30

Debaran Pekerja Swasta ~ Interview Kerja Kerajaan

10:39 |


Assalamualaikum wahai sahabat jelata yang comel dan hensem
Kak Lea bersyukur
Rezeki 1 Syaaban 1434
 Baru je dapat panggilan untuk hadir interview
esok...berdebar-debar

Bukan senang nak dapat panggilan interview 
dari sektor kerajaan
Kalau setakat syarikat swasta apatah lagi di KLIA
memang menimbun pengalaman interview
Baik syarikat kecil mahupun besar

Tapi debaran dan persiapan semua sama je
Cuma di syarikat swasta walaupun korang tak fasih berbahasa Inggeris
sekurang-kurangnya cuba perkenalkan diri
dalam Bahasa Inggeris yang mudah
Soalan2 lain tu selalu depa tanya dalam Bahasa Melayu je
Tapi kerja di KLIA
Kenalah pandai speaking
Nanti lain passenger tanya
lain pulak direction kita beri
naya tu...
(pernah terjadi kat kawan Kak Lea..kesian dia)


Kak Lea tak jemu mencuba nasib
sebab teringin bekerja di sektor kerajaan
Kerja swasta pun bagus
Dengan peluang kenaikan gaji yang cepat
Dilatih berdikari dan kena bijak buat keputusan
Bekerjasama di bawah syarikat yang kecil,maka
hubungan lebih rapat dan mudah bertolak-ansur
Dapat bonus itu ini
Pelbagai kemudahan diberi


Kak Lea pulak di bahagian akaun
Setiap bulan masa time buat gaji
setakat balik pukul 10-11 malam tu normal
Syukur husband faham
Cuma dia risau keselamatan Kak Lea drive malam2

Tapi walaupun keadaan selesa 
makan gaji di syarikat swasta
Kak Lea pernah merasa 'sakit'
disebabkan masalah yang berlaku di syarikat penerbangan
syarikat2 kecil menjadi mangsa
Kontrak syarikat ditamatkan
Dari sorang...sorang officemate diberhentikan
Akhirnya tiba giliran Kak Lea 

Masa tu Allah je yang tahu betapa remuknya perasaan
Walaupun majikan terlalu baik & sporting
Dan sentiasa memuji kerja dan sikap Kak Lea
Kak Lea akur mereka juga berdepan dengan pelbagai kesukaran
Hingga sekarang syarikat tu masih ada
dan cuba untuk bangkit dengan melakukan perniagaan lain

Kak Lea berdoa siang malam
agar ada rezeki yang lebih baik
ingin kerja di syarikat yang kukuh
supaya Kak Lea tak risau ditamatkan kontrak
Apatah lagi kalau dapat peluang bekerja di sektor kerajaan
sudah tentu tak tolak

Dan tadi Kak Lea bertambah sebak & terharu 
sebab lepas dapat panggilan interview tu
Kak Lea sms mak
(* apa2 mesti cari mak dulu he3)
Mak balas....



"Wassalam...pagi ni 1 Syaaban.Mak baru je buat 4x solat hajat untuk setiap orang anak.Mak buat 4 sebab khusus untuk setiap anak,tu mak asingkan sorang satu......"


Korang doakan Kak Lea berjaya ye interview
esok hari
Berdebar mesti susah nak tidur malam ni huwaaa!!!

Dan korang yang dah bekerja elok2
Tak kira makan gaji 
di sektor kerajaan mahupun swasta
Jadilah pekerja yang jujur,cekap,amanah
sentiasa fokus dan berusaha majukan diri
Lihattttt!!!
Di luar sana ramai lagi menganggur
dan berdoa siang malam untuk mendapat pekerjaan
Sama-sama berdoa agar setiap rezeki yang diperolehi
diberkati Allah SWT amin...









30 comments

10/6/13 10:52

keje skang memang normal blk lewat..memasing kena phm memasingkan..-_-

10/6/13 10:55

Allahuakbar! Tahniah kak lea (^_^). Semoga Allah tetapkan rezeki kak lea di sektor kerajaan.

Jangan risau kak lea, kita sekapal gak. Dulu, sehari sebelum interbiu memang kenit takleh tido malam hehehe. Esoknya datang, terus jadi orang pertama dipanggil! mau tak kalut hehe. Kalau dah dipanggil interbiu tu kira dah ada 50% peluang dah tu.

Jangan gabra tau kak, Kenit dulu lagila..pegawai tu tanya berikan 1 jenis awan yang kenit tau, selamba badak je kenit jawab 'tak tahu tuan' wakakaka. Tapi, nak jadi rezeki jugak, Kenit diterima. So, don't worry k (^_^)

Semoga berjaya kak lea (^^,)

10/6/13 11:02

Semoga berjaya dlm interview tu ya.
Insya allah berkat doa mak.

10/6/13 11:05


moga dipermudahkan...amiin

aku ni kerja di kompeni separuh kerajaan, separuh private...hehe

10/6/13 11:31

@merahitujambuye betul tu mij...masa nilah pasangan tu kena give n take dan husband jugak kena rajin kat dapur kejap..he3...bukan setiap hari pun ngeee...

10/6/13 11:34

@Kenit Cinonetterima kasih sis he3..wah pengalaman manis tu.erkkkk...awan???biar betul??mau pengsan kak lea kalau tanya soalan pelik2..awan nano kak lea tau ler ngee...

kak lea ni jenis gabra gak...harap pengalaman interview sebelum ni dapat jadikan kak lea lebih baik dan bersedia..amin..tqvm sis..

10/6/13 11:35

@Ujietrm ksh ye sis ujie..trm ksh sebab rajin singgah sini.itulah harap doa seorang mak dimakbulkan amin...

10/6/13 11:36

@bangsawan nilaiamin trm kasih,bro he3..

owh pernah jugak kerja separuh..separuh ni.nasib baik gaji dapat penuh he3...gurau je....

10/6/13 11:54

gud luck kak leha..apa yang penting be yourself:)

10/6/13 12:32

@ikhwan yusuffye betul tu tqvm tau :)

10/6/13 14:54

good luck.. hehe teringt dulu ms interview. habis ume menteri kabinet dok hafal.. siap tampal kertas dlm bilik kasi nak hafal.. sume konsep2 1 malaysia.. hehe

10/6/13 16:24

smga bjya akk lea :)) yakin pada diri!! :))

10/6/13 18:04

insyaALLAH kak mudah mudahan ada rezeki akak.. acik doakn akak dpt kerja tu.. acik dulu kerja customrr service lg sakit krja sampai mlm.. sabtu ahad kerja

Semoga dimurahkan rezeki n dipermudahkan segala urusan ...

10/6/13 21:47

@akashahtqvm akashah....owh hehehe itulah ni dok hafal macam2...berpinar mata ngeee...

10/6/13 21:49

@AiSyA LiEzAtqvm Al...tq....amin..chaiyok

10/6/13 21:50

@Aku Penghiburwah samalah kita,kak lea pun pernah jugak kerja yang sama he3..alhamdulillah terima kasih ye acik..amin.

10/6/13 21:51

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanterima kasih ye sis hani..amin...

10/6/13 23:14

gudluck ye kakLea..smoga dipermudahknNYA :) biar esok itvw tenang2 je..smoga berjaya..Amin Ya Allah..

10/6/13 23:18

salam kak lea..
orang kata.. belajar kat mana2 pon sama je..
tapi..
saya rasa.. kalau bab kerja ni..
lain sikit..
as long as kita selesa dengan tem[at, gaji dan persekitaran.. itulh yang terbaik kan..
semoga berjaya kak lea..^^

10/6/13 23:38

@S.K.Ahye ska tqvm ye..terharu dengan sokongan dan doa daripada ska dan kawan2.owh sedang study apa yang patut ni he3..

10/6/13 23:40

@Gee GTGwsalam gee..huhu..betul tu.dunia kerjaya ni saat paling kritikal.menentukan masa depan seseorang.jika bijak merencana kehidupan tak kira sektor apa pun kita kerja,insya Allah kejayaan dan kebahagiaan di sisi...amin.

11/6/13 15:38

good luck sis lea! izan doakan semuanya dipermudahkan. moga ada rezki buat sis nnti...

kalau ikutkan tarikh entri ni maknanya interview dah selesai la ye kak lea...apa2 pun semoga ada rezeki kak lea...

12/6/13 12:34

lambat pulak kite baca entry kak lea yang ni. hehehehe..
sye pun skg tgh bekerja dgn syarikat swasta, takut2 jgk jd mcm drama kat dlm tv..
papepun saya doakan akak dapat kerja tu. Amin =) kerja di kerajaan sgt berbeza dan ianya tak best mana masa kerja di swasta..hehehe..

13/6/13 00:46

@Izan Ishakhye sis tqvm tau...tulah cuba je kot ada rezeki baru :)

13/6/13 00:47

@Hatimi Tahirruddinhye timi...insya Allah amin :)

13/6/13 00:48

@Izzah Azizahhye izzah tqvm singgah n3 ni,hurm itulah cuba je.memang dah biasa kerja swasta tu nak cuba environment baru kot ada rezeki.kot takde sehingga pencenlah dengan swasta he3..

14/6/13 22:54

gud luck kak... semoga berjaya nanti ye....... remy doakan....

14/6/13 23:04

@Remy hazzaamin...tqvm remy kak lea cuba je huhu..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...