16

Fenomena Supermoon dan Jerebu........

22:27 |

Salam semua
Alhamdulillah kita jumpa lagi
TQVM kepada Gee,AL,Ska,Princess Momoy,Hatimi dan semua
yang sudi singgah,jerit dan tinggalkan komen
juga yang sudi follow blog simple ni
Nanti Kak Lea up trafik korang2 ye he3...

Seperti yang korang tau
Malam ni Fenomena Supermoon
23 Jun 2013
Apa tu?
Tak pernah dengar?



Tadi balik dari makan malam
Kelam-kabut snap dari kereta
Ia adalah fenomena bulan penuh besar
yang....
menghampiri bumi pada jarak lebih dekat
berbanding biasa


Agensi Angkasa Negara berkata
bulan akan kelihatan 14 peratus lebih besar
dan....
30 peratus lebih cerah berbanding bulan penuh biasa

Subhanallah
Apo laei moh ler
pakat dongak kepala
tengok keindahan bulan penuh besar malam ni

Jerebu????
Semua tau betapa teruknya sesetengah negeri dilanda jerebu
Tadi di Salak Tinggi,Sepang,Selangor
Beginilah keadaannya pada pukul 8.00 pagi
Terkejut tiba2 pemandangan dalam rumah kelabu...gelap
Hidung terasa ketat..mata pedih



Bau asap menyelubungi keindahan pagi
Terpaksa batalkan niat nak breakfast di luar
Tapau dan lepak di rumah
Masa di luar ternampak dua buah jentera bomba lalu
Rasanya ada kebakaran di ladang berdekatan
Sama ada di area KLIA/Dengkil/Banting
Kak Lea kurang pasti


Ramai yang mula menggunakan mask dan juga tutup dengan sapu tangan
Kak Lea pun terpaksa basahkan sedikit sapu tangan
dan tutup hidung
Bau asap kuat jugak...
Tak boleh bayangkan macam manalah family uncle Kak Lea 
yang ada di Muar dan di Singapura huhu...

Terpaksa jugaklah jemur baju kat dalam rumah
Semoga jerebu ni berakhir segera
Sentiasa berdoa turunlah hujan lebat
Sorang anak kembar Kak Lea ada asma
Walaupun dah bertahun tak kena asthma attack
Kak Lea kena berhati3 juga pantau keadaan dia
Nasib baik esok diorang cuti sebab Sabtu (semalam)
Sport's Day

Tempat korang macam mana pulak
Jerebu teruk jugak ke?
Banyakkan minum air putih,tau!
Cuaca panas sekarang ni
Ok jumpa lagi nak blogwalking jap yehaaa!!!












16 comments

23/6/13 23:18

kt tmpt ak pn ada skit ptg td. mula2 tu biasa je pagi. masuk ptg...pergghhh.. menusuk kalbu. pedih anak tekak.

23/6/13 23:35

@Carlos Santiagohye carlos yup betul tu...terasa lain macam je tekak huhu..sini pagi yang teruk petang baru nampak sinaran cahaya matahari he3..

23/6/13 23:46

salam kak lea..!!
kite rindulah..huhuhu
haah.. malm ni.. bulan besaq.. kan2..^^ saya tengh tengok bulan ni..hehe..
kat kelantan ni pon dah jerebu kak...
jauh kot..
adeh. dasyhat lah.. hmmm...
kena suruh katak panggil hujan nih..hurm..^^

23/6/13 23:46

kat melaka pun same.. teruk sgt2 hari ny cecah smpai 450 ipu .. hhmmm
( sekolah sume cuti.. yeeeaaaa hehe)
tp esok kite kne g interview.. kne kuar jugak.. ( pening bau asap)

23/6/13 23:49

jerebu ni mmg teruk, xpelah..kita aggap je ni ujian dr Allah..smoga cpat2 la jerebu ni berlalu dri Malaysia..xsmpat plak nk kluar tgok bulan..xpe, tgok dlam gmbar kakLea pn dh ckup cntik =)

24/6/13 00:19

patut lah ramai yang upload gambar bulan. baru ku mengerti.

jerebu semakin teruk. jaga diri ye~

24/6/13 00:25

@Gee GTGwsalam geeeee peluk kuat2 he3...rindu jugak kat gee ^^

owh patutlah baca blog kawan yang duk kelate..depa pun kata memang dah start jerebu.kami kat sepang ni pun bau asap manjang..jemur baju pun susah huhu.

doraemon ada banyak gajet kan..cer selongkar dari poket kot ada gajet untuk turunkan hujan he3...

24/6/13 00:26

@syaafi sushihye sis...tqvm ye sudi komen.yelah kesian kat korang semua yang duduk melaka...kat sepang ni pun dah rasa perit tekak apatah lagi korang huhu...

24/6/13 00:28

@S.K.Ahye ska...nak buat macam mana jerebu ni dah macam cuaca wajib setiap tahun :(

owh kak lea tak dapat nak snap dekat2 sebab tadi dalam kereta.salam nisfu syaaban ye ska ^^

24/6/13 00:36

@dhierahye sis owh ye ke?yelah kan peluang tak datang banyak kali ^^

tqvm sis dhiera...memang kena berkurung dlm rumahlah jawabnya masa jerebu ni he3..

24/6/13 01:03

teruk jugak eh jerebu kt sana.. dgr berita jerebu dh merebak ke perak

24/6/13 01:19

@Amanina Madswah kat perak pun?kat kelantan pun sama huhu..

klu xde xtvt yg penting, duduk jer dlm rumah. jgn gatal nk merayap tau dear lea. hihi

24/6/13 02:40

@.::: Princess MOMOY :::.hahhaha...kena selubung guna kain batiklah kot he3..

kat area rumah saya siang td baru mula teruk jerebu...semoga jerebu ni cepat2 lah beransur pergi....hehe

24/6/13 18:08

cantiknya bulan tu..subhanaAllah :') .. jerebu pun mkin teruk.. kita doakn y terbaik je la :) insyaAllah ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...