66

Awat suka buat drama pukul 7pm?

11:24 |

Sekarang ni kan
ramai dok sembang tentang Teduhan Kasih di TV3
Kak Lea baru je tengok Khamis minggu lepas


Owh Adi Putra ada..Sherry Ibrahim ada
Hurm macam biasalah drama melayu
Orang tu dengki,orang ni kena buli
Kalau hero mesti orang korporat
hensem,bergaya,jadi idaman..then mabuk
Heroin pulak yang teraniaya dan asyik menyerah diri
dihina,dibuli dan tak reti melawan
(*hingga kadang2 nak ketuk je kepala Sherry ni,hah)
mesti orang biasa-biasa je


Walaupun karakter mak dan kakak tiri ni memang wujud
Tetapi dialog mereka anak-beranak menakutkan
Risau kalau anak2 tengok
mereka anggap 'cool' menjawab berpatah-patah 
setiap kali ditanya oleh mak

Lakonan mereka dalam drama ni oklah
salah seorang tu pelakon kesukaan Kak Lea 
peganglah karakter apa pun mesti best

Liza Abdullah

Cuma awatlah TV3 suka pasang drama
pukul 7 pm?
Kan waktu tu semua umat Islam
majoritinya penonton TV3
bersiap2 mengambil wuduk untuk solat Maghrib?

Tu sebabnya bunyi je azan
Kak Lea terus tutup tv
Elok je buka balik
dah berita ngeee...
sudahnya baca jelah celoteh atau review kawan kat blog he3..
Malas nak layan kat Tonton
blogwalking lagi best he3..






66 comments

10/6/13 11:50

btol 2 knpe pkol 7 kn..ish33xx

10/6/13 11:56

betol, pasang la drama kol 9 malam..

10/6/13 12:28

ini kerana tv3 sudah sarat dengan rancangannya. hehehe. sy tengok sekali je kak cerita tu..satu lagi cerita karlos, pun sekali gak tengok.

hrp2 ramadhan nanti tak ada cerita best la. aaaminn~ (kalau tidak tak terawih dibuatnya, m(_ _)m)

10/6/13 12:31

@ikhwan yusuffwaktu tu depa boleh untung besar kot..sebab peak hours he3...

10/6/13 12:31

@aQu Madkan..kan..kul 9 malam pun ok apa huhu..

10/6/13 12:32

Tak peka betul mereka dgn waktu. Drama utk tontonan org Melayu tapi waktu maghrib. Siapa yg menonton jadinya?

10/6/13 12:47

@BiskOtbetul juga tu ye he3..terpulanglah pada penonton nak tengok ke tak..yang penting jaga waktu solat,kan.

ak ah masa ramadhan ntah apa pulak drama depa nak tayang huhu..

10/6/13 12:48

@Kakzakiehye kak..yang tengok tu sofa..dinding dan sewaktu dengannnya he3..sapa yang tengah bendera merah bolehlah layan ngeee..

10/6/13 13:43

tak boleh tengok secara langsung. Mungkin saya kene tengok online :)

10/6/13 15:02

Tak pernah terfikir pun tentang ni. Rupanya TV3 ada konspirasi melaghokan umat. Ish ish ish.

Agaknya mereka nak kita menonton di tonton. Antara taktik cliche konspirasi Media Prima gamaknya. Huhuhu.

10/6/13 16:19

tgk gax tapi smpai kul 7 15 je.. sbb kena ready solat maghrib.. :) hahaa.. xpelaa.. nnti leh je tgkk kat tonton.. x rugi un~~~

10/6/13 17:10

itu la..
bila disiarkan waktu cam ni, ramai yg leka..hingga sanggup diutamakan tv dari solat.
Allah..moga2 Allah sentiasa pelihara kita dari berbuat demikian.'
Nauzubillah.

10/6/13 18:06

setuju kak.. awat kul 7? ishh buatkn orng leka n tertinggal solat magrib... rasa boleh ajakkn 6.30

10/6/13 18:15

drama kat tv3 memang bez2...yg x beznye iklan..lama bebeno

nasib baik hb yumida langgan PVR..blh forward bila iklan...bila tgh online..blh record drama tu..jimat masa...

Saya pun jarang @ tak dapat nak tengok drama kalau pukul 7pm ...

cerita apa tu? jakun sangat tak tengok tv ni....hahaha...

salam singgah tuan blog yer..... :)

10/6/13 20:47

TV3 nak try test iman penonton-penontonnya tuh.

10/6/13 21:18

@Schajar McFlurryhye sis tqvm singgah komen.yelah,kan zaman la ni kalau tak sempat,,tengok online je he3..

10/6/13 21:22

@依之汉terima kasih wong.ye..terlalu banyak program menarik di waktu puncak..nak tak nak drama bersiri ditayangkanlah 7pm.terpulang kepada penonton.mereka memanglah tak paksa.

penonton kena bijak pilih rancangan,kan.dahulukan solat itu lebih bagus.susah sangat..layan je kat tonton he3..

10/6/13 21:22

@AiSyA LiEzAhye AL betul..betul he3...

10/6/13 21:26

@Srikandi permataterima kasih singgah sini,sis.itu semua terpulang kepada kita,kan.nak2 lagi macam kak lea,sebagai ibubapa kena tutup tv masa maghrib..kalau tak tutup mau khusyuk depan tv he3.

10/6/13 21:28

@Aku Penghiburhye acik tqvm juga komen.owh dulu kak lea pernah jugak baca kat suratkhabar,ada permintaan penonton minta tv3 siarkan pukul 6.30 pm.tapi takde apa2 pun perubahan ...

10/6/13 21:40

@Yumida Hudaitulah ramai yang sokong drama melayu apatah lagi kalau disiarkan di tv3.

wah senanglah kan sis,ada pvr record je.takde terkocoh-kocoh he3..

10/6/13 21:41

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanhye sis..takpe tak rugi apa pun he3.

10/6/13 21:45

@MUHAMMAD IQBAL Abdullahhehehehe..drama orang pompuan biasalah..

salam kenal dan terima kasih banyak2 ye singgah sini ^^

10/6/13 21:45

@logorithmhye bro...hehehehe pandai dia..

10/6/13 22:54

Lea: ana tak turutkan sangat time2 maghrib ni...masuk je azan macam lea lah off terus..kena jadi contoh utk anak2..esok2 depa solat lambat kita marah pulak..sekadar tgk2 gitu je..itupun sebab mr adi putra tu je..nice entri dear..

10/6/13 23:09

pkul 7 kan ptutnya siaran tv kena stop dlu..bg smua umat islam solat mghrib n bca al-quran :) bru btol..klau ayah sy, mmg xsuka la anak2 dia tgok tv time mghrib..melalaikn je..

10/6/13 23:18

salute sebab akak tutup tv bila azan maghrib.... yang sedihnya ada yang melewat lewatkan solat maghrib semata mata nak habiskan menonton drama tu...ish ish ish

10/6/13 23:19

@anajinggaterima kasih sis ana...

saya teringat jiran lama dulu.dia langsung tak on tv dari 6.30 hingga 8.00 pm.lepas tu buka pun sebab tengok berita sama2 dengan anak.supaya mereka tahu perkembangan setempat dan dunia.


10/6/13 23:20

@S.K.Aye ska..yang lihat drama ni pun kita2 jugak kan.terpulanglah cara urus masa,asalkan tak terkejar2 nak solat gara2 nak layan drama he3..

10/6/13 23:36

@the malay malealhamdulilah rasanya ramai jugak kawan2 yang tutup tv masa maghrib,kan.owh kalau tunggu drama habis..kelam-kabutlah ambil wuduk nak solat..macam mana jadinya tu he3..

10/6/13 23:59

salam kak lea..

huhuhuhu..
sebab tu saya x layan drama..(err..alsan jer tu..)
sebenarnya..
x suka..
sebab.. x suka tengok cite pepanjang..
x suka perasaan x puas hati nak tau cerita yang selanjutnye..
keakdang cite drama ni terlalu tipikal..pasal rebut harta.. pasal cinta org kaya dan miskin..dan sewaktu dengannya..hhuhuhu~~

11/6/13 08:15

@Gee GTGsalam gee sori lambat reply.tqvm tau...

yelah kan sebab ada banyak benda lain boleh kita buat.kak lea pun kalau ada drama best tak boleh nak fokus sebab kena buat kerja lain yang lebih penting.senang citer..kalau best sangat drama tu,masa cuti layan jelah kat tonton he3..

perasaan tengok drama tu macam baca novel.selagi tak habis selagi itulah berdebar2 nak tau ending he3..

11/6/13 09:00

setuju bab pukul 7 tu..sy sdg cuba disiplinkan diri dan anak2,setakat ni mmg tv off pukul 7 hingga 8 +..

jemputlah ke blog saya ye http://ummuamar.blogspot.com

11/6/13 10:15

nak tgk nora danish jea.. he2

11/6/13 11:43

assalam,

betul tu..maghrib tercongok depan tv..kadang malam jumaat bunda ada majlis yassin tahlil..

Tapi fikir2 balik, pokok pangkal diri sendiri..stesyen tv cuma cari duit...

11/6/13 13:33

Assalamualaikum.

Kak Lea..saya memang dah lama tak tengok tv..maksud saya, paling lama pun dalam stgh jam, tgk citer katon ujung minggu,hehehe

Saya tak nafikan la, tanpa kira waktu, kul 7 ke, kul 3 ke, memang bila dah tgk tv, cepat n mudah leka jadinya..

Tahniah kak, cepat2 mengerjakan solat ^_^ anak2 pun bleh jadikan amalan itu sbg cth buat diri mereka.

Cuma saya nak share dgn akk.. saya pernah nampak status di fb, persoalan yg sama yg diajukan, knapa pukul 7, waktu itu tgh bersiap2 nak solat.. ada satu jwpn tu, "waktu solat kan berbeza, lebih2 lgi ant smnnjg dgn sabah srwk. Sdgkn kita di smmnjg, ngri2 belah utara, dgn selatan pun, ktara juga bezanya. Jadi, bukan satu masalh sbnrnya. Waktu sentiasa ikut kita, jadi bergantung pda kita mcmnana nak tundukkannya" :)

11/6/13 14:30

patut di awalkan cerita pukul 6.30 ke kan. bila da tgk cite nnti lewat plak solat sbb terleka.

11/6/13 15:29

betul tu sis lea. izan dah lama tak layan cerita2 pukul 7 ni. tajuk apa pun tak tau. masa ni mmg wajib tutup tv kan. anak2 kalau tak disuruh tutup, mmg dok layan katun je kekadang tu.

11/6/13 15:31

btol btol btol..
sebab tu mun xbrape tgk cite ni..tgk iklan jela..hehe

11/6/13 18:03

akak...kucing pink panggil:

http://umikasum.blogspot.com/2013/06/header-baru-yumida.html

biasa lah TV3 diorg memang takde slot lain dah utk drama...kalau buat kul 4ptg kang org belum balik kerja...buat kul 10mlm org dah ngantuk....so tu yg jadi kul 7 tu hehe...

apa2 pun sy tak layan drama yg mcm ni...tak berinformasi dan takde apa yg boleh dijadikan inspirasi apabila menontonnya....kalau nak layan2 feeling dan menjiwai watak lepastu kaitkan dgn sendiri boleh la citer melayu ni...hehe

12/6/13 08:58

a ah kak..dapat ler tengok separuh cerita setiap hari..

part kakak n mak tiri nyer dialog tu..sy pun seram..

12/6/13 12:31

semua orang duk sibuk pasal drama ni skg..tapi mmg pun tv3 ni tak faham2 pukul 7 org nak shalat apa semua. isshhhh..memang dah lama geram ngn tv3..

12/6/13 16:27

Banyak sangat drama yang nak disiarkan, sebab tue waktu Maghrib pun sempat jugak diselitkan 1 drama. Sekarang nie trend adaptasi novel. Malas nak tengok sebab jalan cerita drama Melayu semuanya hampir sama. Kita dah boleh agak sendiri apa yang akan jadi. Arol suka tengok episod akhir jek. Hehehe! :D

13/6/13 00:33

@Ummu Amarsalam ummu...terima kasih ye.owh baguslah yang penting kita terap displin sedari awal.nanti saya singgah tau...

13/6/13 00:33

@tenku butanghye tenku..wah...samalah,tapi drama ni dia takde ngeee..

13/6/13 00:34

@BUNDA a.k.a KNwsalam bunda..ye betul tu.kita sendirilah kena bijak pilih waktu nak tengok tv,kan.

13/6/13 00:36

@Tinta Lanawaalaikumussalam lana.wah tqvm share.ye betul jugak kan..kita sendirilah tentukan masa.tv tu kotak kejung je.kita buka ia menyala...kita tutup tidurlah ia he3..

13/6/13 00:37

@Ara Afiqhye ara..ye betul tu,ramai prefer 6.30 huhu..

13/6/13 00:38

@Izan Ishakhye sis izan,betul tu.husband pun bising layan drama yang jerit2 kutuk2 dengki2.tak bantu minda katanya.tu terus tutup.tapi kita ni pompuan kadang2 tertarik gak dengar kawan cerita he3..

13/6/13 00:39

@Cik Munhye sis.ye kan.kadang2 tengok iklan pun dah boleh tau jalan cerita minggu tu he3..

13/6/13 00:40

@Yumida Hudahye sis..hahaha.tqvm dear ada nama kak lea tu segan ngeee...wah nak culik kucing pink seekor he3..

13/6/13 00:41

@Hatimi Tahirruddinhye timi terbaik komen he3..yelah depa pun pening kot nak ikut kehendak penonton.tu sebab wujudnya tonton ngeee...

13/6/13 00:43

@Cik Cempakahye sis betul tu..baru nak layan terus je tutup tv sebab dah azan he3..tulah lakonan diorang memang menjadi...tu sebab dialog banyak di'mute'kan tetttttt.....

13/6/13 00:44

@Izzah Azizahhye izzah..memang rating tinggi drama ni..baguslah sokong drama tempatan.tentang waktu tu hurmm...tak boleh dah nak cakap apa he3..

13/6/13 00:46

@Arol Mubinhyearol tqvm ye singgah komen,owh betul2 banyak sangat dari novel.sudahnya acuan drama tu sama je.pusing2 macam tu jugak.tengok ending jelah he3..

13/6/13 00:55

tu la kan... pukul 7 je ada drama...

13/6/13 01:23

@deno dan orang kelam-kabut solat he3..

14/6/13 22:48

kalau dulu2...elok jer time magrib tu dia siar drama china........ tapi skrg... masa tu lah...semua drama nak kuar.......tak sensitif langsung.....

14/6/13 23:02

@Remy hazzayelah kan betul,dulu2 drama cina huhu...

15/6/13 11:24

saya kurang minat drama2 melayu.sangat tipikal..jalan cerita sama.. kalau lain drp lain pn tetap hambar...huhu.. dulu pukul 7 kartun ja..mana ada drama segala..bosan

15/6/13 12:18

@Nana Lienayelah kan nana,dulu pukul 7pm kartun.hurm mana drama best kak lea follow,kalau tak..tengok ending je he3...

semua watak dalam drama ni menjadi
termasuklah watak pembantu. bg momoy watak pbantu tu yg penting sbb boleh naikkan karektor watak utama. hihi

24/6/13 02:03

@.::: Princess MOMOY :::.ye betul tu...depa menaikkan lagi rating drama he3...banyak dah pelakon pembantu yang dapat anugerah,kan ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...