27

Atok kata.....

21:30 |

Kalau nak test anak dara tu
tau masak ke tak
Suruh dia pergi dapur
Panaskan kuali
Tuang minyak

 Nampak tak ini apa?
Suruh dia goreng

Kalau comel-comel macam ni
Tak hangit
maknanya anak dara tu memang biasa di dapur
Setakat goreng keropok ikan
goreng ikan bilis
tutup matalah

TETAPI....

Kalau hangit
maknanya dia jarang ke dapur
Sebab nak masak yang simple macam tu pun tak boleh
Kepanasan api dan kedalaman minyak
kena pandai setting

Test jugak dia pandai ke tak tumbuk sambal belacan
dan juga tengek nasi
tak kira di dapur gas atau guna karen
Kalau tu pun tak reti
Jangan berendut dulu


Itulah celoteh atok Kak Lea
Katanya tak reti tak apa
belajar dan belajar lagi
Mulakan dengan menu yang mudah2 je

Bagi family rasa
dengar pendapat mereka
Tambah apa yang terkurang
Kurangkan apa yang terlebih
Mudah bukan...









27 comments

4/6/13 21:54

bt malu ke sy je kalau pmpn xpndai msak..ha3, sy ni msk mgarut2 pn jd jgak sbb lpar pnye psal :) blog kakLea da brubah la..bru prsan..hu3

4/6/13 21:55

hehehe.. betul2.. :) anak dara kena pndai masak, baru suami syg.. kah3.. :p ehhehh~~ AL un still bljr memasak.. :)kadang2 fail gax.. ahhaha xD

4/6/13 22:33

Hehehe....setakat goreng kepok, masak nasi, tumbuk sambal...rietta lulus lg larr....tpiiiiii....hehehe....

4/6/13 22:51

Alamak kenit kena start buka kelas masak untuk anak2 dara kenit camni heeee :D

4/6/13 22:51

hui kak lea.. tukar 2.. widget ke? lawa nampak blog hari ni..huehuehue..

alaaaaa...
kalau takat goreng keropk?
sonang jer tuh..
tapi lama dah x turun dapur..
adehh!!~~

4/6/13 23:00

@S.K.A hahaha adeihh kak lea pun bangga tengok makin ramai lelaki pandai masak.tu yang suka tengok 5 rencah 5 rasa opsss he3..

wah ska pandai masak..cool!alah janji kenyang perut dan ada rasa kan ngee....

blog hehehe tengah sibuk nak mekap sana sini..tapi takut nanti berat pulak huhu...

4/6/13 23:03

@AiSyA LiEzA ngeee...bagus AL.practice makes perfect...alah janji minat nak ke dapur tu ada..

kak lea dulu pun macam tu jugak.asal tumis je hangit sebab kuali tu nipis,apinya besar,jenuh kena bebel ngan atok he3...

4/6/13 23:05

Che Mid sampai tak pernah pandai buat cekodok pisang, sampai laaa ni.. sbb Deeja suka sangat makan cekodok pisang, jadi kena buat selalu.. baru je lulus! kalau tak, terlembik le, makan minyak la.. aduii..

4/6/13 23:26

@HeNRieTTa JoSehahahhaa apa yang tapi..tapi nyer tu sis rietta oiii ngeee....

ni mesti kes masak gulai ke apa2 ke ye tak ???kak lea pun tak terer mana janji anak ngan suami tak keracunan makanan hahahaha...

4/6/13 23:28

@Kenit Cinonet hah?hahahaha adeihhh..bagus tu sis ajar dari sekarang yang simple2 dan tak libatkan sangat dapur gas :)

4/6/13 23:29

@Gee GTGhahaha perasan jugak adik akak ni...sama macam ska ngeee...itulah ubah sikit2 je..

wah gee kak lea tau,dah biasa merantau.mesti terer masak ni kan..

4/6/13 23:32

@che midche mid...samalah kite.masih tak retilah nak agak..karipap pun sama..inti ok jer,family selalu puji sedap,tapi bab kulit tu tengah usaha nak bagi rangup walaupun dah sejuk

wah terbaik tips ni...hehe kalau keropok pon fail inikan pulak nak buat pavlova mcm rozita che wan...hehehe

4/6/13 23:54

@Hatimi Tahirruddinpavlova?hahahaha amboi ngeee :-d

5/6/13 07:57

test paling mudah..... kalo disughuh masak lemak ke...buat kari.... lagi haghu...... kompem berpeluh........

5/6/13 11:44

AHAHAHAH...adeh..susah betul kan..sy ponx pasti sy org cmne...sbb sy bekerja..jadi jrg sekali ke dapur..harap hari cuti aja ke dapur..tp goreng kopok lepas la..ahahaha

5/6/13 12:39

mak mentua ida sampai skerang tak lepas goreng keropok tu hehee, mesti suruh ida jugak..maybe dia orang johor tak biasa sangat...sekarang improve sket dah, tapi kadang2 ada yang kuning2 jugak hehehe

5/6/13 12:39

@D_08itu sebabnya belajar dulu goreng2 keropok,supaya biasa menjaga kuali jangan terlalu kuat apinyalah itu inilah.

teman dulu darjah 5 barulah pandai masak asam pedas(orang johor ngee).kari masa form 1 baru pandai sebab kena agak santan banyak mana,jangan terlalu cair atau pekat he3..

5/6/13 12:41

@merahitujambupengantin baru nak2 lagi kalau isteri tu kerja,masa weekend bolehlah masak yang simple.masak apa yang sis dan hubby suka...alah makan pun berdua je kan ngeee..loving gitu makan sama2..

5/6/13 13:04

@ida owh ye ke hahahaha..pulak dah.nak bermanja tu dengan menantu yang pandai masak ni he3..

5/6/13 13:07

hihi...kak lea nie..saja nak kenakan cik akak ye..hihi....
tak pe lepas nie cik akak belajar masak pula.....:)

5/6/13 13:27

@Nao Mei owh hehehe,mesti nao mei terer masak lepas ni ngee...

5/6/13 20:28

Itulah juga tips yg saya dapat kak,hehe.

Jujur saya habaq, saya memg tak reti masak. Mencuba masak tetap ada, kalau tak sampai sudah tak retinya. Mak saya jenis tak ajar anak masak, sebab dia pun ckp, maknya (nenek saya) pun buat begitu pdanya.

Dia suruh saya belajar dengan memerhati. Tgk org lain masak, dan cuba buat sndiri. Itu yg kalau dpt tgk rncngn memasak tu, mata terkebil2 dok perhati, ekekeke.

5/6/13 22:14

@Tinta Lanawaalaikumussalam,lana.takpe yang penting minat nak ke dapur tu ada.

kak lea dulu pun suka turun ke dapur tengok bahan apa yang kena tumis,apa yang kena campak he3...kemudian barulah tulis kat buku ngee..

10/6/13 00:18

remy suka entry nie......
setinggi mana pun kita.... basic tetap kena belajar.....

10/6/13 01:10

@Remy hazzabetul tu remy...alah masak yang simple je pun he3..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...