44

Kabel Korang BESAR ke KECIL???

23:12 |

Assalamualaikum semua.Terima kasih kawan2 yang komen entri Cherry Berry sebelum ni.Lepas publish je entri ni,Kak Lea akan reply komen kawan2 di previous entry dan terjah korang ye.Kak Lea masih MC,badan masih lemah..tak lalu dah minum air garam2 tu werkkkk...

Tak sabar nak kongsi apa yang berlaku semalam.Entri sedikit panjang...sila pastikan bola mata anda cukup stamina.Kak Lea pergi interview untuk badan berkanun,silap semalam ingatkan sektor kerajaan he3.Perasaan tu sama je macam masa interview di sektor swasta & kerajaan.Macam biasa ligat mencari & menghafal segala yang patut.Belek juga berita terkini di suratkhabar.Berlatih depan cermin dah tak diperlukan sebab tahun ni Kak Lea dapat banyak tawaran interview.Sampai kawan Kak Lea pernah sindir "Kau ni kena kenan interview,ke?".Dah dapat panggilan..cuba jelah nasib,kan?

Sekarang ni swasta/badan berkanun cukup suka buat interview bermula 2.30 petang.Mudahlah nak ambil cuti separuh hari ngee.Sebelum tu Kak Lea minta maaf kalau ada tulisan yang tersalah bahasa.Ini bukan pendapat Kak Lea seorang tapi mewakili kawan2 yang hadir semalam.Begini ceritanya.......

Kekosongan jawatan cuma 2
Yang hadir 93
Bermakna 91 bakal tersisih
Mungkinkah Kak Lea berada di antara 2 atau 91 itu?
Semua kuasa Allah swt
Yang penting kita usaha,doa dan tawakal

Panel seramai 5 orang
Kami dipecahkan seramai 5 orang sekali masuk
Dan Kak Lea dalam group ke-5
dan Kak Lea kena jumpa panel no.5
Betapa sayangnya no 5 tu dengan Kak Lea semalam

Sebelum tu tercengang lihat ada group keluar cepat
ada juga yang sedikit lama
Dan tibalah masa group Kak Lea....

Kami duduk menghadap kesemua panel
3 orang dari kami rupanya kali ke-2 dan ke-3 mencuba nasib di sini
Kak Lea baru kali ni je
Disebabkan di atas meja panel dah ada resume kami
maka tak perlu bersusah-payah lagi perkenalkan diri
Perbualan lebih santai hilang terus debaran
Langsung takde tanya apa anda tahu tentang syarikat ni
apa visi,misi dan sebagainya
Apa pendapat anda tentang itu ini

Seperti biasa cerita sikit je tentang diri dan pengalaman kerja
Macam main-main
Ada panel duduk bersandar sambil badan senget ke kiri
Mungkin penat(cuba bersangka baik)
Ada yang langsung tak nak pandang
mungkin dia pemalu & alim (positif..positif)

Macam tu aje..
Terima kasih
Masa nak bangun budak sebelah Kak Lea merengus
"Ini je....hampeh buat penat je hafal!!!"

Kat luar hah...nak story-mory kat korang....

Ada sekumpulan calon berkumpul sok sek sok sek.Meluahkan rasa tak puashati.Group Kak Lea tadi pun sama.2 orang tu degree holder tapi sanggup mohon jawatan untuk lulusan SPM je.Maka timbullah isu....

"Akak...saya rasa tak puashati betullah.Macam ni je interview baik tak payah."

"Yelah,kak.Buat penat je study macam2,satu pun tak tanya?"

"Tulah akak pun rasa tak puashati juga.Nak buat macam mana...sabar jelah"

"Nampak sangat diorang ni dah ada pilihan.Kroni......sengallah."

"Saya ni kak...pengalaman interview banyak.Tapi tak pernah kena macam hari ni.
Selalukan kita kena interview sorang2 dengan 2,3,4 panel.Kita dapat jawab 
macam2 soalan..dapat promote diri kita..barulah rasa puashati.
Kalau gagal ke berjaya ke,kita sendiri dapat rasa
sebab boleh nampak feedback panel "

"Akak ada kabel ke...besar ke kecil hehehe.Gurau je kak..stresslah interview hari ni!"

"Takdelah dik..kalau ada kabel tak payah akak penat2 hafal segala visi,misi dll.
Sebab dah sah2 dapat,kan.Betul,tak?"

Maka setelah bersalaman dan wish all the best
Kak Lea terfikir...


Kak Lea pun pernah kerja di syarikat swasta besar & kecil
Juga di badan2 berkanun yang terkenal di serata dunia
Tapi langsung takda gunakan istilah kabel
Persediaan yang rapi dari segi resume,dokumen dan sedikit maklumat tentang syarikat
Berpenampilan yang menarik,
Boleh berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris
Yakin dengan diri sendiri
Setelah berusaha...jangan lupa berdoa dan tawakal
Jika itu rezeki kita,tak ke mana

Kak Lea akui kabel memang wujud
Terlalu banyak bukti berlaku depan mata 
Tapi lagi puas kalau kita berjaya 
tanpa gunakan kabel
Sebab kita akan lebih menghargai hasil penat lelah
mencari kerja

Kabel bagus juga sebab alang2 dah ada orang kat dalam
Baik depa tolong anak/menantu/cucu/anak buah/anak jiran/anak kawan
Yang tak bagusnya kalau yang ditolong tu 
tak cuba menjadi pekerja yang terbaik
Mentang2lah ada orang dalam
Kerja main2...curi tulang..suka hidung tinggi tak tentu hala
Sayangkan sebab kabel tu dah beri amanah & kepercayaan
Hurm....

Percayalah...
Inilah keluhan dan rungutan calon2 yang hadir
setiap kali Kak Lea hadir interview 
Yelah sementara menunggu masuk bilik panel
ramai suka sok sek sok sek tentang kabel
Kak Lea nak study tentang visi,misi pun dah terjoin sekali

Tapi best jugak bertukar2 pengalaman
Ada juga mengaku gunakan kabel sebab susah betul nak dapat kerja
Terpaksa bersaing dengan beribu-berpuluh ribu-beratus ribu pemohon
Ada tu selamba je bawa sekali kabel masa interview 
Kabel pulak tersengih bangga dengan uniform tersarung adeihhhhh...
Kot ye pun coverlah dik oiii
Bikin hati orang lain panasssss...


44 comments

12/6/13 23:26

persaingan y x adil..ngee~~ saya x de kabel lngsung..hoho.. kalau dpt keje ngn cara cm tu rasa x adil sbb mana tau ada lagi y lebih layak dri org di 'kabel'kan.. kan dosa halang rezeki org y lebih layak :)

12/6/13 23:33

ha3..bgus kakLea ni :) positif2...biasa la 2 kak..mcm sy dlu, itvw gomen..nk pkai sorg je, yg dtg itvw kt 30 lbh, tp time itvw mmg srius..bab kabel ni..rsanya semua tmpat ada cm2..lg best kalau dia dpt pkrja xthu pape..ha3..kabel pnye psal..sndri tggung :) pnjg pulak komen..

12/6/13 23:37

salam kak lea..

memangkan..sememangnya.. dah berleluasa ..
sejak dulu lagi..
itulah..
kalau dah ade calon untuk masuk dapat syarikat depa..buat ape terhegeh-hegeh interview orang.. habis masa dan wang ringgit org je..

saya geram gak pasal kabel mabel ni..grrr..
totally jahat.. x suka!!

(fuuu~~ lega sebab ade sedara penah kena..dengan gejala kabel2 ni..grrr)

13/6/13 00:52

deno skrg dalam proses cari kerja juga... :)

13/6/13 01:15

@AiSyA LiEzAhye AL..ye jugak,kan hurmm...itulah apa2 pun tak kisahlah guna kabel ke tak..kerjalah sungguh2 jangan sampai rezeki tu tak berkat pulak huhu..

13/6/13 01:17

@S.K.Ahye ska..hah itulah ramai kawan kak lea komplen.tak semualah macam tu kan sebab ada jugak yang guna kabel ni,mereka betul2 bagus,cekap dan amanah.

hanya segelintir je tak reti buat kerja..tak sungguh2 sebab senang sangat dapat masuk syarikat tu..buat kerja pun ala2 jelah huhu...

13/6/13 01:20

@Gee GTGwsalam gee...hurm itulah keluhan orang2 macam kita ni,kan.kak lea ada jugak kabel tapi tak pernah guna sebab ntah..nanti rasa macam kepuasan tu takde.memanglah kita prepare apa patut macam calon2 lain..tapi ntahlah..huhu.

wow...sedara pernah kena ye penangan kabel.takpe anggap takde rezeki kat situ..

13/6/13 01:20

@denohye deno..wah busy adik akak ini lama tak singgah he3..wah good luck and all the best tau..

betul tu kak lea...bab2 kerja ni mmg bergantung kat rezeki...kabel pon rezeki jugak tu....

13/6/13 02:25

@Hatimi Tahirruddinhye timi..ye betul tu..terpulanglah nak pakai kabel ke tak ke.yang penting bila dah diterima jadi pekerja yang bagus dan amanah.

13/6/13 06:39

kadang mmg cm tu kak,,, acik pernah pegi inteview untuk satu jawatan nie,, kemain la kita semangat sekali tengok yang dapat tu anak sedara peng inteview,,, ini semua sebagai procedure saje untuk mereka

13/6/13 07:03

assalam,

bunda setuju dengan lea...terpulang lah nak pakai kabel ke tak...diri masing2...
tapi bila dah diterima jadilah pekerja yg baik dan amanah, jangan nak megah2..buat kerja sambil lewa jer...

pengalaman tak der byk mana pun tapi berlagak mcm bagus...
kesian kat kabel tu yg beri kepercayaan kat awak tau...

13/6/13 07:49

Assalamualaikum kak lea.

Soal kabel, memang berleluasa kat mana2.

Sebab tu la, bila ad org tlg carikan keja tuk saya, kalau bagitau info saja tak apa, ada kerja kosong kt mana n mklmt2 lain. Tapi bila dia suh, "nanti jumpa si A ni, gtau nama pakcik". I do appreciate bila diorg cuba nak tolong, tapi mmg tak seronok mcmtu. Rasa tak adil. Apapun alasan, tak adil.

Akak cuba bygkan ea, ada org layak sgt dpt pkerjaan tu, bukan stkt kelayakan atas kertas, tpi kelayakan dari segi sifat n sikap. Kabel punya pasal, org bagus mcmni takda pluang tonjolkan diri. Kan ke rugi.

13/6/13 12:30

@Aku Penghiburhye acik sori lambat reply.

hurm itu jugak pengalaman kak lea lalui sepanjang hadir pelbagai interview.dan kat tempat kerja pun banyak staff masuk gunakan kabel.

memang dah ramai sok sek sok sek tentang sesetengah syarikat cuma nak cukupkan syarat dan ikut prosedur je.nanti depa tak iklankan jawatan kosong,kena tindakan pulak..

13/6/13 12:34

@BUNDA a.k.a KNwaalaikumussalam bunda...

saya pun setuju...pokok pangkal diri sendiri tu,kan.tak kisahlah rezeki datang dengan apa cara pun,semoga rezeki tu lebih berkat jika kita sentiasa berniat untuk menjadi pekerja yang cekap,amanah & jujur.

13/6/13 12:38

dugaan zaman sekarang. adil tu bukan lagi pekara penting. tapi yela kak lea kan, rezeki masing-masing. yang penting dapat keje, buat dengan ikhlas. baru la rezeki yang masuk tu sedap nak guna :)

13/6/13 12:39

@Tinta Lanawaalaikumussalam...lana.

hah...itu pun betul jugak.masa interview rata2 yang datang semua pengalaman tip top.ada jugak kerja di talent corp,bank islam dll.

kebanyakan mereka tak peduli dengan ijazah/diploma...tak peduli jawatan lari dari bidang yang dipelajari..asalkan dapat buktikan mereka boleh buat kerja.

risau ke mana perginya semua yang bagus2 ni nanti..kan bagus diterima & diberi peluang untuk perkukuhkan lagi kerjasama sesama staff di syarikat tu.

13/6/13 12:47

@Nurul Ain hye nurul.ye betul tu.sekarang semua sanggup gunakan pelbagai cara asalkan tak melibatkan rasuah,oklah.sebab niat pun bagus nak kerja kan..nak cari rezeki yang halal.

amboi... berkabel2 lak.... kalau kita lebih baik daripada kabel tu..mungkin ada peluang untuk masuk.... kadang2 interviewers tu mmg tgh dgr...cuma tak amik perhatian...

13/6/13 14:17

mngkin rmai graduan yg masih menganggur hri ni psal ada kabel ni larrr.. hish, marah ni.. saya pun dh ada pg intrview swsta dgn krajaan mmg ada pn yg gnakan kabel nih. siap nunjuk lg... mcam ni baik bkak bisnes sendirik je.

13/6/13 15:30

@MUHAMMAD IQBAL Abdullahhye iqbal ye betul tu.tawakal je rezeki masing2 ditentukan Allah he3..

13/6/13 15:32

@zakirasli ..hye zaki..owh samalah pengalaman kita.hurm tulah banyak yang mengeluh perkara sama.tak kira kecil ke besar semua dah pakai kabel huhu...

isu kabel ni memang sejak dulu.. takpe la rezeki depa yg dapat keja melalui kabel2.. rezeki kita lebih besar sebab kabel kita kabel yang lagi besar iatu Allah.. Yakin rezeki tu datang dari Allah.. Insya Allah ada bahagian kita nanti

13/6/13 16:02

inilah kenyataannya.. so, sebelum gi interview pastikan ada kabel besar punyaaa.. kan.. gerem pun ada kalau kita siap amik coti lagi semata2 nak gi interview tu... sekali yg dapat kroni2 deme..

13/6/13 17:19

@Suria Lekatlekitgurlhye sis ye betul..betul.suka komen ni juga tqvm ye..

13/6/13 17:20

@tenku butanghye sis...memanglah tak semua guna kabel.tapi dah macam jadi satu kemestian dan kewajipan pulak huh...hehehe tawakal je yang penting dah usaha ngeee..

13/6/13 19:20

kewujudan kabel ni mmg x dinafikan..and berlaku since dulu2 lg
tu la kan...umpama x berlaku adil
pd yg berusaha n layak mendapat tempat..tidak mendapat spt sepatutnya
sedih ngn situasi mcm ni

apakan daya..kabel tetap kabel..biarlah mereka menjawab bila ditanya olehNya di sana nnti

amanah yg diberi harus dijlnkan dgn telus, jujur n adil! stress jugak ni..haha

13/6/13 20:01

kalau dah rezeki takkan ke mana....

Hmmm ... gejala nie memang berleluasa dalam mana2 sektor ... Tawakal je lah, rezeki di tangan Allah s.w.t

13/6/13 21:20

@Yumida Hudahye sis...itulah apa2 pun dah usaha,kan.kalau tak dapat mungkin bukan di situ rezeki kita.

ada juga yang mempunyai kabel tapi tak nak gunakan sebab rasanya lagi puas berusaha sendiri he3..

13/6/13 21:22

@the malay malebetul tu..insya Allah kalau dapat alhamdulillah.kalau tak dapat,mungkin itu bukan yang terbaik untuk kita..positif je huhu..

13/6/13 21:22

@Hani Fadhlina Abdul Rahmanhye sis..ye betul tu kan...senyum bila dapat..relaks kalau tak dapat he3..

13/6/13 22:50

biasalah wak...kebanyakkan orang selalu fikir macam tu...memang benar isu guna kabel utk dapat kerja ni memang ada...dan sesetengah kes tu melampau sangat~ cuma rezeki tu kan daripada Allah...buat saja sehabis baik dan banyakkan berdoa, lepas tu tawakal...insyaAllah kalau Allah dah kata rezeki kita...pasti ia akan berlaku, kena yakin saja <---- Sorry panjang sikit komen hihihi

13/6/13 23:05

@krolehye krole..tqvm komen.owh itulah saya ok je sebab seronok masa interview ni,macam2 pengalaman dapat dan macam2 ragam kita jumpa.dah usaha,kan.kalau tak dapat takpe cuba tempat lain pulak ^^

tipula kalau tak ada orang yang tak nak gunakan kabel langsung... even zizie pun, kalau ada kabel, nak guna kabel jugak.. kalau ada la.. nasib baik tak ada.. hehe..

13/6/13 23:57

@Nurul Farahizzatikita angkut jelah masa interview,segala kabel yang ada kat rumah...kabel tv,kabel pc,kabel telefon erk apa lagi ek he3...

14/6/13 08:34


mmgla aku kerja kat kompeni besar. jadi ramai yg ingat aku kerja besar, gaji besar, ada kabel besar!
ha ha ha mintak rekomenkan kerja...

sorryla aku tk pandai bab-bab camtu. aku dpt kerja sini pun tk pakai kabel. lgpun sgt telus prosesnya...

14/6/13 12:36

@bangsawan nilaihahahaha terbaiklah bro....ngeee....relak brother relak...

14/6/13 15:27

saya keje tak pakai kabel pun....
tapi kebanyakkan keje badan berkanun @ tak mesti nak kabel...mcm kat Melaka keje kat MBMB @ MPHTJ @......
kabel car kuat lagi....
tapi keje dorang kebanyakan macam hampeh...itu antara contohnya....
tempat lain pun ada gak .....sama jer

14/6/13 15:34

@Sukma Haronhye sis tqvm singgah komen ye.yelah kan,tak perlu pun kabel2 kalau dah itu rezeki kita.

tak semua yang guna kabel ada sikap negatif,kan.ramai yang lagi berjaya dan berjaya sebab mereka menghargai pertolongan yang diberi dulu :)

14/6/13 22:40

istilah kabel masih berlaku lagi kak lea...... kekadang buat internal utk mengisi kekosongan...tapi bila tgk result...org luar pulak..... bila pulak ada open interview...... rupanya ada kabel..... buat interview tu cuma nak ikut syarat jer.....

14/6/13 22:59

@Remy hazzayelah remy...kadang2 fed up nak mencuba nasib.kat klia lagilah tok sah cerita hurm..macam2 gosip pasal kabel ni he3..

kabel ? tak ada kabel
memula kerja agak susah sebab tak ada pengalaman. so momoy kerja memacam. langsung tak pilih kerja. pernah kerja gaji 1.2 k padahal orang yang kerja position sama gaji minima 6k. saya sanggup sebab nak cari pengalaman

hmm momoy tak pernah ada kabel. tapi kerja sekarang diinvite sendiri oleh director tempat kerja lama ke tempat kerja baru. so interview just tanya nak gaji berapa oleh CEO.

rata-rata kerja begitu la time interview bila mana projek di mana2 bos-bos besar dah kenal. mereka sendiri dah pernah tengok cara kita bekerja. so bila datang interview bos tu tengok kita dan cakap. "oh kamu. so berapa gaji u nak?" itu saja kot.

setuju dan tak setuju saja dengan offer dia bagi. kalau tak nak blah , kalau nak, stay saja.

kesimpulannya, jangan pilih kerja. jika diberi tugas mudah pun. buat yang terbaik dan ikhlas. jangan bodek , jangan kipas tapi beri hasil yang maksima biarpun tak setimpal gaji yang diberi. InsyaALLAH hasilnya di kemudian hari kita sendiri takkan pernah jangka =)

24/6/13 02:44

@.::: Princess MOMOY :::.wah tqvm sis....suka komen ni jugak.yelah kabel tak dinafikan ada.

wowwww best pulak baca pengalaman momoy,kak lea pun di offer untuk kerja semula dengan syarikat lama...syukur.tengah tunggu tawaran depa macam mana ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...