

@Hatimi Tahirruddin ye tangan ketam tulah buat kak lea terus tak jadi pelupa, utk bawa buku time subjek agama tu hah :d

16/5/13 01:15

nice sharing =) rindu zaman skolah dlu2..he3 bleh plak hilang fokus sbb mainan kena gntung..siap2 seru2 lg XD

16/5/13 02:02

@S.K.A iye betul!tgk je mainan cikgu gantung terus hlg fokus ngee :)

16/5/13 08:46

hye aleasara: maaf lambat kembali ke sini... ana follow alea hari ni:salam ukhwah dan selamat hari guru..nice blog dear..

16/5/13 08:51

haha..kalo pasal 'lukis pemandangan di sawah padi mesti matahari tersepit di tengah gunung'tu mmg totally agree..hehe..

16/5/13 09:14

@anajingga salam sis ana,owh trm kasih ye sggh support kawan2 :)

16/5/13 09:15

@Suspek Utama hehehe..memang wajib lukis mcm tu,bila tgk balik.rasa kelakar pun ye :))

16/5/13 12:06

Selamat Hari Guru...

dah dewasa ni ada tak lagi buat lukisan matahari tersepit celah gunung tu...ha ha..nostalgia kan..

16/5/13 12:47

@BUNDA a.k.a KN hye bunda..ye slmt hari guru utk mereka semua :)

yelah bunda..kdg2 masa tgk anak plg bongsu lukis pemandangan,saya cakap "eh tak yah kot matahari tu terselit kat gunung tu...cuba lukis matahari tu betul2 dekat langit" ^^

16/5/13 13:27

salam sis alea...

selamat hari guru ya..

p/s: kak mia dah tengok pengomen tegar di sidebar tu.. cantik.. takyah lah risau. biasalah tu.. ;)

16/5/13 14:00

@Mia Liana salam sis mia...tqvm ye kak... :)

16/5/13 17:14

selamat hari guru.... bestnya kalau dapat kembali kezaman tu.......

@||aLeaSaRa||ooh dah ok dah widget top commentator tu....hehe....

16/5/13 21:53

@Remy hazza betul tu remy..best tgk mcm2 karakter cikgu :)

17/5/13 17:23

Allah..saya tersenyum bila baca line matahari tersepit kat tgh gunung,hehehhe

Camtu la juga saya punya lukisan. Salu buat pemandangan dikwsn kmpg, ada sawah padi.. 4segi sungguh swh saya,hahaha. Siap lukis burung terbg2,sungai mengalir..kemaheng..rsa mcm lukisan ak la plg cantik time tu,hahaha. Prasan lebih time tu,huhu

17/5/13 17:41

@Tinta Lana he3 samalah kita lana....benda tu semua widget wajib ada dalam lukisan pemandangan di kampung :))

tgk kwn kat kiri,kanan sama je lukis cikgu pun ingat semua pakat tiru :d

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...