14

Sambal Ajaib???

21:44 |

Pernah tak korang berada di situasi macam ni?
Terkejar2 balik rumah
geledah peti sejuk bagai nak rak
Fikir apa nak masak
Kusut...pening...

Korang ingat senang ke kalau dah kawin bertahun
Selama itulah setiap hari kena kreatif 
fikir menu yang simple tapi sedap
untuk keluarga tersayang???


Kadang2 boleh termenung seketika depan peti sejuk,tau!
Masa inilah pendapat anak2 amat dihargai
Kalau tanya incik suami..
"Apa2 jelah,yang..janji makan"
Ceh dan ceh lagi...
Anak2 pakat tak mau makan berat2 
Geledah punya geledah tingggg!!!
Teringat tadi mak ada berikan sambal goreng ajaib
atok tersayang yang buatkan 

 Hah nilah rupanya!
Tumbuklah bawang merah/besar,bawang putih
Sedikit udang kering
Tumis seperti biasa
Letaklah garam,gula pasir dan sedikit air asam jawa
Tumis hingga sedikit kering

Sangat berguna sebagai perencah di kala sahur tak lama lagi
Nak cepat,tak payah dah nak tumbuk bagai
Nak buat sayur goreng boleh
Nasi goreng boleh
Sambal ikan ke,telur ke,udang ke,ikut sukalah
Tapi hari ni Kak Lea nak jadikan sebagai perencah.......


  Bihun goreng bertaucu!!!
Ada isi ayam,sosej,tauhu,fishball,sayur sawi
Yummmy...

  Telur dadar dilupa jangan

 Yehaaa sambal kicap

 Incik suami pulak tiba2 balik bawa Leko-Leko Cheezy + Mayo


Simple je kan makan malam kami hari ni
Alhamdulillah makan diiringi bunyi merdu hujan lebat yang turun
membasahi Salak Tinggi
Semoga berkuranganlah jerebu
Boleh dah anak2 pergi sekolah esok
Yabedabedu!!!


14 comments

25/6/13 22:33

wah!!!
kena kreatifkan..hmmm..
kalau makan sendiri x pe lah kak kan..
susah juge kan..
saya kalau nak ikutkan.. nak masak lauk telur goreng je hari2 pastu campuq kicap..hurp..
dah lah saya x makan nasi.. hmmm..

wakaka..
kesianlah sape dapt saya..
:(
saya dah lama x pegang sudip nih..
huhuu~~~~~
lama sangat belajaq..
huargh!!!!

25/6/13 22:45

@Gee GTGhye gee...kalau setakat nak isi perut kite je,masak apa pun takpe.dah kawin memang boleh termenung depan fridge.

itu sebabnya kena interview juga yang nak jadi calon suami.seronok kalau dapat suami yang tak cerewet he3...

takpe2 nanti dah kawin gee masak je yang simple2,yang penting suami makan tak muntah2 dek keracunan makanan he3..

25/6/13 23:01

wahh! kreatif nyer akk.. >.< AL x reti sgt memasak.. ahaha.... beljar lagi sbb asyik lupa je resepi :p

Mama ckp nnti cri suami chef@pndai masak.. leh masak sama2.. ngeh2.. :3 adoyai.. >.<

25/6/13 23:28

@AiSyA LiEzAwah kalau dapat suami yang terer masak macam shers 5 rencah 5 rasa tu perghh..memanjanglah kering tangan kita tok sah dah usik dapur ngeeee...

26/6/13 01:07

mak sya pernah buat..hehe

wah nampak cam menarik tu kak lea punya bihun goreng...hehe tetiba rasa lapar pulak sekarang ni...

26/6/13 01:38

@Amanina Madsitulah dah jadi mak2 ni memang kreatif ngeee..

26/6/13 01:39

@Hatimi Tahirruddinmasak simple2 je ni timi, yang penting semua kenyang dan happy he3...

26/6/13 07:14

he3..nkal btol tgok kropok 2 :) kreatif jew..kalau sy kn..blik krja buka peti, msti cri air dn mkanan..kalau xde bru masak..

26/6/13 14:29

@S.K.Awah ni mesti fridge semedang penuh he3..paling ringkas kalau dah lapar buat je nasi goreng pecah telur yang simple.janji kenyang ngeee...

27/6/13 02:16

menarik juga sambal ajaib tu.. nanti nak try la.. heheh

27/6/13 02:53

@Nora Karimsaya pun nak cuba pes cili kisar yang sis share tadi he3..

27/6/13 15:04

sedapnya kak lea......

27/6/13 15:12

@Remy hazzaremy terer masak seganlah kak lea he2....

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...