32

WHI TV3 ~ Melatah..Penyakit atau Gangguan

22:07 |

Melatah?Owh melalui kajian didapati,ia selalu ditemui di Asia Tenggara.Dan golongan wanita paling ramai melatah.Orang Jepun & orang Eskimo pun melatah,you!


Serius tengok WHI hari Khamis baru2 ni,asyik gelak je.
Hinggakan Teh pun tak boleh 'control'

 Salah seorang pelakon yang Kak Lea suka.Melatah rupanya Mak Wan ni.
Melatah sejak dari sekolah
Keturunan dari kedua-dua belah arwah mak & arwah abah

Pengalaman tak boleh lupa;

Koyakkan duit RM300.00
Baling handphone dalam longkang
Tabur beras atas kepala 'director'


 Fauzi ~ jarang lelaki melatah apatah lagi kalau muda
bermula dari tabiat suka usik2 dan dia pulak diusik
maka sampai sekarang melatah

 Dalam tubuh badan ada roh,benda halus boleh transit
Seperti Mak Wan,dia daripada keturunan
dalam keadaan tak boleh kawal/tak sedar/emosi tak stabil (marah/sedih)
benda2 luar akan 'take over' badan
Gelombang2 luar boleh masuk ikut frekuensi badan kita

Mak Wan ~ Pernah pengsan masa 'shooting'
Pernah cuba berubat - mandi air pusarlah,mandi bawah jambatanlah
Tapi memang dah ada dalam keturunan (saka)

Siap ada geng melatah tau!!!Lagi teruklah melatah kalau dah satu 'channel'

 Dia ni pun dari keturunan,neneknya pun kuat melatah

 Pantang dicucuk memang laju je menari
Bermula usikan rakan di tempat kerja,terus melatah sampai sekarang.
Pernah curah air atas kepala,ketuk gayung dan baling 'tray'
 Kakak ni comel je masa kawan suruh lari

Ustaz ~ Bila seseorang melatah,kita kaji latar belakang keluarga - keturunan bidan/tukang urut/pesilat.
Kadang2 masa melatah,orang tu belum sempat belajar jenis silat tu tapi dia boleh tiru style,tu.

Karakter tak sama,ada menari,ada yang ulang apa kita cakap,ada yang tiru gaya,ada cakap benda pelik(mencarut).Ada yang spontan melatah,itu penyakit gangguan.Benda2 halus sukalah benda2 macam ini.

Fauzi ~ Ramai kata nak 'stop'... jangan bagi kawan kacau.

Ustaz ~ Langkah terbaik untuk rawat:

1)Mencegah dari ia berlaku - jangan terkejut,jangan diusik
2)Macam Mak Wan,kena rawat ambil masa panjang.Akan ada kesan pada saraf.Melatah macam satu situasi terkejut melampau.Memang banyak berlaku di kalangan wanita di Asia Tenggara.Tetapi kenapa lelaki muda zaman ni pun boleh terkena?

Fauzi asyik usik Mak Wan.Sekejap cakap arab,kejap 'promote' drama terbaru dia.Hahahaha yang ni,gangnam style!

Bagaimana hadapi situasi?

Mak Wan ~ Mak Wan rasa letih,sedih,nak nangis,nak marah tak boleh.Baca ayat apa yang boleh,'control' diri.Kadang2 geram sampai buang barang.Jangan pergi tempat ramai orang.So far suami tak pernah usik,sebab dia pernah kena tendang sekali!

Fauzi ~ Pernah lempang krew production.Terkejut!Tengah baca skrip,dia kacau,terus saya lempang!

MakWan ~ Tak 'drive'...naik motor.Kadang2 Mak Wan ketuk kepala suami.

Ustaz ~ Melatah satu penyakit,ada pertalian rapat dengan gangguan.Kaedah pencegahan;
1) Jangan biar diri diusik & jangan usik
2)Baca al-Fatihah & doa2 tertentu



Korang pun melatah,ke?Kak Lea dulu pernah pergi melawat atok sedara.Uncle suka betul usik cucuk pinggang,melatah jelah orang tua,tu.Tapi ayat memang powerlah,kan he3....habis disebut anggota lelaki,tu hah.Ex-Manager di syarikat lama pun melatah jugak,lelaki pulak tu!Kadang2 kesian tengok dia penat.

Bayangkanlah handphone dalam poket berbunyi,dia boleh melatah!Officemate pulak pernah usik dan sembunyi di belakang pintu,dahlah masa tu 'manager' tengah makan coklat berkacang!Tertelan!Bahaya...janganlah kita kacau orang yang melatah ni,kesian,kot.Lagi bahaya kalau dia tak sedar objek di tangan.Buatnya dibaling pisau kat kita???



Kredit Foto : Tonton/WHI

32 comments

11/5/13 22:27

kelakar la mak wan..hehe..biasa perempuan ja melatah.lelaki pun ada rupanya..huhu..
dlu sya pun melatah kejap..sb terkejut.tap dah boleh control..tarik nafas panjang2..hehe..banyak2 la mngucap..

org melatah ni biasanya terikut2 n terbiasa..tu yg cucuk sikit melatah tak sudah..

tapi yg pelik kenapa kaum kta ja yg banyak latah ea? huhu

11/5/13 22:35

@Nana Liena hye sis..tulah kesian suami mak wan :))

owh ada juga petua utk control melatah...picit mana2 jari dgn kuat.

yelah org pompuan ni mdh terikut2 agaknya...tu yg ramai melatah.

11/5/13 22:50

hahhaaa..mak wan..man..rugi da duit 300 kena koyakkan mcm tuh je..

Bahaya jugak penyakit melatah nih....

11/5/13 22:54

wow ..thanks ..detail penerangan.. baru tahu... ishhh melatah memang teruk

11/5/13 23:03

bunda ada gak tengok aritu...yang geram tu sifauzi tu, ashik mengusik jer mak wan tu...kesian...

11/5/13 23:06

@fiza saiza hye sis fiza..itulah syg betul duit tu adeihhhh....banyak tu!

yelah bhya,kan melatah ni tok sah ler diusik2...kesian.

11/5/13 23:07

@Aku Penghibur hye acik sama2 :)

ye betul tu..melatah ni penat..jadi bhn gelak ketawa org lain...ada suka ada tak.

11/5/13 23:08

@BUNDA a.k.a KN ye bunda...saya pun grm,fauzi tu asyik mengusik je..letih mak wan.tapi mak wan tu mmg kelakar :))

12/5/13 00:05

hmm kadang2 klakar, kadang2 kecian tgok orang mlatah ni, letih duk layan hu3..bleh jd bhya kalau xleh kwal..

12/5/13 00:58

@S.K.A hye S.K.A ye mmg kesian kat diorg,kan.pttnya kwn2 jgnlah usik buatnya org tu ada asma ke...letih melatah ni huhu

12/5/13 10:55

woaaha makwan. dulu kat astro, ada program apa tah, yg dorg akn buat kejutan kt artis nk test level latah berapa tinggi XD. kelakar2. nagis tgok.

kalau sy tekejut sorg2 ke melatah la "opocot opocot".. XDD, tp klo org usik xde lak respon. har3. benggang je org pun. hehehe.

12/5/13 12:57

@BiskOt hye sis owh ye ke..tak rasa ke org yg diusik2 tu jadi bahan lawak org lain,seganlah kot,kan.

hahahhaa melatah jugak ye ngeee..selalunya sbb terkejut kena usik,kan :))

12/5/13 16:41

sian tengok kann..penat diorang..letih
mmg ske nengok..kan nampak kelakar
tp ye la..kengkadang ade org usik smpai melampau2..sian pulak nengok org tu melatah x henti2
ruginye terlepas nengok WHI..klo x sure leh gelak sakan nengok.,..hehe

12/5/13 21:33

Dahulu suka juga saya usik orang melatah. Terlompat situ, terkata itu.

Saya juga dulu suka-suka aje buat melatah apabila ada yang mengusik.

Namun, selepas cikgu saya tegur, "Kamu ini jangan buat-buat melatah. Nanti terkena baru tahu. Susah nak hilang penyakit itu nanti."

Terkesima saya mendengarnya seraya itu saya pun berubah.

12/5/13 23:45

Hehe dulu selalu kacau kawan yg suka melatah, sampai kesian pula kt dia sentiasa berjaga-jaga bila dekat x)

Tapi cute juga kalau melatah tu despite of whatever they are saying during melatah.

13/5/13 00:02

dulu masa saya sekolah asrama memang kuat melatah sebab terpengaruh tengok kawan2. tapi sekarang. Alhadullilah..tak lagi.. :)

13/5/13 01:06

bahaya jugak pnyakit melatah nie.. kesian mak wan

13/5/13 01:41

kesian pada mereka yang melatah ni.kadang2 org suka sakat je kan.

13/5/13 05:34

part yang paling saya tak suka bila orang yang mengusik tu over. tak berhenti2 mengusik. penat tu orang yang melatah tu

13/5/13 11:41

@Yumida Huda hye sis yumida..eh boleh tgk lagi tau ulgn kt tonton/whi :)

yelah mmg srnk tgk apa yg diorg latahkan tapi kalau smpi memalukan diorg n fmly...rs kita tok sah lah menyakat kan :d

13/5/13 11:44

@依之汉 wah owh samalah kita.kak lea dulu terkejut kdg2 smpi terlatah...tapi just sebut words "opocot mak kau"..lps tu kena marah kaw2 dgn mak ngeee :))

13/5/13 11:46

@Condoriano hye mr condoriano he3...lama tak dgr khbr :)

owh ye betul tu kalau words yg comel2 tu best ler dgr,kalau dh sebut bukan2 huiiiiii ngeri terus tutup telinga...

13/5/13 11:46

@Izzah Azizah meh cucuk skt pinggang dia tu he3....yelah kdg2 mmg terpengaruh dgn kwn..tak melatah pn jadi melatah terikut2 :-)

13/5/13 11:47

@Amanina Mads hye sis...ye kesian dia.suami dia pun kita kena kesian adeihhh sampai kena tendang :))

13/5/13 11:48

@Azhafizah Md Nor hye sis fiza.hurm itulah..lagi disakat lagi teruk dan letih..tu yg diorg tak sedar apa diorg latahkan

13/5/13 11:49

@boni kacak hye mr BK :)

hurm..tulah tgk fauzi tu pun rs geram je nak cubit je tangan dia tu,kesian mak wan penat tau huhu...

13/5/13 12:08

hu3... melatah ler yg paling merbahaya..... siap boleh panjat pokok lagi...tapi tak reti nak turun.....

13/5/13 15:39

@Remy hazza hah?biar betul?huish melatah mcm tu mmg bhya :-s

13/5/13 22:06

salam kak lea..^^

haaaa~~~ baik kak lea ngaku.. kak le. melatah kan2..


Opocot!!!
ehhh!!!^^

13/5/13 23:23

@Gee GTG salam gee hahaha heh mana ada..ok je tau tak melatah ngeee :-)

hehe mmg kesian kat org latah ni....yg terbaik kita jgn kacau diorg sgt....kalau sikit2 takpe kot... :))

14/5/13 08:52

@Hatimi Tahirruddin ye betul tu,mmg best dgr words yg diorg latahkan tapi bila fkr balik,huishhh mcm memalukan diorg.tok sah lah kita nyakat lebih2 ngeee :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...