46

Pentingnya SUARA untuk sesebuah iklan

15:14 |

Iklan di tv mempunyai satu kuasa yang sangat hebat
Kadang2 sedang leka di dapur..
boleh tinggalkan sekejap periuk yang menggelegak
dek penangan suara yang lincah dan petah
mempromosikan produk


Sebahagian besar penduduk di Malaysia
pasti ada tv
Ia bukan lagi barang yang mewah
Semua dah mampu tak kiralah apa pun jenama,saiz dan harga
Maka iklan di tv mendapat perhatian semua usahawan
untuk kukuhkan jenama dan promosikan produk
Iklan yang bergambar dan bersuara lebih cepat menarik mata penonton

Kalau korang perasan
ada satu jenama yang mengegarkan ruangan iklan di suratkhabar
Sebab penggunaan modelnya yang bertudung
macam hilang adab2 timur tersengih bangga
Beritahu kononnya suami semakin sayang dek kerana
kemontokan..kebesaran...kerapatan..
Erkkk macam tulah lebih kurang ayat power yang digunakan



Ok itu untuk iklan di suratkhabar/majalah
Semalam Kak Lea terkejut dengar suara lelaki,ni
Dia mewarisi bakat berniaga ibunya,juga usahawan komestik berjaya
Suaranya......mak aiiii
bikin perut kecut...
Suaranya yang tak nampak macam lelaki
dah ayu2 gitu suaranya
apatah lagi suaranya jenis pitching tinggi
Anak2 Kak Lea dah tergelak besar
sebab kelakar pulak

Percaya tak korang
Pemilihan suara yang sesuai untuk iklan di tv memainkan peranan besar
Menarik minat penonton/pembeli mendengar setiap bait kata2 hingga akhir
Penayangan iklan yang adakalanya tak sampai 60 saat
perlu digunakan sebaik mungkin

Iklan merupakan satu bentuk komunikasi untuk memujuk audiens
sama ada pendengar atau pembaca
Suara juga memainkan peranan untuk memanipulasi emosi penonton
Sepatutnya semakin kukuh jenama
semakin teliti mereka membuat pilihan
suara model yang digunakan untuk promosikan produk

Seringkali kita lihat selebriti tempatan dipilih sebagai duta
Tapi terkejut bila bukan suara mereka yang kita dengar
Voice over dari model lain yang digunakan
Nampak macam remeh,kan

SUARA
berkuasa untuk memujuk
membuat penonton telinga terpacak...mata terpaku di tv
Sayang jika suara yang digunakan kurang efektif
mungkin akan menjatuhkan kredibiliti sesebuah syarikat 




Dulu2 Kak Lea cukup suka suara Zainal Ariffin Ismail
setiap kali menonton Jejak Rasul ^^
Owh ingat lagi masa kerja part-time di McD dulu2
Sorang customer ni masuk2 je 
terus marah Kak Lea yang tak tau apa

Dengan mukanya yang merah
Dia kata...

"Kenapa McD suka bikin mak bapak susah hati.
Anak2 tengok je iklan tv semua mau beli.
McD tak fikir ke mak bapak tu ada duit ke tak.
Tak beli tak sampai hati anak2 minta setiap hari.
You tolonglah cakap dengan management
jangan jual lagi toys!"

Pergh kelam-kabut shift manager ke depan kaunter
Kak Lea pulak terus layan next customer
nak gelak tak boleh
sebab faham kenapa customer tu cakap macam tu
Nasib baiklah anak2 Kak Lea ni jenis tak suka minta itu ini
Faham kalau Kak Lea kata
"Nanti dulu...itu tak penting..beli mana yang perlu je dulu"
Terer tak terer tak he3...



46 comments

26/6/13 15:34

tul tu kak lea. Walaupun iklan di tv nampak muka tapi yang kita nak dengar adalah suaranya. Kalu 'ngam' memang best (apa yg best tak tau la hehehe)

kenit pun suka dengar suara Zainal abidin tu. Suara dia ngan dokumentari jejak rasul tu macam ada connection..memang kena dan sesuai dengan jalan cerita dan peyampainye kan hehe.

26/6/13 15:47

@Kenit Cinonethye sis ak ah kan..kadang2 suara ni bikin kita dari dapur berlari ke depan tv he2

wah sep seplah kita.memang suka suara zainal tu...ngam2 lah dengan jejak rasul ^^

wow...best entri ni
tak jumpa lagi mana2 blogger terbit dengan idea mcm ni. betul tu dear, momoy pun suka suara program jejak rasul =)

kuasa suara ni penting. sekarang ada iklan baru yang momoy x suka. iklan syampoo rambut d***** YANG ADA model kusut masai nyanyi, lepas tu ada sorang masuk dan dia terus bersampoo. suara latar tu menyakitkan telinga. nyaring sangat dan mcm bapuk juga. hehe

26/6/13 18:41

aah kan
bukan stakat suara..dgn pic makanan yg penuh menggoda
x tahan klo x ter-order
mesti mo order nyer

26/6/13 20:07

Its weird but rumah Zue xde tv . Dulu ada tp xde org nk tgk

26/6/13 21:00

Assalamualaikum.

Hahaha, saya tahu siapa yg kak lea maksudkan, yg mewarisi bakat berniaga ibunya. Saya pun memula terkejut juga. Saya percaya, org yg dimaksudkan tu betul2 memanfaatkan rupa dengan suara dia tuk promote produk dia. Betul tak kak? Sebab bila tgk dia berceloteh kat rncgn tu, kita pun terpaku. Selamat dia dah kawen,hahahaha

Saya suka sebenarnya dunia hiburan, sebab org yg terlibat dlm dunia hiburan,termasuk pengiklanan ni, diorg study nature manusia sbnrnya. Suara, body languange, cara bercakap, semuanya lah,heehehe

26/6/13 21:25

@.::: Princess MOMOY :::.hye sis momoy..tqvm dear.saja kongsi apa terlintas di minda chewahh.

hahahahaa iklan tulah maksud kak lea, seram dengar ngeee...

26/6/13 21:25

@Yumida Hudahye sis yumida..ye betul tu,tak lapar pun jadi lapar tau huhu...

26/6/13 21:25

wahlamak kak lea.. cayalah..
setuju ngan kak lea..kalau sore saye sesuai duk nyanyi lam toilet jaa.. hahahaha

26/6/13 21:27

@Dzureen Darwiswah sempoi tu sis,ada tv tapi tak tengok.jiran kak lea dulu langsung tak bagi anak2 tengok tv sebab iklan2 nilah bagi mak bapak susah hati he3..

26/6/13 21:33

@Tinta Lanawaalaikumussalam hye lana ^^

hah iklan yang tu ler he3..

ye lana kak lea hari tu pun pinjam buku officemate,tentang karakter manusia.seronok tau nak2 lagi dalam dunia penerbitan iklan,kena bijak dan kreatif.

26/6/13 21:52

hehehe biaselah tu kak , ads untuk tarik miant orang, wahh zainal ariffin acik minta sangat voice dia

26/6/13 22:04

@Izzah Azizahhye izzah..samalah kita.meh karaoke supaya hujan turun lebat,boleh kurangkan jerebu ngeee..

26/6/13 22:26

@Aku Penghiburbetul tu acik.wah tulah suka dengar suara zainal ^^

26/6/13 23:19

iklan ni sbnrnya smber inspirasi, sbb kt situ dtgnya idea =) tp sy xsuka iklan, sbb meleret sgt lamanya hu3..sy bru prsan, knapa mcD dh xbt iklan toys ye?? hehehe..iklan pling sy suka twisties..nakal je :D

26/6/13 23:28

@S.K.Ahye fais kak lea pun suka iklan twisties macam2 ada!lawak je iklan yang kucing tu he3..

26/6/13 23:30

lah.. pasal toy pun.. nak marah2..
adeh.. tapi iklan ni kekadang memang bahaya kan..

saya peliklah.. kenapaa kat malaysia ni kurang iklan pasal adab, kesihatan dan benda2 lain yang bermanfaat..
banyak psal produk2 je..hmm..

26/6/13 23:50

@Gee GTGhye gee ye betul tu.patutnya iklan2 macam gee cakap tu yang banyak dikeluarkan.tengoklah nak puasa ni..banyak iklan2 produk yang buatkan rakyat malaysia kena diabetes,darah tinggi,kolesterol tinggi dll.

tapi kalau iklan kesihatan paling kuat pun eno..sebab umat islam mudah kembung perut waktu berbuka puasa)..iklan 100 plus..untuk penambah kecergasan tenaga.tu jelah tiap2 tahun huhu..iklan vitamin kadang2 je keluar..susu pun adalah satu dua jenama.

27/6/13 00:37

waahahaha..tu la akak..sape suh jual toys. Same la jugak iklan ding dang tu.. luas mata budak2 dengar suara yang ceria. Dulu mat sentul y jdi model n voice over..huu

27/6/13 00:42

Suara tu anugerah drp Allah yg tak terhingga. Kalau mempunyai suara yg lunak lg menarik adalah satu bonus bg seseorg tu. CK igt lg time kecik2 dulu, kakak CK ckp org yg sore sedap ni muka tak hensem...err btul ker? Sbb time tu kakak CK tgh berkwn ngan sorg dj radio rtm awai thn 90an. Katanya sore je sedap, tp muka....ish, tak baik btul.

27/6/13 00:44

@Khamsi Abdullahitulah tak pasal2 kena marah huhu..

yelah suka sangat mat sentul..ding dang dan tora memang kena je dengan dia he3..

27/6/13 01:01

@Cikgu Kacamatahahaha adeihh ada2 je kakak CK tu.yelah kan ada yang kes angau jatuh cinta dengan suara dj sedangkan tak pernah tengok rupa,itulah aura suara.

owh kalau penyanyi rock malaysia pulak,saya percayalah jugak sebab diorang biasa2 je manis tetap ada.sekali diorang nyanyi perghh terpegun he3...

27/6/13 01:46

betul tu lea...oo ye bunda pun minat sgt suara zainal arifin..

haha ada jugak yg marah kat outlet mcd tu ye...

tapi mmg betul tu kak lea...kalau iklan yg barang2 mainan ni mmg kuat pengaruhnya....teringat kat mat sentul....wakakakkaa....tora datang lagi....

27/6/13 02:45

@BUNDA a.k.a KNterima kasih ye bunda...wah ramai jugak yang suka suara emas zainal tu he3..

27/6/13 02:48

@Hatimi Tahirruddinitulah timi..manalah mak bapak tak angin.kalau tak beli kesian kat anak.tapi kena bijaklah pujuk anak2,kan.

wah memang betullah timi,masih terngiang2 iklan tu he3..

27/6/13 04:02

betul tu, suara mmg memainkan peranan penting!

27/6/13 07:03

hahha...terlalu manjakan sanggat anak2 tu....dah besar nanti pijak kepala la...

27/6/13 10:12

ada ke iklan besar rapat tu? tak pernah tengok pun....


owh... atau pun masa iklan aku tukar channel lain kot... huhu

27/6/13 14:09

@deno hye deno..kalau suara lemah gemalai tapi promote produk kesihatan..penonton pun tak bermaya nak beli he3..

27/6/13 14:09

@Noh Kodianghye noh ye betul tu..manja biar bertempat..toys beri sekali sekala pun ok he3..

27/6/13 14:10

@Tukang Karuthye TK..ada..kat suratkhabar...seram baca gimik iklan tu he3..

27/6/13 14:42

iklan memnag pengaruh besar dlm kehidupan..... walaupun kekadang tak seindah yg pertontonkan ataupun diperkatakan... tarikannya kekadang buat kita cair utk membeli....kan kak

27/6/13 14:51

@Remy hazzahye remy tqvm singgah komen he3..

betul tu,depa kena pandailah buat gimik untuk menarik perhatian penonton.

27/6/13 15:17

Ya, suara merupakan kurniaan Ilahi yang cukup besar nilainya. Hanya dengan suara mampu menjana rezeki. Syukur alhamdulillah, pergunakan anugerah itu sebaik mungkin. Hanya dengan suara manusia boleh bersatu. Dan dengan suara juga tidak mustahil manusia boleh bertelagah.

27/6/13 15:49

@Tetamu Istimewaterima kasih ye TI..suka komen ni ^^

27/6/13 16:17

lagi2 kalau pakai model terkenal.
lagi lah kite terpikat . :D

tgok iklan che ta, sekali bukan sora die.. kalau pakai sora die.. mau tergelak org..hehehe keluar loghat utara

dah lama tak tengok tv, tak tahu pulak pasal iklan2 ni.. iklan kak ton comel pun, tak pernah tgk lagi..
senang cerita, kalau tak nak anak2 minta itu ini, bila iklan je, buka channel lain yang tak ada iklan.. kehkehkeh...

27/6/13 22:44

@syuk shusukehahaha betul jugak tu kan..macam emma maembong..izara aishah tu hah ngeee..

27/6/13 22:45

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕hehehe yelah kan che ta pekat loghat utaranya..lepas tu cakap laju2 ngeee..

27/6/13 22:46

@Nurul Farahizzatiwah hebat tu tak tengok tv he3..kalau boleh iklan tunjuk kat suratkhabar je sebab anak2 kurang belek suratkhabar kan he3..

27/6/13 23:42

betul tu.. suara memang memainkan peranan yg penting dalam sesebuah iklan tv.. heee..

salam.. teman datang curi2 masa kunjungbalas tuan tanah disini.. thanx sudi singgah n baca entri teman yea.. jangan lupa singgah selalu yea.. heee.. salam meriah..

28/6/13 00:54

@tenku butanghye sis TB...tqvm sudi singgah komen.owh jangan risau ada masa kak lea bw lagi ye ^^

29/6/13 15:41

ahhahha... entah la.. AL x suka sgt tgk tv.. sejam shri je.. kdg2 x tgk lgsung... wkakakak... :p xleh pengaruhi AL melalui TV.. kah3

29/6/13 22:53

@AiSyA LiEzAwah biar betul AL...tahniah2 he3..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...