34

Masuk Jawi ~ Tips Pemakanan & Penjagaan Sepanjang Berkhatan

00:07 |

Alhamdulillah dah 6 hari si kembar,Irfan masuk jawi
Dia awal2 pesan jangan masukkan foto dia
Malu..katanya
sebab cikgu & kawan dia tau blog Kak Lea
Ok Kak Lea nak pengsan!!!

 Gunakan kaedah Cautery
(seakan-akan laser,tapi haba je sebenarnya)
di atas nasihat doktor
yang dah macam Tok Mudim tiap kali cuti sekolah


 Husband terus belikan ECPI & air gamat untuk diminum
Macam biasa Irfan berkelambu
dengan kain pelikat yang tergantung
Jalan pun Kak Lea monitor jari kaki tu hah,
Takut terlanggar nanti bentan

Selepas habis kesan bius memang Irfan menangislah jugak
Tapi sekejap je selepas Kak Lea usap2 rambut dia
Dia ingat pesan Kak Lea,husband,opah,tok wan & juga doktor
Tiap kali rasa sakit,pedih,ngilu
Selawat,istighfar dan berzikir ^^


 Menu hari pertama & kedua Irfan sendiri pilih
Ikut cakap opahnya di kampung
Menu ikan bilis black pepper
Kak Lea cuma sangai ikan bilis

Kedua-dua bahan ni bahan wajib untuk menu berpantang
Bawang besar/putih yang ditumbuk bersama lada hitam,sedikit kunyit hidup,halia
Juga air asam jawa menambah keenakannya

Tumis dengan sedikit minyak
Nak makan baru tabur ikan bilis tadi
Nasi memang sentiasa yang panas
Begitu juga minum air yang suam/masak
Milo boleh..susu boleh
Teh janganlah ye,angin tu

Jangan minum banyak air kata orang..
nanti bengkak
Tapi Kak Lea bagi je minum air macam biasa
Lagi bagus dia kerap kencing
Nak tengok lawas ke tak


Hari seterusnya bila lihat dia dah ok
Kak Lea buatkan daging ala-ala panggang
Bahan lebih kurang je sama macam ikan bilis tadi
Cuma Kak Lea tambahlah sikit ketumbar & jintan manis
Ketuk sedikit serai


 Taraa...dah siap,hahaha gambar blur huhu..
Esoknya pulak masak daging black pepper letak kentang
So laju je makan
Cuma seefood,telur & ayam Kak Lea pantangkan dulu


Esoknya pula babahnya masakkan ikan keli
Kak Lea kata mana boleh,bukan bisa ke?
Sebab masa pantang bersalin tak boleh makan
Husband kata rata-rata kawan dia kata boleh je makan keli
Ni anak berpantang sunat..bukan bersalin
Try dulu seekor untuk makan tengahari
Kegemaran Irfan,laju jelah makan
Ok pulak,takde komplen sakit ke apa ke

Puas Kak Lea pesan masa tumis
 jangan guna minyak banyak ye
Kena pantang makanan berminyak dan berkuah untuk beberapa hari
Sedikit berminyak juga husband buat
Kak Lea cepat2 asingkan minyak tu

Ingat nak buat sup ikan haruan
Irfan dah buat muka kesian,tak sukalah tu
Kak Lea terus ke kedai beli Pati Ikan Haruan
terkulat dia nak telan
Tapi Kak Lea stand by bancuhkan segelas sunkist suam
Taklah irfan loya,kan

Buah-buahan jangan dilupakan,ya
Sayur macam sawi pun boleh je makan
Ikut kata doktor takde pantang semua telan
Tapi Kak Lea elak sayur macam kubis,kangkung
angin,kan

Gigih si kembarnya,Irdiena tolong di dapur
Hahaha nak gelak pun ada masa dia pakai spec ni
Takpe belajar,kan
Mengeratkan lagi hubungannya dengan abang 2 minit hahaha
(beza diorang lahir 2 minit je..tu suka usik abang 2 minit)

Hari pertama tak mandi
Lap2 je
Hari kedua hingga semalam mandi kena tutup guna
tin susu pekat
(botol kat rumah takde yang sesuai)
Husband yang uruskan
Ntah apa di sok sek sok sek dalam toilet
berdekah-dekah ketawa

Husband ketuk sedikit permukaan tin susu pekat
supaya tak tajam dan bagi rata
Husband yang mandi & lapkan
Lepas mandi husband sapu sedikit minyak
di bahagian ari-ari Irfan

Tapi pagi tadi Kak Lea risau
tengok air bisa Irfan keluar lagi
Husband kata ok tu,normal
Kak Lea tak puas hati nak juga bawak lagi sekali jumpa doktor
Risau patutnya hari ke-6 dah boleh pakai seluar
Husband dah bantai gelak

Yelah Kak Lea ni anak sulung
Ada adik lelaki pun jarak jauh gila
So masa diorang bersunat dulu2
Kak Lea masa tu kat hostel
Tak tau mendalah
Buta..air bisa..semua 'words' baru bagi Kak Lea


Taraaa malam ni dah makan pizza yang terbaru
Jatuh cinta 1000 kali!!!

Irfan seronoklah bila doktor kata;

"Owh cantik dah luka ni
Air bisa tu biasalah sebab dia punya ni jenis buta
(masa nak khatan dulu
memang Irfan sedikit jerit masa doktor tarik dan nak bius)
Tu yang ambil masa sikit nak baik lukanya
Dah boleh pakai seluar
jangan risau tak sakit cuma rasa ngilu,je
Dah boleh makan macam2
Cuma jangan lasak sangat,ye"

Oklah itu je Kak Lea mampu kongsikan cara penjagaan & menu semasa pantang berkhatan.Puas 'google search' sehari sebelum Irfan berkhatan,tapi takde pun blog yang bagi info lengkap.Banyak untuk pantang bersalin,je.Tadi pun Kak Lea 'google' eh eh...

Tengoklah blog Kak Lea pulak yang keluar,hah!
Maknanya semua blogger yang ada pengalaman
kenalah sama2 bagi tips 
untuk dikongsikan dengan kawan lain
Sharing is caring

Lain orang lain caranya.Kak Lea cuma gabungkan petua moden & tradisional yang senang untuk anak.Ada juga officemate Kak Lea beritahu,mak dia selalu beli bedak putih kat kedai ubat cina.Bagus tabur tu,luka cepat sembuh.Tapi mak Kak Lea kata takpelah..biar ia kering sendiri.Bila  berpelikat dah dapat 'aircond' terbaik punya.Syukurlah dah kering dan air bisa pun tak meleleh keluar banyak seperti sebelum ni.Irfan pun malam ni dah pakai seluar.

Hurm...tak semua menu di atas sesuai dengan anak orang lain.Ada yang gatal makan ikan bilis,ada yang tak.Apa pun yang penting sentiasa tanya keadaan anak,apa yang diorang rasa,sakit lagi ke tak,gatal ke tak.Sekurang-kurangnya kita dapat cepat bertindak.Banyakkan bertanya dengan keluarga,kawan & jiran yang ada anak lelaki.Itu yang Kak Lea gabungkan tips dan petua mereka.Oklah selamat berhujung minggu,tau daaa...













34 comments

2/6/13 00:27

bentan tu apa kak lea?? hehhehe... best gax makanan org bersunat nih xD

AL xsuka la pizza terbaru tu.. ngee~~

2/6/13 00:56

Pengalaman jage anak bersunat belum lagi le.... Ye le... Anak2 jantan awok kecik lagi..... Tapi pengalaman awok sendighi dulu..... Mase mandi je Opah awok pesan jangan bagi kene air.... Takut kembang kate opah awok.... Itu yg mandi .... Kene tutup dgn tin susu kat situ.... Hikhikhikhik.....

2/6/13 00:57

salam kak lea..
wuarghh... dah seminggulah irfan sunat kan..
rajin kembarnye tolong masakkan..haha.. comel je tumbuk lesung dengan cermin mata hitam..kikiki.. gelak saya..

mesti akak lea nebes kan.. hehehe.. xpe kak lea.. pati akan cepat sembuh dengan semangat kak lea ni.. sangat bagus.. saya thumb up!!!
you are the great mother..!!

kirim salam kat kembar ye.. cakap kat irfan.. jangan lasak2 sangat nanti lambat sembuh..^^

2/6/13 01:20

@AiSyA LiEzA hye AL wah profile pic baru he3...owh bentan tu selalu femes utk org bersalin.bentan utk budak berkhatan lebih kuranglah..

pesan org tua..bentan ni bahaya,kalau tersilap langkah jari terlanggar bucu kaki meja ke,kerusi ke apa2lah..tersalah makan nanti macam badan terkejut.then ada yg teruk sampai demam mengigil..nanti bengkaklah tempat yang disunat tu ntah ler he3..

2/6/13 01:23

@D_08tin susu hahahaha...masa husband suruh anak mandi pun teman dah terbeliok mata..ketawa tok sah cakaplah,kan.

wah cinonet lagi ye takpe pglm mike dan kawan2 blh jadikan panduan utk anak nanti :)

2/6/13 01:26

@Gee GTG salam gee..itulah sampai sekarang masih risau.tu pun rasa nak pengsan bila danish kata;

"mama bestnya abang irfan,mama masak special,lepas tu abang irfan dapat jamlah(kawan hubby bagi),dapat bajulah(mak kak lea bagi) dapat toys(hubby bagi)dapat duit(kak lea bagi)..danish pun nak sunatlah"

ok kak lea pengsan seribu kali hahhaha...

2/6/13 02:00

assalamualaikum kak.

jujur saya kata. entri ni panjang. tapi ajaibnya, saya boleh pula baca sampai habis. seronok baca penulisan akak. santai saja.

adik saya pun nak berkhatan dalam masa terdekat ni.

2/6/13 06:46

Oh anak akk kembar laki and perempuan eyh kak?Amboi,tk bg mama dia masukkan gmbr yea.Stay strong ye dik hehe

2/6/13 08:16

Part tin susu yang best tu ahaha. Jenit tanda adik lelaki so tk merasala nak tau pengalamn camni.

Dlm byk2 makanan di atas pizza tu paling bestttt hehehe. Congrates to irfan, dah blh jadi imam pasni (^_^)

2/6/13 08:42

sedap pulak tengok makanan org bersunat nih
blh buat org berselera mkn
moga irfan cepat baik
eh dah bujang rupanya..tapi yumida dah xde adik kecik lg..klo x boleh la kasi padukan diorang..hikhik

2/6/13 09:08

masuk jawi??? heran jugak seminit baca tajuknya he3,ohh...anak bujang dah berkhitan Alhamdulillah, sampaikan salam saya kepadanya (assalamualaikum wrm) mudah-mudahan cepat sembuh.

Dah semakin canggih teknik khitan ni ye, kalau dulu zaman tok mudim dan batang pisang kemudian doktor dan gunting, sekarang dah pakai laser...esok2 mungkin lebih canggih lagi...

Selamat menempuh alam dewasa kepada Irfan daripada pakcik AI...

2/6/13 10:00

bujang kak lea tu bape tahun? :D hahaha klakar la tgk tin susu tu. previous post masa ckp mandi tutup tu..ingtkan pakai plastik ke ape ke. x sangka lak pki tin susu hehe

2/6/13 11:28

gmbar no2 tu laser la eh?? owhh cmtu rupanya..alamak..lapar la pulak tgok msakan kakLea ni :) hu3

2/6/13 14:34

selamat berhujung minggu kak... dah boleh pakai seluar tu... dh boleh berjimba2 lah hari nie.....
remy pun buta juga dulu.... op's.... malu....

2/6/13 15:11

@Tia Fatihahwaalaikumussalam..sis tia.hah?hehehehe alhamdulillah..kak lea ni memang tak reti ler nak tulis pendek2 ngee..terima kasih sudi baca hingga abjad terakhir muahmuahmuah..

wah nanti tia share ye pglmn adik tu pulak..blh kita kongsi2 tips dan menu khas untuk budak berpantang :)

2/6/13 15:12

@siti hye siti ye betul tu dear..tulah twin kak lea he3...

budak2 la ni selamba beritahu blog mamanya kat cikgu dan kawan segan lorrr... :)

2/6/13 15:14

@Kenit Cinonet hye sis...owh ye ke..takpe boleh baca pglmn kawan :)


pizza..yup tu sebab jatuh cinta 1000 kali :))

2/6/13 15:15

@Yumida Huda hye sis yumida..itulah kak lea masak simple je tapi kena masak lebih jugak,sebab husband dengan anak lagi dua tu terliur pulak...hahahaha..

amin..tqvm dear :)

2/6/13 15:18

@abuikhwan salam sahabat AI...terima kasih tau dah sampaikan salam kepada irfan,dia kirim salam kembali,terima kasih katanya :)

ye betul tu semakin canggih,semakin budak tak sabar nak berkhitan :)

2/6/13 15:19

@Chuu Muqhlis hye chuu hahhaha..tulah kak lea ketawa mengekek-kekek dia kena mandi pakai tin susu.owh darjah 5,10 thn dah ngeee :d

2/6/13 15:24

@S.K.Ahye ska...ak ah lebih kurang ler macam laser...doktor panaskan satu mesin tu,then lepas bius 4 kali keliling tu,tengok dah ok ke nak potong.

kalau 'buta' doktor akan cuba longgarkan 'sarung tu'..doktor ambil pengepit untuk kepit di muncung 'tu'.mesin dah cukup panas baru potong..siap..then jahit letak gel huhu..

owh hehehe masak simple je ngee :d

2/6/13 15:26

@Remy hazza hye remy..itulah ni husband tengah guide dia pakai seluar...dia masih takut2 dan geli.owh ye ek opsss ngee :))

sy pun tak sangka bila ditanya soalan camni takleh nak ingat petua2 masa sunat...haha...yg "air bisa" tu pon blur jugak...

terkesima jugak tgk bendaalah laser tu ha...kalau camtu la alatan nye sy pon seram kak lea...haha mcm karen pon ada tu....

semoga si irfan cepat sembuh... :)

wahh... bagus ni bagi sape yg ada anak nak berpantang malan
adui... tgk dear upload pizza.
ni yg terasa2 nak makan nih
ok nak mandi n hunt pizza

3/6/13 01:20

@Hatimi Tahirruddin hye timi...hehehehe adeihh...itulah zaman la ni memanglah canggih.tapi semuanya ala2 laser..guna karen...memang takutlah kot tersilap ke masa tu huhuhu...

amin..trm kasih timi :)

3/6/13 01:21

@.::: Princess MOMOY :::. hye sis momoy..ngeee...itulah serba-sedikit yg boleh dikongsikan.

yuk...pizza kita... :)

4/6/13 21:27

teringat zaman dulu dulu masa berkhatan :)

4/6/13 23:13

@Aku Penghibur hehehe :)

2/6/14 09:02

mekasih utk tip² tu.. ank nk sunat rabu nie.. 1st time ank bujang nk sunat... blur gak la xtau nk bg dia mkn ape nanti... :)

6/12/14 23:04

terima kasih untuk tips siap dengan menu sekali!

supermakwannabe,
http://supermakwannabe.blogspot.com

14/7/15 06:01

Lama tak tengok mandi guna tin kosong masa dalam pantang.
Rasa macam berkhatan zamn dulu-dulu la la guna tin kosong.
Maklum la sekarang kan ada pakai hose shower tue.
Sedap2 nye resipi tue.

28/11/15 09:37

Terima kasih kak lea utk tips...ank nk berkhatan rabu ni...hihihi

17/12/15 21:39

Sapa tau pasai pa gatal2 merah2 kt tapak tangan dan tapak kaki masa lepas sunat?
Pasai anak saya jd mcm tu,makanan ikan haruan bakar ja...tp ubat yg dokter bg dok mkn jugak.mungkin sebab ikan tau sebab ubat?

5/1/17 16:16

Ni pengalaman saya jaga anak lepas berkhatan / bersunat. Boleh klik link di bawah.

Jaga anak berkhatan / bersunat

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...